Poliția Locală e o glumă proastă

Noutăți 16 martie 2017: un nou episod de comedie, invitat special Vier Pfoten.

Noutăți 13 ianuarie 2017: vezi la sfârșit

De peste patru ani, câinii din cartier latră incontrolabil. Din cauza zgomotelor, eu nu mai pot dormi, nu mai pot lucra la dexonline, nu mai pot trăi o viață normală în propria mea casă. Am ajuns într-o stare de epuizare care îmi afectează sănătatea și productivitatea.

Am făcut sesizări și plângeri către Poliția Locală, care s-a șters la fund cu ele. Ca să le documentez situația, am creat chiar și un sistem care să înregistreze și să redea aceste lătraturi. Doi dintre câini se află chiar sub geamul dormitorului meu și îmi distrug complet somnul.

În cele mai multe nopți mă trezesc în urlete ca acestea:

(18 august, ora 03:51)

(28 iunie, ora 03:00)

(concert special de Paște, duminică, 1 mai, ora 07:34, după ce stătusem la slujba de Înviere și ne culcasem pe la 04:30)

Am încercat tot ce este omenește posibil pentru a rezolva situația, dar nimic nu a ajutat. Iată un rezumat.

Viața de dinainte

Pe vremuri, aceasta era soneria cu care mă trezeam diminețile:

Îmi plăcea melodia asta. Cu ea, mă trezeam bine dispus și cu chef de muncă. Zilele și mai bune erau cele în care mă trezeam înaintea soneriei, după porția de opt ore de somn pe zi, pe care încercam să o respect cu sfințenie.

Cartierul în care stau a avut mereu câini de curte, ca toate cartierele din București. În general, erau câini liniștiți. Mai lătrau ocazional la persoane care li se păreau suspecte – gunoierii, colectorii de fiare vechi. Îmi aduc aminte că mă revoltau câinii mai agresivi, care se izbeau de gard când treceam pe trotuar pe lângă curtea lor. Dar când ajungeam la mine acasă și închideam ușa, se făcea liniște. Asta îmi doresc și acum – liniște.

Cam prin 2012, nivelul de zgomot al lătraturilor a început să crească. Nu știu exact de ce – poate s-au înmulțit câinii, poate mai mulți trecători își plimbă câinii pe stradă, ceea ce îi întărâtă pe cei din curte. Cert este că, ușor-ușor, lătraturile au început să devină zgomotul de fundal al cartierului și, implicit, al casei mele.

Situația s-a agravat în mod deosebit din 2014, când în cele două curți de sub fereastra dormitorului meu s-au mutat doi vecini. Unul dintre ei este domnul doctor ortoped Liviu Bădică, salvator de vieți. Celuilalt nu îi știu numele, știu doar că stă cu chirie. Fiecare are câte un câine de curte, pe care nu îl educă în niciun fel (sau cel puțin nu îl educă să nu latre).

Situația curentă

Mulțumită acestor doi vecini, estimez că pierd două ore de somn pe noapte. Uneori, dacă sunt rupt după câteva zile de nesomn, reușesc să readorm agitat, printre lătraturi. În alte zile mă foiesc inutil în pat. Uneori renunț și cobor din pat, ca să fac măcar ceva util cu acest timp.

harta

Subliniez că câinii nu latră încontinuu, – pentru așa ceva s-ar sesiza până și Poliția Locală – dar destul de des și de tare ca să-mi dea peste cap somnul și să mă distragă de la lucru.

În cele mai multe zile sunt zombi. Simt că nu îmi stă mintea la nimic, orice aș încerca să lucrez. Iar când lucrez (sau când citesc sau când încerc să mă relaxez), coloana sonoră include întotdeauna un lătrat. Am ajuns să beau cafea în timpul zilei, eu, care nu m-am atins de cafea până la 34 de ani. Iar seara după 8-9 oricum sunt terminat.

O altă pierdere este gimnastica de dimineață. Ea este importantă pentru mine, căci înțeleg importanța unui stil de viață sănătos. Mă țin de ea ca și în anii trecuți, cam 5 zile pe săptămână, timp de o oră. Dar fără un somn bun nu reușesc să trag de mine, mă mișc ca prin vată și îmi vine să adorm pe bicicletă. Presupun că asta anulează complet orice beneficii ale mișcării.

Singurele zile bune care au rămas sunt cele în care plouă. Aparent, „paza” cartierului se suspendă când plouă. Cu cât plouă mai mult, cu atât este mai liniște. În acele zile, când deschid ochii și îmi dau seama că este ora 8 dimineața sau poate chiar 9, mă încearcă o bucurie de nedescris.

Îmi plac câinii

Trebuie să precizez din capul locului că îmi plac câinii. Am copilărit bot în bot cu câinii dintre blocuri. Pe o cățea am tot luat-o în casă, în nopțile de iarnă, apoi tot mai des, până a devenit oficial câinele familiei timp de 14 ani. Înțeleg atașamentul profund care se poate naște între câine și om și am avut bucuria să-l simt.

Dar acest atașament nu justifică lipsa completă a oricărui fel de control – la fel cum și pe un copil îl iubești ca pe ochii din cap, dar îl supui totuși unor rigori și îl înveți să fie om cu cei din jur (dacă tu însuți ești om, mă rog). Libertatea fiecăruia dintre noi de a-și trăi viața pe care și-o dorește trebuie să se oprească la gardul vecinului. Să-ți bați joc de un cartier întreg nu este libertate, este brutalizare.

Ce am încercat până acum

Sunt inginer de profesie. Când am o problemă, încerc să caut o soluție, și alta, și alta, până o rezolv. Dar în situația curentă nimic nu a dat roade.

În ordine cronologică:

 1. Am vorbit cu vecinii.
 2. Mi-am făcut modificări în casă și în stilul de viață.
 3. Am creat un site web care să documenteze problema.
 4. M-am adresat Poliției Locale.
 5. Am fost în audiență la Primăria Sectorului 2

Discuții cu vecinii

Ca un tânăr idealist, căruia România nu i-a tras încă destui pumni în față, am crezut că pot rezolva situația vorbind cu vecinii ca cu niște oameni. Am bătut frumos la câteva uși, m-am prezentat, mi-am expus oful.

Vecinii în cauză s-au crizat de parcă i-aș fi înjurat de mamă. Argumentele de tip „bună vecinătate”, „eu nu vă deranjez pe dumneavoastră cu nimic”, „cer doar dreptul meu legal” n-au făcut decât să-i asmută și mai tare. Diversele replici pe care mi-a fost dat să le aud au fost (de la indiferent spre ostil):

 • Da, să încerc, să văd ce putem face (nu a făcut nimic);
 • Eu nu cred în educația câinelui, câinele trebuie să fie liber (frumos, filozofie pe somnul meu);
 • Câinele meu nu latră (aparent, înregistrările mele sunt fabulații);
 • Câinele latră numai când trec alți câini pe stradă (da, știu, exact asta încerc să rezolv);
 • Cățeaua mea este la ciclu și nu pot să o țin în casă (este la ciclu 365 zile pe an?);
 • Ia nu mă mai deranja;
 • Și pe mine mă deranjează casa dumitale, că nu respectă arhitectura cartierului (exemplu de argument ad hominem bun de tipărit în manualele de logică);

Și cireașa de pe tort, venită din gura chiriașului de peste drum, după ce câinele lui făcuse circ la orele 2:50, 3:00, 6:20 și 7:10:

 • Încearcă cu pastile!

Imbecilitatea acestei sugestii m-a lăsat efectiv fără replică. Dacă i-aș urma sfatul, ar fi ca și cum aș încerca să iau pastile ca să pot ignora un ceas deșteptător.

Și de la domnul doctor ortoped Liviu Bădică, salvator de vieți, am auzit niște replici de-mi stă mintea în loc. Revin mai jos la acestea, pentru că nu mi le-a spus mie, ci direct Poliției Locale.

Există și vecini cu care n-am vorbit. Am renunțat, pentru că prefer să păstrez un simulacru de bună vecinătate decât să mă plâng și să scot la iveală fiara din ei.

Modificări în casă și în stilul de viață

În 2014 mi-am pus geamuri tripan. Într-adevăr, izolează fonic mai bine decât cele termopan. Le fac și revizia anual, ca să nu își piardă proprietățile. Dar nu sunt de mare ajutor în liniștea nopții, când toate celelalte zgomote de fond se opresc și doar lătraturile rămân.

