Rezoluția mea pentru 2014

E vremea rezoluțiilor de anul nou. 🙂 De exemplu, acum un an am decis că în 2013 nu mai mănânc în restaurante care put a fum. În București toate put a fum (mizerabil obicei fumatul ăsta), dar măcar m-am limitat la cele rezonabile. M-am achitat onorabil de promisiune și am renunțat să mănânc la câteva restaurante care altfel îmi plăceau (cu Alioli în frunte).

Pentru 2014 îmi aleg un scop mai serios. Vreau să-mi dedic două ore pe săptămână pentru scopuri civice și pentru implicarea în evenimentele sociale și politice care mă privesc direct. Acestea ar putea fi, de exemplu:

  • să învăț mai multe despre codul nostru de legi și despre procedurile prin care îl modificăm;
  • să urmăresc ce spun și ce votează în Parlament senatorul și deputatul pe care i-am ales și să le scriu / dau telefon când votează contra intereselor mele;
  • să particip la proteste când sunt de acord cu cauza lor;
  • să încerc să-i conving și pe alții despre nevoia de implicare.

În 2012 și 2013 am ajuns la concluzia că nu se poate altfel. Guvernanții, ca orice alți oameni, încep să abuzeze de încrederea noastră dacă sunt lăsați nesupravegheați. În România exemplele abundă: lovitura de stat eșuată din 2012, călcarea în picioare a mediului pentru interese personale, încercarea de ridicare a parlamentarilor deasupra legii, deturnarea fondurilor europene către baronii locali (vezi autostrada Teleorman). Dar și în restul lumii este la fel. Din cele pe care le urmăresc eu, numitorul comun este călcarea în picioare a libertăților individuale: supravegherea totalitară a populației de către guverne (NSA, GCHQ etc.), sancționarea copierii de fișiere cu deconectarea de la Internet fără proces (SOPA / PIPA) etc.

Multe din aceste încercări denotă un tupeu incredibil al autorităților, tocmai pentru că lumea nu le dă peste mână des și puternic. Unele s-au terminat cu bine, dar au atârnat într-o balanță fragilă până să se rezolve. Enormități de genul celor enumerate nu ar trebui să ajungă să se întâmple în primul rând. Am să încerc să fac și eu tot ce pot pentru ca aleșii noștri să înceteze să se mai gândească la țara noastră ca fiind a lor și să-și reamintească că sunt doar niște potențiali șomeri, mulți dintre ei infractori de drept comun, pe care noi i-am salvat din mizerie și le-am îngăduit să ne administreze niște averi.

 

4 thoughts on “Rezoluția mea pentru 2014”

  1. Sustin miscarea Fara Fum.

    Recomand Lente 1&2, care au mancare foarte buna, si nu se fumeaza deloc inauntru !

    Cafepedia e alt loc cu mancare decenta, si aerisit, in sensul ca salonul de nefumatori e separat si nu se simte nici cel mai mic iz. Eu am testat la Romana.

  2. Așa e, Alex, sunt foarte ok și Lente și Cafepedia. Tot simt că pierd mai mult decât câștig, căci multe din bombele fumigene la care am renunțat aveau altfel mâncare tare bună. Dar asta e, principiul e principiu. 🙂

  3. încep să abuzeze de încrederea noastră!? în 2013!? man trăim în plin orwell de prin 2009 deja, nici măcar nu mai e vorba de abuz, se întîmplă pur și simplu, de multe ori din inerție nici nu mai e vorba de intenții sau conspirații ci de prostie în forma ei cea mai pură!

    iar de implicat, în forma actuală de sistem democratic existentă cam peste tot prin lume, nici n-are rost să te agiți, te agiți degeaba! nu se schimbă nimic, doar actorii de pe scenă!

    pentru un motiv foarte simplu, i-ai ales pentru fix 4 ani! în 4 ani se îngrașă ca niște porci indiferent dacă sunt la putere sau în opoziție după care n-ai decît să protestezi votînd alți porci flămînzi în locul lor!

    eu n-o să mă mai implic deloc, pentru că e inutil, decît în direcția implementării cît mai complete a unui sistem bazat pe principiile votului direct cuplat cu votul electronic, pentru o viteză de reacție și mai bună a alegătorului la prostiile aleșilor, combinat cu unul bazat pe principii cenzitare, în care să nu fiu egal ca pondere a votului cu ăia care votează funcție de cine le dă mai multe pungi cu făină!

    atunci da, într-un astfel de sistem democratic, pe care unii l-au brănduit ca meritocratic, are sens și rost să te implici și tu, cetățeanul mediu, obișnuit , în politică, de pe marginea scenei politice

    cînd ai timp … cît timp te interesează

    «1. să învăț mai multe despre codul nostru de legi și despre procedurile prin care îl modificăm»
    cercetezi degeaba, în sensul dorit de mine se schimbă doar printr-o revoluție gen euromaidan patentat deja în ucraina

    « 2. să urmăresc ce spun și ce votează în Parlament »
    s-au făcut ceva progrese pe vremea lui năstase 4 case de atunci batem pasul pe loc
    în teorie poate fi urmărită toată activitatea parlamentului și audio și în formă html și video … practic e mai dificil dar nu imposibil

    « 3. să particip la proteste când sunt de acord cu cauza lor »
    inutil dacă nu se schimbă nimic prin definiție

    « 4. să încerc să-i conving și pe alții despre nevoia de implicare »
    romînica n-are nevoie de implicarea cetățenilor doar ca să ne aflăm în treabă, ca să ne simțim bine ca în cazul reciclării deșeurilor, e nevoie de implicare … eficientă!

    valabil și vizavi de reciclarea deșeurilor … principiile pot fi intangibile, eficiența aplicării lor e ceva măsurabil!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *