Acum, dacă ne schimbăm adresa (vom reveni cu detalii), am început să enumăr, într-o doară, toate locurile în care va trebui să indicăm noua adresă. Şi am găsit vreo 20, fără să mă chinui: cărţi de credit, reviste, bănci, acte, telefon, televizor, internet, Netflix, telefon mobil, asigurare medicală, alte facturi, plus corespondenţa personală, toţi au adresa noastră veche şi vor avea nevoie de cea nouă. Singurul lucru cu care poşta ne ajută în privinţa asta este că timp de un an ne vor redirecta, gratis, toată poşta venită pe adresa veche la adresa nouă. Şi plicurile astfel redirectate sunt marcate cu un abţibild mare galben, care ne reaminteşte să-i contactăm pe expeditori şi să le dăm adresa nouă.
Asta-mi aduce aminte de visul meu de a schimba lumea în bine pur şi simplu aducând câţiva ingineri să reorganizeze diverse componente ale vieţii (sistemul legal, sistemul contabil, birocraţia, taxele şi, nu în ultimul rând, poşta). Orice inginer software, dacă i-ai spune că ai inventat tu o instituţie numită „poştă”, unde principiul de bază e că omul îşi dă adresa în douăzeci de locuri, ţi-ar spune că eşti un mare bou şi că adresa trebuie centralizată într-un singur loc, pentru uşurinţa întreţinerii datelor. Aşadar, propunerea mea este (şi m-aş mira să nu fie ţări unde să fie deja în funcţiune):
- Adresa unei persoane este un identificator unic ales (poate fi un număr sau orice şir de caractere, la fel cum îţi alegi o adresă de email). Adresa mea ar putea fi „Catalin.Francu.123”.
- Adresa nu se schimbă niciodată de când mi-o aleg până mor.
- Adresa aceasta este singura pe care trebuie să o prezint pentru a primi poştă. Dacă-mi fac abonament la o revistă, le voi spune să mi-o trimită pe adresa Catalin.Francu.123.
- În culise, Poşta menţine corespondenţa între identificatorul meu şi adresa fizică, cu stradă şi număr. Dacă în cutia poştală apare o felicitare pentru Catalin.Francu.123, funcţionarul va şti să o direcţioneze către apartamentul meu din San Francisco.
- Când mă mut, mă duc numai la poştă şi le indic noua mea adresă fizică. Toate revistele, băncile şi prietenii vor continua să-mi scrie la adresa Catalin.Francu.123, dar de acum încolo poşta va trimite toată corespondenţa la noua adresă.
- Evident, cei care nu doresc să folosească acest sistem pot continua să trimită şi să primească scrisori la / pe adrese fizice.
- Dacă invit prieteni pe la mine, desigur, le voi da adresa fizică. Sau, poşta poate să aibă un site public unde lumea să tasteze Catalin.Francu.123 şi să vadă adresa mea fizică, dacă eu aleg să o fac publică.
Ce-i aşa mare lucru? Îţi trebuie numai o bază de date, mare ce-i drept, şi câteva funcţii de exploatare, unele pentru utilizator (ca să-mi schimb adresa, de exemplu) şi altele pentru poştaşi (ca să scaneze rapid un pachet şi să ştie care-i adresa fizică).
Totul bun si frumos, pana ai ajuns la postasi care sa scaneze ca sa caute adresa ta fizica. Pai, daca ai stii tu ce volum de scrisori au postasii de impartit, cu adresele fixe deja puse! Acum, fara sa caute si de abia au timp sa imparta corespondenta.
Sau poate ca postasii sunt in acceptiunea ta din blog doar cei care impart posta pe factori postali (cei care o duc la domiciliu).
Oricum, ideea e meseriasa dar cred ca prea buna ca sa o foloseasca astia de aici. De ce simplu cand se poate complicat?
Si cu securitatea datelor (si a identitatii tale personale) cum faci?
Daca totul ar fi centralizat, cineva ti-ar putea fura TOATA corespondenta cu un singur atac.
Deasemenea, o singura pierdere de date din partea postei si ai fi complet fucked up, right? O data ID-ul si adresa ta pierdute, toata posta ti-ar fi blocata undeva intr-o cutie la PTTR. 🙂
Hm, există backup-uri şi securitate, nu? Şi la gmail m-aş oftica dacă mi-ar pierde poşta şi celelalte chestii, dar am şi încredere că n-o să se întâmple.
Problema cu scanatul fiecărui plic e într-adevăr mult mai reală. Dar aş prefera să coste scrisorile dublu (de exemplu 80c în loc de 40c) şi poştaşii să fie plătiţi ca să scaneze plicurile. Sau adresa mea poate fi tipărită şi într-un cod de bare, ca să fie uşor de scanat.
Asta cu codul de bare pe corespondenta deja se face, de catre companiile care au grija de registratura altor companii (primesc corespondenta si o redirectioneaza unde trebuie dupa ce, in prealabil, i-au dat o „identitate” din linii albe si negre). Deci, draga Catalin, lucrurile s-au urnit deja, asteptam provincia (la propriu! 🙂 )
Exista asa ceva… in Finlanda 🙂
Si aici in Norvegia, trimiti schimbarea de adresa intr-un singur loc, si se schimba la toate institutiile statului plus la banci. Identificatorul unic e codul numeric personal (care exista in toate tarile, inclusiv Romania, in State e SSN-ul).
Ce propui tu e echivalent cu a trimite scrisoarea folosind doar SSN-ul/CNP-ul. Problema e ca are un singur „failure mode” – catastrofic (persoana nu mai primeste posta de la nimeni daca cineva a facut un typo in baza de date, si nici nu stie daca eroarea/deturnarea a avut loc, pentru ca nu primeste posta prin definitie). Acum, e responsabilitatea fiecarui expeditor sa afle adresa si sa o scrie ca lumea, si nu are un „single point of failure”. Platesti (efortul fiecaruia de a afla si scrie adresa) pentru a castiga redundantza. Pe internet se folosesc servere DNS (echivalentul a ceea ce propuneai tu) pentru ca viteza de transfer a datelor e mult mai mare, si 99% din timp ar fi reprezentat de cautarea adresei daca ar fi sa implementam un „sistem postal”. De asemenea adresele se schimba mult mai des. In sistemul postal fizic, adresele se schimba rar si viteza de transfer e mica, asadar „latentza” e doar o mica parte din durata totala, chiar daca are o valoare absoluta mare.
Nick
Catalin, sunt de acord ca lumea sa fie condusa de oameni destepti, de ingineri, matematicieni etc.
Pe de alta parte, eu personal am multe probleme cand am mai multe adrese, avand doua imobile 🙂 Ce te faci in acest caz? Cred ca fiecare are dreptul la doua sau trei case si ar trebui ca acea adresa „Catalin.Francu.123” sa fie pusa in corespondenta cu o lista de adrese. Si unde sa trimita posta scrisoarea? Ar trebui sa fie asociate fiecarei adrese fizice si un domeniu, domeniile sa fie disjuncte, iar scrisorile sa fie directionate in functie de domeniu: de exemplu: facturile de la utilitatile primului meu apartament pe adresa acelui apartament, la fel si la al doilea.
Bogdan Patrut
De acum puteti scrie si pe Pagina postasilor. Asa, ne va fi mai usor sa fim la punct cu toate cerintele clientilor. Va multumim!
http://postasul.info
Super, felicitări pentru inițiativă!