Aerisesc mai rar în casă pentru izolare fonică de moment. Asta ajută un pic, desigur, dar mi se împute casa. Și sunt unele zile (primăvara, toamna) când ar fi mai mare plăcerea să stai cu geamul deschis. Am renunțat și la asta…

Am început să dorm cu zgomot alb. Ideea este să creezi un zgomot de fond, cum ar fi un fâșâit puternic, ca să acoperi zgomotele venind din exteriorul casei. O vreme am dormit cu aerul condiționat dat la maxim (pe ventilație, ca să nu murim de frig). Apoi am cumpărat o boxă și am pus pe ea un zgomot ca acesta:

Cu zgomotul alb am avut un oarecare succes. Estompează câinii mai depărtați, ceea ce este un pas înainte. Din păcate, câinele domnului doctor ortoped Liviu Bădică, salvator de vieți, și cel al chiriașului tot se aud. Sunt prea aproape, la 15 metri, în linie dreaptă și neobturată. În plus, zgomotul alb blochează și eventuale zgomote pe care aș vrea să le aud – un cutremur, un telefon care vibrează, un copil care plânge.

Am încercat să mă culc mai devreme. Dat fiind că cel târziu după ora 7 dimineața garantat încep lătraturile, m-am culcat ca soldatul la 11 seara și ajuta oarecât. Dar când câinii au chef să dea un extra concert la 3, 4 sau 5 noaptea, nu mai am ce face. În plus, mie îmi plac serile. Sunt mai puține întreruperi, nu mai am întâlniri, telefonul nu mai sună. Pot să lucrez sau pot să mă relaxez la un film. Eram obișnuit să dorm între 01:00 și 09:00, eram productiv în ritmul ăsta și nu vreau să-mi schimb programul doar pentru că la ora 7 sună gornistul cartierului.

Când am înțeles că soluțiile astea nu merg, am făcut ce face orice om într-o țară normală: am vorbit cu poliția.

Un site web cu lătraturi

Niciodată nu îmi place să cer cuiva ceva fără să încerc eu să fac cât mai mult din treabă. Din acest principiu, m-am gândit că, dacă apelez la Poliția Locală, ar fi bine să am dovezi incontestabile că problema pe care o semnalez chiar există.

De aceea, în orele mele libere (am tot mai multe, având în vedere că acum dorm 5-6 ore pe noapte), am creat un site web care documentează lătraturile. Mi-a luat cam 200 de ore să-l dezvolt , adică, puse cap la cap, cam 5 săptămâni din timpul meu. În plus, îmi ia cam 6 ore pe lună să-l țin la zi.

Pe scurt, el funcționează așa:

 • Am un calculator care înregistrează zgomotele cartierului, 24 de ore din 24.
 • Am scris un program care extrage fragmentele de zgomot peste o anumită amplitudine.
 • Prin aceste fragmente trec manual, le ascult și le șterg pe cele care conțin zgomote de altă natură (urlete de copii, mașina de gunoieri etc.). Aceasta este partea care îmi consumă 6 ore pe lună.
 • Restul fragmentelor le indexez, cu data și ora exactă.
 • Site-ul permite căutarea și ascultarea acestor fragmente.

Veridicitatea acestor fragmente este ușor de verificat. Ele provin din înregistrări continue, 24 de ore din 24, pe care le pot pune la dispoziția Poliției dacă vor să se convingă. Iar pe aceste înregistrări continue se aud zgomote corelate cu un moment anume în timp:

 • meciurile de pe stadionul din apropiere;
 • clopotele bisericilor în zilele de sărbătoare;
 • semnalele trenurilor de la Gara Obor;
 • mașinile de gunoieri, în fiecare miercuri;
 • ploile.

Să râdem cu Poliția Locală

În octombrie 2015 am făcut o sesizare generală la poliție, fără să dau nume sau adrese.

thumbnail of 2015-10-01-petitie-caini

Presimțeam că nu se va rezolva mare lucru, dar doream cel puțin să rămână undeva consemnat că problema există. De altfel, mai făcusem o sesizare anonimă în aprilie 2014. Polițistul local mi-a confirmat că au primit-o, dar au clasat-o pentru că era anonimă.

Poliția Locală m-a chemat pe la secție, unde mi-au cerut să dau adresele exacte ale câinilor la care mă refeream. Intenția mea chiar nu era să creez probleme unor oameni aparte, ci doar să conving poliția să vină să investigheze. Dar, aparent, Poliția Locală este incapabilă să-și asume o problemă și să o rezolve din proprie inițiativă. M-am dus la ei, am turnat ca un turnător de mare clasă. Peste vreo lună am primit și răspunsul, semnat de domnul director general al Poliției Locale a Sectorului 2, Aurel Dobrilă, și de domnul director executiv al Direcției de Ordine Publică, domnul Liviu Ciobanu.

2015-11-26-raspuns-politie

Printre marea de greșeli de gramatică, am interpretat acest răspuns ca pe o veste bună. Dacă au vorbit cu vecinii, aceștia or să ia problema în serios, nu?

Nu.

N-am văzut nici un fel de schimbare. Aceleași nopți de somn fragmentat, aceleași zile de legumă.

Încercând să mă privesc din afară, prin ochii (și mai ales prin creierul) Poliției Locale, m-a lovit revelația că, în ochii lor, eu sunt cel ciudat. Când fac o sesizare împotriva unui vecin, poate am dreptate. Dar când fac o sesizare împotriva a patru vecini, apoi mă duc la secție și spun că, de fapt, sunt cel puțin 10 câini lătrători pe stradă, pic eu de nebun. Acesta este paradoxul: cu cât mai mulți vecini își bat joc de cartier, cu atât problema mea se agravează, și totuși cu atât mai greu îmi este să-mi susțin punctul de vedere, căci sunt în minoritate.

De aceea, am hotărât să fac o nouă plângere, cu pretenții reduse. Am decis că, dacă i-aș putea reduce la tăcere pe cei doi câini de sub geamul meu, m-aș declara mulțumit. Aș putea să trăiesc baricadat într-o casă împuțită de la neaerisire, cu zgomotul alb dat la maxim, câtă vreme mi-aș recăpăta cele opt ore de somn.

thumbnail of 2016-07-14-plangere

Plângerea asta chiar am muncit-o. Am căutat în codul de legi paragrafele exacte pe baza cărora îmi cer dreptul. Am documentat efectele medicale devastatoare ale privării de somn, ale dereglării ciclului normal de somn, ale poluării fonice. Am specificat că am încercat să fac tot ce ține de mine ca să nu ajung la poliție. Am repetat că cer numai minimul necesar și numai pentru că mi-a ajuns cuțitul la os.

Răspunsul Poliției Locale este o perlă a grotescului. Este semnat de domnul director general Aurel Dobrilă și de șeful Serviciului de Ordine Publică, Adrian Găină.

2016-08-10-raspuns-politie

Genial! Eu fac munca de documentare pe care ei trebuia să o facă, îmi dedic sute de ore ca să le ofer pe tavă informațiile de care au nevoie, iar Poliția Locală ce face? Ignoră complet dovezile mele. Trece o dată – de două ori, la amiază pe caniculă, când câinii se odihnesc pentru venirea serii. Vorbește slugarnic cu vecinii, cerându-le scuze că sunt obligați să investigheze nimicurile astea. Apoi îmi trimit un răspuns prin care mă asigură că problema mea, de fapt, nu există.

Aceasta este Poliția Locală. O glumă penibilă. Singurii oameni abilitați să ne asigure protecția la nivel local, singurii pe care ne bazăm să intervină când lucrurile se agravează, sunt complet impotenți dincolo de albul hârtiei. Singurul lucru la care sunt experți este să închidă în mod politicos sesizările noastre, fără să facă ceva în realitate. Amintiți-mi, vă rog: de ce îi plătim din taxele noastre?

Ca să nu vorbesc cu păcat: există posibilitatea ca Poliția Locală să fie suprasolicitată. Asta aș înțelege. Și eu am o listă de treburi de făcut, de exemplu tichetele de la dexonline, care nu se mai termină. Și eu mi-aș dori să pot să trec prin treburi mai repede decât se acumulează. Dar niciodată nu mi-am permis să închid unul din acele tichete fără să-l rezolv corect. Nu mi-am permis să-i spun „problema ta nu există” unui om care ne-a raportat o eroare, mai ales dacă a făcut efortul să o documenteze. O treabă este terminată atunci când o faci, nu atunci când o bifezi ca făcută. Altfel se cheamă că îți bați joc de meserie.

„Dacă vrea să scape de mine, să-mi cumpere casa”

Am avut norocul să surprind discuția agentului de poliție cu domnul doctor ortoped Liviu Bădică, salvator de vieți. Soția mea era prin curte, iar când am revenit acasă am ascultat și eu înregistrarea. Agentul de poliție a venit aproape de ora 14:00, pe 3 august, pe o vreme toridă.

Agentul nu mai contenea cu scuzele de genul „știți, ne pare rău că vă deranjăm, suntem obligați prin lege să investigăm”. Domnul doctor ortoped Liviu Bădică, salvator de vieți, a luat poziția fermă „câinele meu nu latră”. Hm, înseamnă că toate înregistrările mele care îi surprind câinele lătrând sunt fabricații, halucinații sau emanații fantomatice de la un ouija board. Cumva, pentru Poliția Locală o demonstrație documentată a unei situații are aceeași valoare de adevăr cu o negare vehementă a faptelor.

În repetate rânduri în conversație, domnul doctor ortoped Liviu Bădică, salvator de vieți, a spus despre mine: „e nebun”. Având în vedere că privarea de somn duce la pierderea neuronilor, e foarte posibil să ajung acolo într-un viitor. Până atunci însă, sunt înmărmurit cum un doctor mă poate cataloga așa, când tot ce am făcut a fost civilizat, susținut cu dovezi și bazat pe dreptul meu legal.

La un moment dat, domnul doctor ortoped Liviu Bădică, salvator de vieți, i-a spus agentului, în timp ce acesta nu mai prididea cu căciuleala: „dacă vrea să scape de mine, să mă cumpere, îi vând casa”.

Ce mai e de spus?

Cum răspund la această încununare a mitocăniei? Eu mă strădui să nu deranjez pe nimeni și aș intra în pământ de rușine dacă, prin acțiunea sau inacțiunea mea, aș deranja în mod constant pe cineva. Vecinii mei nici nu știu că eu exist. Și iată ce primesc în schimb.

Spiritul bunăvoinței, al întrajutorării între vecini, diferențiază o societate acceptabilă de o junglă în care ne mâncăm unii pe alții (RMS). Iar atitudinea vecinilor mei înclină balanța mult în direcția junglei. Și de altfel, chiar dacă i-aș face pe plac și i-aș cumpăra casa, ce aș obține? Aș legitima șantajul. Probabil în secunda doi alți vecini și-ar cumpăra câte doi-trei câini și i-ar învăța să latre. Ce fac, cumpăr 10 case? 20? 100?

Audiență la primărie

Împreună cu un vecin chinuit de aceleași probleme, am fost într-o audiență la Primăria Sectorului 2. Contrar speranțelor mele (chiar m-am dus cu optimism), am primit un nou duș rece.

Eram programați la 12:00 pentru o audiență cu primarul, dar am stat la coadă două ore pentru o audiență cu domnul consilier Viorel Iovițu. Remarc în treacăt stilul românesc de a-ți lăsa cetățenii să se marineze pe holuri și lipsa domnului Iovițu din lista oficială de consilieri ai Primăriei Sectorului 2.

Întâlnirea a fost o demonstrație de inutilitate. A fost de față și doamna inspectoare Alina Marchitan de la Poliția Locală. Discuțiile au fost circulare și s-au învârtit în jurul următoarelor teme.

 • Zgomotul este o chestiune de mentalitate. Este dezarmant să auzi acest argument venind din gura celor împuterniciți să aplice legea. De ce mai avem legi scrise, dacă în final tot cutumele se aplică?
 • Poliția Locală nu poate lua măsuri decât dacă surprinde o neregulă în desfășurare. Cu alte cuvinte, aruncă la gunoi, în mod declarat, orice încercare a mea de a-mi documenta acuzațiile. Mai grav este că, dat fiind obiceiul Poliției Locale de a trece prin cartier din an în Paște, nici că vor surprinde vreodată ceva. M-am oferit să-i găzduiesc într-o seară sau noapte, dar nu m-au luat în serios. Le-am recomandat să treacă în patrulare cu un câine, ceea ce ar avea un efect garantat, dar mi-au spus că nu pot face asta (n-am reușit să obțin o justificare).
 • Poliția Locală nu poate da amenzi pe baza Codului Civil. Vor să spună că sunt mărginiți de Legea 61/1991, care nu reglementează zgomotul produs de animale. Bun, au găsit-o și pe asta, pretextul perfect ca să-și aleagă ce treburi au și nu au chef să facă.
 • Nu ne-a fost clar de ce au delegat un inspector pe probleme de mediu, când nici eu, nici vecinul meu, nu am reclamat probleme de mediu, ci de ordine publică.

În rezumat, am primit o nouă confirmare că Poliția Locală și Primăria Sectorului 2 sunt experte la refuzat munca și la clasat petiții, dar sunt complet incompetente la rezolvări concrete.

Teoretic, următorul pas pentru escaladarea situației este o scrisoare directă către domnul primar Mugur Toader. Am dubii mari dacă merită să pun acest pas în practică.

Ce mare lucru?

De ce țin așa de mult la somn? Când în România „eu vara nu dorm” a fost imnul unei veri, când o țară întreagă pare să fie permanent în party mode, când orice întrerupere și orice strănut este un motiv să vedem ce-au mai făcut prietenii noștri pe Facebook, de ce îmi pasă mie de somn și de productivitate?

Un motiv este cel medical. Privarea cronică de somn duce la pierderea memoriei, hipertensiune, migrene, scăderea generală a calității vieții, riscuri crescute pentru diabet, atac de cord și accident vascular cerebral (Wikipedia, WebMD). Expunerea la zgomote, începând chiar și de la 45 dB, poate duce la dereglări psihologice, migrene, risc crescut de depresie (Wikipedia). Unele studii arată că nu există acomodare la deranjul provocat de zgomot (Medscape).

Al doilea motiv este că încerc să fac lucruri bune cu timpul meu. Lucruri care să-i ajute pe alții. Sunt fondatorul și programatorul principal al dexonline, în care am investit 15 ani din viață, aproape pe gratis. Mi-am petrecut mii de ore predând, pe gratis, informatică pentru liceeni olimpici. În orele libere, mai tehnoredactez partituri corale românești. Am absolvit MIT și am fost inginer software la Google.

Am locuit 10 ani în Statele Unite, apoi am luat decizia că vreau să trăiesc și să lucrez în România. N-am să mint că am avut vreo chemare divină aici. Printre motivele revenirii au fost și stilul mai relaxat de viață, și apropierea de familie, lucruri normale. Dar în același timp am simțit că contribuțiile mele aici sunt mai utile decât dacă aș fi fost o rotiță în industria americană de IT. Pentru munca la dexonline ajută foarte mult să fiu aici, alături de vorbitorii de limba română și de restul echipei.

Nu pretind că sunt un „patriot” în sensul tocit al cuvântului. Dar cred, și încerc să trăiesc după acest principiu, că fiecare dintre noi am primit mult de la societate (inclusiv cei care cred că au obținut totul prin puterile proprii) și că avem mult de dat înapoi. Simt că am această datorie civică și încerc să mă achit de ea prin diversele mele proiecte.

Eram conștient că România este o țară cu problemele ei. Din 2006, când am început să cântăresc serios repatrierea, și până în 2009, când ea s-a întâmplat, am avut timp să înțeleg că justiția este fragilă, că statul de drept poate lua oricând o întorsătură negativă, că sistemul medical este țăndări, că din cauza corupției țara este secătuită și poluată. Și totuși m-am întors oricum. Pentru că cineva trebuie să se mai și întoarcă.

Dar un lucru pe care nu l-am anticipat este mizeria umană la nivel personal. Bădărănia omului de lângă mine, coroborată cu apatia Poliției Locale care este abilitată să ne asigure liniștea, este rețeta pentru o viață de zombi, o viață cu zgomotele junglei în fundal. Rezultatul mă lovește mai grav și mai personal decât orice problemă a României privite de sus.

Nu spun aceste lucruri ca să pretind vreun tratament special. Cred că toți oamenii au dreptul la liniște fără să trebuiască să justifice de ce. Nici nu vreau să sun a „lăsați-ne să ne pregătim de Liga Campionilor”. Încerc doar să explic de ce cred că timpul meu merită mai mult decât această bătaie de joc.

Concluzii

Nu sunt un tip belicos. În general, evit conflictul, chiar dacă asta presupune să las de la mine, chiar dacă lumea îmi spune că sunt fraier. Am avut o viață bună în felul ăsta, până acum, și nu văd de ce aș schimba ceva.

Tocmai de aceea, mă văd complet depășit de această situație în care, cu încuviințarea Poliției Locale, vecinul meu îmi spune, foarte puțin voalat, „cheful meu și câinele meu și gunoiul meu vin înaintea ta”. Descopăr pe propria piele că relațiile între vecini trebuie neapărat să fie un pissing contest și nu vreau, ființa mea refuză să intru în acest joc tembel.

Nu sunt sigur ce voi face în continuare. Mai am idei de încercat, dar toate sunt de durată și, în timp ce ele se derulează, eu nu dorm. Dacă aveți idei (legale), aș fi curios să le aflu. Dacă sunteți un ONG și doriți să vă dedicați timpul pentru așa ceva, aș fi bucuros să contribui cu fonduri pentru a încerca să rezolvăm problema la un nivel mai general, nu doar în cazul meu punctual. Și aș aprecia un share / retweet la această pagină.

Dacă aș fi știut că în anul 2016 viața mea va fi aceasta, nu m-aș fi întors nicicum în țară.

Noutăți 13 ianuarie 2017

Mi-am dat seama că e inutil să mai încerc să rezolv problema la nivel personal cu vecinii. Câtă vreme „Poliția” Locală nu-și face treaba, evident că vecinii îmi vor râde în nas cu impunitate. Și oricum, sunt prea mulți de convins și oricând pot apărea alții noi.

Am decis să merg mai sus pe fir și să atac problema la nivelul „Poliției” Locale. În acest sens, le-am trimis următoarea felicitare.

thumbnail of 2017-01-02-observație

Cred că ar fi un lucru bun dacă „Poliția” Locală s-ar desființa, iar ordinea publică ar reveni în atribuțiile Poliției Municipiului București, care chiar își face treaba. Și cred că m-ar distra să încerc acest demers. Dacă cunoașteți vreo asociație care ar vrea să preia acest proiect (colectare de dovezi, acțiuni în instanță etc.), eu aș fi încântat să-l sponsorizez.

Noutăți 16 martie 2017

La vreo săptămână după felicitarea de mai sus, venind acasă, am observat doi agenți la intersecția mea. Am stat de vorbă cu ei, în timp ce câinii lătrau primprejur, și mi-au confirmat că există într-adevăr o problemă, spunând că, probabil, zona va fi inclusă într-un program de monitorizare.

Apoi, prin februarie, am primit următorul răspuns, semnat the The Three Stooges: domnul Aurel Dobrilă – director general, domnul Liviu Ciobanu – director executiv D.O.P.C.R.P.O. (asta e din categoria „hai să adăugăm câte inițiale trebuie ca să avem fiecare departamentul nostru și să putem fi cu toții directorii a ceva) și domnul Adrian Găină, șeful serviciului de ordine publică.

Somnul rațiunii naște „polițiști” locali. Ah, dacă sunt deranjat la toate orele de un câine cu acte în regulă, atunci totul este OK, continuați!

Sunt mai multe direcții în care pot să continui de aici și am hotărât să o aleg pe cea în care rămân normal la cap: să mă mut. Odată ce am acceptat că zona Maior Coravu – Vatra Luminoasă a ajuns de talia Rahovei, singura decizie logică este să mă car naibii. Plec cu inima grea, pentru că este o casă la care țin mult, în care am trăit niște ani fericiți, și pentru că nu a fost alegerea mea să mă mut într-o mahala de grobieni, ci grobienii s-au adunat ușor-ușor și au transformat un cartier special într-o mahala. Dar rezultatul practic este același.

Și rămâne întrebarea cum vând eu casa asta. Eu nu aș cumpăra o casă într-o zonă ca asta și nici nu am neobrăzarea să-i ascund unui eventual cumpărător această problemă a zonei. Sper doar să găsesc pe cineva pentru care zgomotul nu reprezintă o problemă.

Ca fapt divers, am aflat că articolul 3 (1) din Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 2 nr. 34/2014 a fost abrogat. Conținutul articolului era: „Persoanele fizice […] au următoarele obligații […]: (a) să ia toate măsurile corespunzătoare în vederea eliminării disconfortului fizic și/sau psihic creat colocatarilor sau vecinilor prin numărul, agresivitatea și/sau zgomotul produse de animale […].”. Cine a dat Consiliul Local în judecată pentru a obține abrogarea acestui articol? Fundația Vier Pfoten (două dimineața și două seara). Genial, ăștia vor egalitate, dar doar pentru căței, nu și pentru publicul fără voie.

Sunt în continuare disponibil pentru activism pentru schimbarea situației în bine. O atitudine mai pozitivă decât desființarea „poliției” locale ar fi implicarea populației și militarea pentru respectarea liniștii publice. Nu vreau să investesc foarte mult timp în asta, dar mă ofer în continuare să sponsorizez o astfel de inițiativă, dacă cineva și-o asumă cu seriozitate.

 

148 thoughts on “Poliția Locală e o glumă proastă”

 1. Salut,

  Am fost intr-o situatia similara doar ca in cazul meu erau masinile; niste ‘baieti’ si-au deschis un service de tuning si de pe la 10 seara pana la 3-4 noaptea faceau curse, reparatii si alte tampenii.
  A durat 1 an fiindca eram singurul care reclama dintr-un bloc intreg.

  Sfaturile pe care ti le dau cred ca le-ai mai auzit:

  1. aparate impotriva cainilor. Sunt pe baza de ultrasunete, tu nu le auzi dar ei da. La unii functioneaza, la altii ba.
  2. vorbeste cu un dresor. Ei cunosc psihologia cainilor, ce si nu le place.
  3. dopuri de urechi; macar poti sa te odihnesti pana rezolvi problema.
  4. mers la psiholog. Latratul asta e ca picatura chinezeasca – discutiile cu o persoana capabila, te ajuta sa mai eliberezi din tensiunea acumulata mai ales ca ai depus atat efort sa rezolvi aceasta problema.
  5. mutat. In afara orasului – probabil cea mai aiurea situatia dar eu am facut-o fortat de imprejurari si diferenta e majora mai ales daca iti place linistea.
  6. incearca petitii si la garda de mediu si protectia animalelor. Insa in afara de amenda nu prea au ce sa le faca.

  Rabdare si ‘tutun’.

  1. Sunt într-o situație similară, timp de 7 ani cainele vecinului de le etajul 1 latră și urla atunci când este lăsat singur in apartament de cele mai multe ori până dimineața am încercat să rezolv problema amiabil și chiar am reușit să vorbesc de mă multe ori cu vecinii sa le spun că sunt deranjat de câinele lor însă discuțiile nu au avut nici un rezultat în continuare fiind deranjat ori de câte ori câinele este lăsat singur in apartament, nu mai știu ce să fac sau unde aș putea găsi rezolvare pentru acesta problema!

 2. Auzi, vecinul care a recomandat sa incerci cu pastile se referea la tine sau la caini? 😀

  Ultrasunete as incerca si eu + sunete gen batut la usa vecinului noaptea la fix acea ora la care ii urla cainele 😀 Dar da, asta presupune un efort pt tine, in primul rand.

  Sunat la politie cand urla cainele, la 112? Sa il auda pe fundal?

  Si pe mine in zona ma dispera niste alarme, o fi fost o promitie, cel putin 5 magazine au asa, de cativa ani urla te miri cand (daca se opreste curentul, daca trece un camion, daca nu stiu ce, mai ales ca nu mereu la acesti stimuli urla si uneori urla 5 minute, alte dati cu orele). Si daca gasesti o idee de solutie, o vreau si eu, pt ca ce am incercat ne-a dranjat si mai tare tot pe noi. (Am si eu geam tripan, e fix fleosc noaptea, exact cum spui. Am sunat la politie – tot mie mi-a sarit somnul complet, ba am trezit si copilul din somn. Am iesit noaptea afara sa aflu exact de la care magazin urla atunci – pana am ajuns, s-a oprit, ha! Politia a venit relativ iute, dar si pana au venit s-a oprit si mi-au spus sa trec pe la sediu sa depun plangere scrisa. Am renuntat, depusesem una cu vreun an inainte, cand mi se furase portofelul in tramvai si genialii detectivi nu au aflat nimic, desi au interogat toti vatmanii de la capat; bag mana in foc ca nu vatmanul o facuse, totusi :D)

  P.S. In urma pataniei unui amic, lovit voit de o masina pe trotuar, care a primit amenda pt ca a sunat degeaba la 112 (!!!), sunt bucuroasa, treaba merge ok totusi in tara, eu nu am primit amenda, desi am sunat pt alarmele alea de cel putin 3 ori intr-un an…

 3. Vă mulțumesc pentru sfaturi și încurajări. Răspund la câteva din ele.

  * Am dormit cu dopuri de urechi azi-noapte (NRR 28 dB, unele oarecare, 3M, primite pe un zbor cu avionul). Diferența este într-adevăr remarcabilă! Ca soluție de avarie, merge. Dar nu vreau să fac un obicei din asta. Cel mai grav e că nu mai aud nici zgomote din casă și asta mă sperie. Doi, m-au durut un pic urechile dimineață. Trei, e ciudat să nu-mi mai aud nevasta. De obicei mai vorbim până adormim. Și patru, cică dau dependență. Mă rog, și ca să reiterez, cinci, nu e în regulă să depind de dopuri la mine în casă.

  * Am niște căști Bose QC, dar din experiența din birou, avion etc. nu atenuează așa bine. Dacă aș pune capul pe pernă probabil s-ar mișca și n-ar mai acoperi bine urechea. Presupun că nimic nu bate dopurile.

  * Câini vagabonzi nu avem în cartier; avem însă destul de multe pisici și da, câinii se enervează când le văd. Pisicile au proprietar, dar na, ele umblă.

  * Soluții există și sunt simple – vocea stăpânului este suficientă, doar să vrea. Dacă nu au timp sau chef, există zgărzi antilătrat.

  * Căptușeala pare totuși o măsură exagerată. 🙂 Mai bine ne mutăm (e și asta pe listă).

  * Cred că am trecut de posibilitatea să ne împrietenim (păcat). Și oricum, nu înțeleg de ce trebuie să-mi pierd timpul cu complezențe, de ce liniștea nu e un numitor comun de la sine înțeles.

  * Asta cu sunatul la ușă nu are efect; cumva vecinii nu înțeleg cauzalitatea între câinele lor care latră și eu care le sun la ușă. Li se pare că îi deranjez fără motiv. Am încercat asta și alte câteva idei de pe http://barkingdogs.net/, dar din păcate în SUA natura oamenilor este alta și cadrul legal este altul decât în România (vezi titlul acestui articol).

  1. Nu ma asteptam ca vecinii sa vada legatura latrat-sunat, dar pavlovian poate fac ceva ca macar sa scape de „nebun”, chiar daca nu iti si dau dreptate.
   Eu te inteleg perfect, nu e normal sa nu fie respect (si, implicit, liniste), e ceva de la sine inteles, adica asa ar trebui 🙁

  2. Din păcate după 5 ani de conviețuire la sat ma voi muta înapoi la oras… Boxe,, vecini necivilizați, politie locala indulgenta, vocabular care îți sparge timpanul, a trebuit sa cedez eu ca nu ma mai simt bine în casa mea

  3. Bună ziua, da.. 2021…Arad, acceasi problemă am și eu.
   Ati reușit sa rezolvați ceva sau tot la fel? Eu tocmai ce am făcut sesizare la politie dar după ce v am citit pățania m am demoralizat și mai tare.
   Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

   1. Câine Prost Ca stăpânu

    Halucinant ce mi s-a spus la „””Pozitie””””. E în natura câinelui să latre într-una și să facă gălăgie, să omoare pisici. Am înregistrat lătratul tuturor cainilor vecinilor, și l-am pus pe Mp3 toată noaptea la maxim pe boxe afară. Nu știau de unde se aude lătratul a 12 câini simultan. 🤫🤭🙃😁😁😁😁 Se agitau cei de la „”Poziție „””””, și vecinii de parcă au evadat din Afganistan. Deci , țăranoilor trebuie să le spargi fața cu propriile lor arme.

    1. 🙂 E păcat că a fost nevoie de soluția asta, dar sînt de acord, trebuie să-i vorbești omului pe limba pe care o înțelege. Iar argumentul cu „natura” mă uimește de fiecare dată. Natura se schimbă prin educație, tocmai asta e ideea. Cîinii sînt animale inteligente. Să-i lași needucați este la fel de barbar ca și să lași un copil needucat. Și argumentul ăsta îl auzi fix de la stăpînul cîinelui, care pretinde că îl iubește… jenant.

  4. Muresan Marcela

   Buna seara . V-am citit articolul cu o oarecare speranta ca la final gasesc si eu solutia pt problema mea . Suntem din Cluj , locuim de 13 ani la periferie , ne-am facut casuta cu gand ca vom avea linistea la care toti speram . Dupa ce ne-am mutat in casa noua , la vreo 2-3 ani , s-au mutat in chirie in casa vecina cu o curte foarte mare , un domn cu pile peste tot care a inceput sa construiasca tarcuri de caini . Bine-nteles ca am vorbit cu dansul . Fara nici un rezultat , domnul ne asigura ca nu ne putem atinge de el cu nmc si ca orice actiune am face va fi in zadar . Uite asa au trecut 10 ani de cand ei sunt aici cu tarcuri ffffoarte multe cu 300 de caini la 10 metri de geamul locuintei noastre cu promisiunea in fiecare an ca se muta , evident o minciuna mare .!!! Am facut si noi sesizari fara raspuns primariei Baciu de care apartinem … degeaba ( fara raspuns ) sesizari la politie … degeaba … ne mai ramane o singura pista , aceea de ai da in judecata pentru acesti 10 ani de neliniste , nesomn, copii crescuti in zgomot , miros de fecale si urina , etc . Am ajuns si noi la o disperare maxima 😩😩😩 dupa ultima sesizare la politie cu inregistrari audio , am primit raspuns ca : asociatia pentru protectia animalelor vor muta adapostul pana la finele primaverii anului 2023 !!! Desigur ca nu imi pun sperantele ca aceasta placa am auzito an de an . In concluzie va inteleg perfect si daca ma credeti noua nu ne latra unu sau doi sau 5 caini ca latra odata 200-300 caini !!! E dea dreptul ingrozitor ! Strigator la Cer ! Ma rog doar lui Dumnezeu sa intervina. , ca pamanteste nu avem rezovare vad ca .

 4. Sunteti foarte amuzant! Iertati, inteleg ca aveti o problema reala, dar nu ma pot opri din zambit! 🙂 🙂 Faza cu salvatorul de vieti este geniala. Si felul extraordinar de metodic de abordare a problemei – grafic, rapoarte 🙂
  Eu nu inteleg cum doarme salvatorul de vieti. Ascultand inregistrarile, si pentru el as zice ca e deranjant.
  Ce e de facut?… Eventual, mai multe plangeri la politie. Unele nemuncite, scrise la repezeala, eventual va faceti un fel de tipizat si il completati cu datele de rigoare 🙂 Sa isi bata ei capul apoi, nu dvs. Macar ii deranjati ca sunt obligati sa se infatiseze pe acolo si sa va dea un raspuns. Mai faceti si un tipizat de tergiversare a cercetarii, daca sunteti nemultumit. Solicitati eventual prin politie ca vecinul sa bage cainele in vreo dependinta, camara, pe timpul noptii… Si vedeti daca nu puteti trimite plangerile online, nu stiu, sa nu va mai deplasati. Dar daca din toata tevatura asta cu politia mai curand dvs sunteti cel care se consuma… Nu stiu daca merita…
  Alt sfat – sfatuiti-va si cu duhovnicul.
  Salvatorului de vieti ce nu-i place? Poate s-a obisnuit cu latratul propriului caine, dar nu ar tolera un altul? Sa imprumutati/cumparati si dvs un caine, pe o alta frecventa? Sau cativa cocosi 🙂
  Imi amintesc: vacantele de vara pe toate le petreceam la tara. Erau zgomote de caini, greieri, cocosi etc. Dormeam netulburata. Dar parca era alta ambianta sonora decat la dvs, unde cainele acelea se aude foarte aproape, parca intr-un gang de beton care amplifica totul!
  Deci – politie cu multe sesizari…
  Sau… gandire pozitiva, la modul ca sunt si alte lucruri mai rele. Uf, stiu pe propria piele ca insomnia e asa de nemiloasa, pana la lacrimi… Dar poate va ajuta uneori sa va ganditi ca se poate si mai rau…
  p.s. multumim pentru dexonline.ro!
  Am terminat Litere, dar il consult frecvent, in special pentru formele preluate din DOOM2, dar nu numai!
  Si multumim ca v-ati intors! Macar aici ne certam pe romaneste, nu? Ati fi ratat niste intalniri esentiale, nu doar cea cu politistul de proximitate si distinsul ortoped 🙂

  1. Mulțumesc pentru gândurile bune! Mda, am încercat să scriu o poveste citibilă și umorul este o armă bună (fie și haz de necaz).

   Evident, întotdeauna e loc și de mai rău. 🙂 Dar e loc și de mai bine, statul român mă asigură de asta (deși, în același timp, instituțiile sale își bat joc de asta).

 5. mi-a aparut sus comentariul si m-am speriat de multimea de fete zambitoare (fetze – iertati, nu am tastatura romaneasca). Nu pare un comentariu deloc empatic la problemele dvs, cu atatea zambete! Am zis eu ca m-a amuzat, dar ma refeream la modul dvs de a scrie, nu la problema in sine.
  Inchei spunandu-va doar ca…oamenii aceia pe care ii pomeniti mai sus… a tunat si i-a adunat. Stiu, sunt multi, multi in Romania asa, dar poate ca nu toti, nu chiar reprezentativi… Parintii mei au un litigiu cu niste vecini (tulburare de posesie si nu numai) si am recunoscut maniera de lucru a politiei romane! Dar poate ca nu prin cangrena asta de coruptie si rautate e definita societatea noastra… Avantajul de a sta la bloc e ca ai vecini neutri, intensitatea de apropiere e la propria decizie – daca vrei relatii de genul cerut o cana de zahar, le ai. Daca nu, nu ai mari dureri de cap. Intruziunea e semnificativ mai redusa decat la curte, in afara de situatia cand vecinii de deasupra au doi canisi care alearga intruna pe gresie 🙂 Eu sunt foarte multumita ca stau la bloc… Dar regret si lipsa unei mici curti. Nu iti poti bea cafeaua in gradina…

  1. Funcționează temporar și îți atrage scandal mare!

   În plus, nu cred că îți cresc șansele de a dormi noaptea 🙂

 6. Întrebare: proprietarii acestor câini ce soluție au la această problemă ? Desigur că trebuie să le creeze și lor neplăceri, nu ?

  Am trecut printr-un episod foarte urât când eram copil. Locuiesc la casă cu părinții, fiind înconjurați de blocuri. Câinele nostru avea o problemă: mereu când trecea salvarea sau pompierii cu sirenele, se apuca de urlat. În rest, nu cred că era deranjant, întrucât avea cușca sub geamul meu. Cu toate acestea, vecinul ni l-a otrăvit. De DOUĂ ORI !!! Prima dată, exact ca dumneavoastră, am mers cu părinții pe la poliție, agenți de mediu, de protecția animalelor (cu certificatul medicului că a fost otrăvit) etc etc. Tot ce am reușit a fost să primim autorizație să înălțăm gardul, astfel încât (teoretic) să nu mai poată să ne hrănească câinele.

  După al 2lea episod, alt câine, din nou otrăvit, a vorbit tata cu niște ‘domni’ (*ahem*) să îi trasmită câteva vorbe vecinului. N-am mai avut probleme de atunci.

  Așadar, se pare că în România legea scrisă e de formă, iar adevărata lege e cea a junglei. E mare păcat, căci se pierde mult din cauza asta.

  P.S. Vă admir din copilărie, rezolvam problemele dumneavoastră la info în liceu ^^.

  1. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase!

   Pe proprietari, cei cu care am vorbit, nu pare că-i deranjează. Înțeleg modul lor de a gândi: dacă accepți câinele ca pe un animal necontrolabil și dacă îți asumi când îți iei câine că el va lătra necontrolabil, atunci se subînțelege că nu te deranjează. Problema e că această mentalitate, omniprezentă în România, este primitivă și duce la tratarea câinilor ca pe niște brute needucate.

   În realitate, câinii au nivelul de inteligență al unui copil de trei ani și pot fi învățați enorm de multe lucruri. <https://en.wikipedia.org/wiki/Dog_intelligence#Learning_and_using_words>

   Să-i lași nedresați e ca și cum ți-ai lăsa copilul nedat la școală, e barbar. Dar divaghez. 🙂

  1. Bine că știi tu mai bine unde mă strânge pe mine cizma. Îți doresc să ți se întâmple și ție, să vedem dacă mai poți fi la fel de senin pe propriii nervi.

   1. Hai ma fi serios.
    Cum de esti singurul de prin preajma care e afectat de latrat? Asa special te crezi ?
    Vi tu cu inregistrari si cauti alti hateri pe net sa fie de acord cu tine ca sa te simti remarcat.

    Pai daca intradevar se aude asa tare ca in inregistrarile tale ai probleme mai mari decat latratul. Iti lipsesc pereti la casa. Degeaba ti-ai tras geamuri smechere.

    1. Interventia ta nu mi se pare deloc constructiva in sensul de a mai face un pas spre civilizatie! Poate ca au mai reclamat si altii si nu s-a stiut sasu poate ca ineficienta autoritatilor i-a determinat pe unii sa se lase pagubasi!

    2. Asta este genul de raspuns tipic al cocalarilor tigani/tarani/capsunari veniti din nu stiu ce saracie de loc, care fac galagie si ii terorizeaza pe alti vecini fara sa respecte regulile elementare ale comunitatii. Esti un bun exemplu de mentalitate proasta. Eu as face o lege in care autoritatile sa instaleze (la cerere) aparate de inregistrat nivelul de zgomot cu stocarea dovezilor, la locatarii afectati. Daca se depasesc de nenumarate ori pragurile de zgomot pe o perioada medie de timp intre orele de odihna, cu vecini martori si sprijinul asociatiilor, cel care genereaza acel zgomot sa fie evacuat din locuinta, iar locuinta scoasa la licitatie de primarie. Exista tehnologie care poate veni in sprijinul locatarului. Sa vezi atunci ce se cumintesc toti. Poporul roman poate fi educat doar cu forta…e un popor primitiv si agresiv.

    3. Stimabile OP, daca il intrebi pe nenea GOOGLE despre ”iubitorii de animale si efectele aceste iubiri” iti va spune ca societatea romaneasca este dominata de animale: si la propriu si la figurat. Pai, iti spun si eu de ce:
     Sunt presedinte de bloc, si, deci aparatorul tuturor specimenelor care locuiesc in condominiu. Drepturi sunt multe, cu sacul date de Guvern, atat pentru oameni, cat si pentru animale. Reclamatiile impotriva ”iubitorilor de animale” sunt la fel de multe.
     Stimabile OP, nimeni nu indrazneste sa scrie o reclamatie ( doar mi se plange pe casa scarii, chiar daca sunt convinsi ca nici eu nu pot rezolva ceva), deoarece nivelul stapanului este chiar mai prejos decat al animalului. Dovezile, din expunerea d-lui Catalin Francu, sunt cat se poate de concludente, dar iti mai spun si eu una: o doamna, colocatara/coproprietara cu drepturi depline in acest imobil, pierde doua sarcini din cauza stresului produs de latratul cainelui din apartamentul vecin. Mi-a spus ca, se punea in genunghi pe jos, isi lua capul in maini si plangea pana la epuizare, cu fetita de 3 ani langa ea. Sotul ei… la fel de neputincios in rezolvarea problemei, precum autorul expunerii. Un numar nelimitat de exemple, pot sa ti le aduc daca vrei. Dar, inainte de exemple, eu propun (imi iau aceasta sarcina) sa stau sub geamul tau, in fiecare noapte, cel putin 30 de zile si, la ore diferite din noapte ( in fiecare noapte) sa produc un latrat cu intensitatea cu care latra un caine. Te asigur ca vei iesi sa-mi dai una in cap.

  1. Super-mișto resursa asta! Păcat că e de acum zece ani. 🙂 Acum zece ani era parfum. De asemenea, zona noastră pare mai silențioasă decât Primăverii-Dorobanți. Măi, să fie!

   1. Cum ziceam, există o obligație legală a primăriei să refacă hărțile la fiecare 5 ani! Trebuie lucrat în direcția asta!

    NB Dorobanți-Primăverii are la greu zgomot de trafic nocturn!

 7. Salut,
  Cred ca mai exista o solutie. Si eu trec de vreo 3 ani prin niste chinuri cumplite datorate unor vecini imbecili care tropaie, dau de pamant cu ce le pica in mana, taraie mobila prin casa si multe altele. Politia rezolva in general doar situatiile de flagrant, ei nu fac cercetari din pacate! In asemenea cazuri cred ca singura solutie care ne mai ramane ar fi aceea de a ne ajuta unii pe altii. Cum anume? Sa incercam in a ne fi martori unii altora! Am inteles ca atunci cand exista martori, autoritatile nu au de ales, trebuie sa tina seama! Pare un pic cam complicat dar nu cred ca este imposibil si cred ca merita pentru a recapata linistea de care avem nevoie. Din pacate, legislatia cu privire la protejarea persoanelor de zgomote este la pamant! Pe de alta parte cetateanul nu valoreaza nici doi bani in ochii autoritatilor, de aceea nu exista vreun interes in rezolvarea unor astfel de cazuri. Oameni ca noi sunt multi, nu suntem singurii. Si ei indura aceleasi mizerii si umilinte si se simt singuri. Bine ar fi sa ne formam un grup pe Facebook de pilda sau pur si simplu sa formam grupulete pentru a ne ajuta unii pe altii. Altceva mai bun nu-mi trece prin minte, si eu am apelat de nu stiu cate ori la politie, am facut petitii, m-am certat cu vecinii galagiosi, etc. dar fara nici un rezultat. Ba am impresia chiar ca pe multi nenorociti zgomotosi reclamatiile ii inraiesc si au posibilitatea sa ne sicaneze si mai rau. Credeti-ma, am trecut si inca mai trec prin asa ceva!

  1. Mulțumesc pentru idei. Poate chiar n-ar fi rău să ne fim martori! Luăm beri și alune, stăm de povești și documentăm incidentele. 🙂

   Pentru organizare, oferta pe care am făcut-o în articol încă este valabilă. Cred că este nevoie și de formă juridică (un ONG), altfel rămânem în faza de discuții sterile. Nu am timp pentru asta, dar, dacă cineva își asumă misiunea cu seriozitate, aș putea să sponsorizez efortul, cel puțin câțiva ani, până încep să vină donațiile (poate). Misiunea pe care o văd eu pentru un astfel de ONG este să trateze problema zgomotului mai de la rădăcină, căci este o problemă sistemică. Pe lângă vecini bădărani mai sunt și șantiere care încep construcția la 6-7 dimineața, parcuri în care oricine are chef dă muzica la maxim sau se plimbă cu cele mai zgomotoase mașinuțe posibile, motociclete tunate cu intenția de a le face cât mai zgomotoase etc.

   Deci, dacă știți pe cineva cu pregătire și timp pentru asta, dați-i de veste, vă rog!

    1. Nimic nou din partea mea. Mă bucur totuși că discuția asta nu moare, poate se găsește cineva. Cum spuneam, din lipsa timpului nu mă pot ocupa efectiv (și sînt mai puțin presat pentru că am plecat din cartier). Dar îmi ofer în continuare sprijinul financiar, cît timp altcineva face efortul.

     1. interesant ..nu esti singurul lovit de asa nedreptate

      in zona noastra se ”rezolvă” cu cerere din partea vecinilor sau o hotarare de consiliu local unde apare un soi de 10m intre cusca animalului si casa vecinului distanta optim-confortabila.

      aplicatia are in spate un aparat/sound-meter omologat?
      la +60 decibeli se considera nociv pt. sănătate.
      o solutie ar fi interzicerea cresterii cainilor cu latrat peste +60 db in zone populate ..du-te in draci cu javra cu tot si sa-ti latre pana crăpi (din suflet!!!) sau mediatizarea acestor nenorociti surzi si lipsiti de educatie in văzul opiniei publice.
      altfel ..dumnezeu nu exista 🙂 iar cateii ajung in rai dupa ce ne dereglam noi psihic

      scrie-mi te rog pe mail ..aplicatia poate fi implementata si promovata cu succes..pana la urma asta fac si cei de la politia locala ..masoara sunetu’ și aplică sancțiuni in funcție de nivel.

      offtopic..eu am scapat cu muzica ..dar somnul e afectat, disconfortul psihic e mare, vara e imposibil sa dormi cu geamul deschis..uneori auzi cainii chiar daca nu mai latra si in general s-a nascut un dispret fata de iubitorii de caini zgomotosi

  2. buna sorin!
   si eu am niste probleme similare cu niste vecini de deasupra care au un copil care tropaie, buseste si alearga!
   am anuntat politia dar copilul tot alearga!
   intentionez sa ii actionez in judecata pentru tulburare de posesie si sa le cer daune materiale!

  3. Salutare tuturor. Este 04.15 dimineata si de 3 ore , cainele vecinului latra fara intrerupere . Sunt in aceeasi situatie . Plangeri la politia locala , la politia Romana …de 2 ani … nimic . Vecinul este un sociopat in varsta de 62 de ani cu firma de ,,Paza si ordine ,, si terorizeaza cartierul de case unde stau . Teroarea e vine de la caine si , ceva nou pt Romania , omul si-a pus in varful casei un reflector LED (3 bucati alaturate ) cu o stralucire fantastica , eu fiind la 180 m de el mi-e imposibil sa stau seara pe balcon din cauza luminii orbitoare montate in plan vertical si nu orizontal . Are temporizator , la ora 0.30 se inchide , adica omul o foloseste intentionat exact sa deranjeze pina la ora de culcare . Imbecilul este si violent avand o condamnare cu suspendare pt ultraj . Tovarasa lui de viata este pensionara de la celebra unitate 2 si 15. Vreau sa mentionez ca amandoi sunt practic analfabeti , iar tovarsa a carat cafele prin birou toata viata , altceva nimic . Cainele lor este un Terrier Westie , una din cele mai latratoare rase de caini . Eu detin la randul meu un Akita Inu si seara dupa ora 22.00i il tin in tarc in garaj fara sa faca zgomot .Am la el si zgarda antilatrat pt timpul zilei . Am grija de el si-mi respect vecinii insa familia aceea de imbecili arata cartierului cine sunt ei .Ma duc in instanta , am toate hartiile . Sunt raspunzatori civil pt tot ce fac .Cer daune morale si tot ce se poate , nu am sa ma las .

   1. Buna,Sunt in aceeasi situatie.Ati reusit ceva in instanta?Toti ma descurajeaza in privinta unui asemenea demers!

    1. Si eu sunt in aceeasi situatie. Persoana juridica, vreo 8 caini in 200 mp din cauza carora nu te poti odihni nici macar in weekend, dupa o saptamana de lucru. Noi, impreuna cu vecinii am decis sa-i actionam in instanta. Oare avem vreo speta similara?

 8. Cataline, mai bine stateai in State…ai ales gresit iar acum platesti. Dar inca nu-i tirziu sa impachetezi si sa pleci.

  Am trecut de nenumarate ori prin aceeasi situatie ca si tine…concluzia: muta-te, pleaca de acolo inainte sa te imbolnavesti (desi observ ca deja ai luat-o razna).
  „Norocul” meu este ca nu stau in Romania perioade lungi de timp iar atunci cind sint aici locuiesc in apartamente-case inchiriate. Am ajuns la concluzia: daca ai cumparat casa-apartament, esti mort! Pot sa ma „mindresc” cu faptul ca in ultimii 10 ani m-am mutat de vreo 5-6 ori din cauza vecinilor – in special din cauza uretelor de ciine. Reclamatii la Militie? Nenumarate! Rezultate? Nule. Militienii devin extrem de nervosi cind pomenesti de urletele ciinilor din vecini…toata lumea stie ca nu exista rezolvare, doar sintem in Romania, ce naiba!

  Am un coleg in State care a stat o noapte „la racoare” pentru ca potaia lui a facut putin zgomot in curte-noaptea si a deranjat un vecin care -fireste- a sunat la Militia lor de doua ori.Stii ca in State la al doilea apel in aceeasi cauza iti pun catusele si te salta fara multe intrebari. L-a costat 1000$ iar a doua zi, dupa ce a iesit de la „racoare” a executat potaia cu un glont pe maidanul din apropiere. Omul se plingea ca dupa primul apel si avertisment a inchis javra in casa dar vecinul stia de partea cui e legea – si a folosit-o in avantajul lui. Adica a sunat a doua oara, fara motiv.

  Inapoi in Romania:
  Am constatat ca in asa zisele zone „civilizate” gen Unirii, Dorobanti, Primaverii si -sa nu uit – Cotroceniul e mult mai rau decit in cartierele periferice. Latraturile, urletele si rahatul fac parte din peisaj. Ca la stina, ca pe munte sau ca in sat.
  Deviza Romanilor: nici un cotet -pardon apartament- fara o javra cu patru picioare! Daca e Bichon si e alb cu atit mai bine, da senzatia de bogatie.
  O faza amuzanta: O nebuna cu Bichon care locuia sub apartamentul inchiriat – in mod nefericit- de mine mi-a explicat ca javra ei latra si urla pentru ca nu cunoaste limba Romana, fiind adusa din Italia. Mi-a explicat la modul cel mai serios ca vor trece citiva ani(!) pina invata ciinele limba si pe urma -probabil- se va linisti. Dupa o luna m-am mutat si am scuipat in spate ca scapat de dracu`! Mentionez ca doamna in cauza locuieste pe Blvd-ul Unirii, este avocat si persoana publica.

  Bucurestiul cel fondat -cica- de un nene de profesie oier a fost si va ramine un mare sat, o adunatura de „taranoi” cu pretentii, un ghetou decorat cu beculete colorate.
  Educatia si bunul simt nu au ce cauta in orasul asta. Nu ajuta cu nimic in procesul de supravietuire. Ai observat probabil ca in Romania nu se traieste, se supravietuieste. Iar populatia javrelor cu patru picioare se apropie vertiginos de cea a javrelor pe doua picioare.

  Dupa umila mea parere si experienta: Lasa ONG-urile si petitiile, muta-te in alta tara. Nu in alt cartier sau oras din Romania, o sa ai surprize mari, peste tot e la fel sau chiar mai rau.

 9. Am avut și eu o problemă similară. La mine au mers doua soluții:
  1. UIltrasunete – am modificat un aparat din comerț astfel încat sa se activeze la sunete.
  2. Un laser verde puternic care tot așa se activa la sunete și îi speria.

  Cred că le-am creat ceva reflexe condiționate câinilor deoarece nu mai latră de o vreme.
  Vecinii m-au susținut. Proprietarul câinilor a fost convins că fac ceva „măsurători de calitate a aerului”.

 10. salut! long time no see 🙂
  si eu am avut o problema similara. solutia rapida niste dopuri de la DM care se aplica cumva pe ureche. nu se baga in ureche si nu te doare nimic dimineata. asta nu inseamna insa ca poti sa stai cu ele ca tot transpiri in ureche si e naspa a la long…

  anyhow – la mine personal asta era varful icebergului. n-am avut asa mult timp la dispozitie ca tine sa caut solutii ingineresti pentru ca pana la urma mi-a trantit organismul niste atacuri de panica (nu din cauza asta dar pe fondul care genera si asta) ca sa imi atraga atentia ca in alta parte era problema. cu 4 vizite la psihoterapeut si inca ceva exercitii ulterioare mi-am dat seama care era icebergul si s-a rezolvat si varful – asta cu cateii, vecinii, etc. apropo – cunostiinta noastra comuna – Adrian Vantu are niste articole f faine pe tema asta pe blogul lui si niste teste ca sa vezi daca ai putea fi in aceeasi situatie prin care am trecut si eu sau nu. poate te ajuta sa studiezi directia aia. e total neinginereasca, contraintuintiva pt noi inginerii dar e exact ce ne lipseste se pare :).

  1. Buna ziua,
   Din pacate trec si eu printr-o experienta siimilara.
   As vrea sa incerc si cu terapie, mi-ati putea da un link catre blogul la care faceti referire?
   Multumesc

  2. Udai cu furtunul cand latra fi tu stapinul lor si corecteazai , animalele sunt mai receptive decat ….oamenii

   1. Nu merge legal, am incercat la bloc acest lucru, am rezolvat cu bec pisat. Nesimțire maximă la acest popor, tine la câini mai mult ca la oameni. O soluție este să faci la fel zgomot, sa simtă si ei. O gașcă făcea gălăgie noaptea lângă bloc, rezolvat cu câteva sticle.

 11. Buna seara!
  Sunt din Galati.
  Acum am descoperit blogul dvs. Incercarile si descrierile dvs. sunt admirabile! Va multumesc ca le-ati impartasit! Parca am gasit un grup de suport pt. problema cu zgomotul produs de cainii din vecinatate.
  Din pacate, eu si familia mea trecem printr-o situatie similara cu a dvs … sau mai rau, care s-a tot agravat in ultimii ani, constand in:
  1. Am o institutie vizavi de casa, la care portarilor le convine sa hraneasca si sa tina langa ei niste caini vagabonzi, care sa vegheze noaptea in locul portarilor, care pot, astfel, sa doarma. Insa cainii se ”distreaza” noaptea, ”comunicand” cu alti caini care sunt lasati pe strada de vecini indolenti.
  2. Si mai ”distractiv” e vecinul din spate, mare afacerist, care, nelocuind permanent langa noi, ci avand un apartament in alta parte si venind la curte doar in zile cu vreme buna, ne chinuie de ani cu tot felul de ”vietuitoare”, inclusiv pauni, un frate reparator de harburi in curte (a renuntat la ambele tipuri, trecand la caini), iar de ceva timp un caine de rasa lasat sa pazeasca curtea, care, de cand s-a ”maturizat”, se distreaza latrand noaptea la orice i se nazare. Un obicei mult mai recent e cel legat de alt caine de rasa, de talie mica pe care si l-au luat, probabil, pentru amuzament, dar, dupa cum se stie, cand cainii cresc, nu mai sunt atat de amuzanti si probabil de aceea, de cand s-a mai incalzit anul acesta, il aduce si il lasa singur la curte de pe la ora 10:00 pana seara dupa ora 22:00, iar cainele, mic si fricos sau nu stiu cum, latra aproape permanent la orice i se pare. Cand i-am trimis o inregistrare vecinului – genul dvs., mai nepretentios, doar facuta cu telefonul, mi-a replicat ca daca nu imi convine, atunci sa imi zidesc geamurile dinspre el (care erau acolo, deci le-a acceptat implicit, cand a cumparat casa), iar astazi i-a spus sotului meu ca ce, alti caini nu ne mai deranjeaza?!
  3. Am si alti vecini care fac comert ilegal in curte (in vederea, nepasarea si chiar cooperarea tuturor), care si-au luat un caine in loc de sonerie (care, culmea!, le-ar trezi fetele, dar cainele nu), care latra dis-de-dimineata, inainte de ora 7, toata ziua si noaptea (pana cand i-am reclamat la Politia municipala). Desi au primit 2 amenzi, insa nesemnificative fata de veniturile lor, doar noaptea au mai redus ”activitatea”, in rest, e tot asa.
  Am apelat si la ecarisaj, dar m-au sunat ca au venit gen ca la dvs., in mijloc de zi si mi-au comunicat ca atunci cand au incercat sa prinda un caine de pe strada, acesta s-a infipt intr-o poarta, iar locatarul de acolo i-a deschis si cainele i-a intrat in curte, deci e al lui, asa ca nu are ce sa-i faca. Pe cainii de la institutie nu i-a vazut, ca nu era ora potrivita.
  Si tot ca la dvs., cei de la Politia municipiului Galati mi-au spus ca sa-i chem ca sa surprinda situatia in flagrant, ca doar asa pot lua mai multe masuri. Degeaba le-am explicat ca nu au cum sa ajunga in timp util pentru latraturi cu intermitente, ca s-au facut ca nu ma inteleg.
  Va contactez ca sa va intreb daca dvs. ati mai reusit sa faceti ceva in privinta zgomotului produs de cainii din vecinatate?
  Acum vreau sa fac reclamatie si la Politia locala, folosind informatiile furnizate de dvs. Ce altceva mai pot face? Ca vorbitul cu vecinii a fost complet inutil, mai degraba i-am iritat, de incepem sa ne temem de represalii.
  M-am gandit si eu sa ma mut – in pustiu – am scos casa la vanzare, dar aici nu prea ai unde sa te muti, iar la bloc nu e o scofala, ca am stat acolo si vecinii faceau tot felul de zgomote, de la cele legate de betie, pana la smirgheluiala rotilor autoturismelor, de plictis. Si am copii la scoala, deci unde sa ma mut? Doar … in alta tara? Usor de spus! E foarte stresant! Nu vad solutii viabile. Si eu caut solutii legale, nu cele care sa imi atraga remuscari!

 12. Bună ziua,

  Îmi pare rău să aud că treceți prin aceleași probleme, aveți toată compasiunea mea.

  Noi ne-am mutat prin septembrie, iar calitatea vieții mele a crescut incomensurabil. Dar sunt de acord că nu e o decizie ușor de luat, nici nu este garantat că într-un loc nou nu veți da peste aceeași problemă. Și nici nu e normal să fim reduși la asta într-o țară care se vrea europeană.

  Din experiența acumulată, aș zice că este inutil să apelați la instituțiile statului. „Poliția” Locală este o instituție incompetentă și impotentă. De aceea am și ales să pun ghilimele ori de câte ori scriu „Poliția” Locală, pentru că ei nu sunt poliție, doar se erijează într-una, vor să se joace și ei de-a oamenii mari. Îmi pare rău să aud că și Poliția Municipală este la fel de nesimțită.

  Ceea ce a ameliorat situația în cazul meu a fost combinația zgomot alb + termopane mai bune.

  1. Zgomot alb (căutați pe Google sau pe Youtube „white noise”). Chiar dacă vi se pare greu, dați-l tare și încercați să vă obișnuiți cu el. Este incomparabil mai ușor de tolerat față de lătratul unui câine, față de care fiziologic nu poate exista acomodare.

  2. Termopane mai bune: nu neapărat tripane, pot fi și termopane (duble), dar este important să fie montate bine, începând de la rama care intră în perete, și să le faceți periodic revizia.

  Dincolo de asta, multe comentarii de mai sus au inclus și sugestii mai neortodoxe. Eu am decis că nu am inima să le încerc, deși moralmente mă simțeam îndreptățit, fiind literalmente o chestiune de autoapărare. Poate dumneavoastră vreți să luați în calcul și acele variante.

  1. Ai avea remuscari sa faci rau cainilor care te deranjeaza. Dar nu ai remuscari sa sugerezi altora sa faca rau cainilor.

   Tot ce ai construit tu si insasi existenta ta asa cum o stii nu ar fi fost posibile daca omenirea nu ar fi fost ajutata de caini inca din preistorie. E vina cainelui si trebuie ca el sa sufere sau sa moara pentru ca face ceva despre care nu intelege ca deranjeaza ? Poate el chiar crede ca isi indeplineste menirea, aparand teritoriul si dand alarma.

   Proprietarii/ocrotitorii cainelui s-au purtat urat cu tine. Dar tu ai gresit si mai mult asteptandu-te la altceva. Politia a incercat sa iti transmita de la inceput elegant ca nu vrea sa intervina. La ce ti-ai irosit energia insistand ?

   Si iti voi spune de ce e foarte bine ca a procedat astfel Politia. Cineva acolo s-a gandit: „Daca il amendam pe domnul doctor, care e un indolent, nu va face nimic in afara de a plati amenda. Daca il amendam repetat, poate ca va abandona/dona/ucide cainele. Or cainele e momentan intr-o situatie relativ buna. Cainele nu si-ar putea alege soarta. Domnul doctor nu se va schimba. In schimb, reclamantul acesta poate sa faca si altceva decat sa se planga. Dintre cei trei, sa il protejam pe cel fara aparare. Cel indolent va ramane cum e. Iar celalalt poate va invata ceva.”

   Oricare ar fi legile, favorabile tie, sau aplicarile legilor, nefavorabile tie, esti in stare sa vezi mai departe de doua mutari de sah consecintele actiunilor tale ?

   1. Ok, discursul tău ajunge la concluzia că, cumva, eu trebuie să tac și să îndur sau să scot din buzunar banii pentru altă casă. Discursul meu ajunge la concluzia că sîntem o societate și trebuie să ne oferim unii altora dreptul la o viață liniștită. Și oameni mai deștepți decît noi au construit un cadru legal care pare să-mi dea dreptate mie. Deci… de fapt ce încerci să zici?

    Da, de acord cu tine că nu e vina cîinelui. Dar cum tragi de aici concluzia că posesorul nu poate fi amendat de cîte ori este nevoie? Și apropo, un cîine care rămîne singur în curte 2-3 zile și urlă de singurătate este un cîine fericit? Tot mai insiști că trebuie să nu intervenim ca să nu-i deranjăm existența fericită?

    Iar pseudopoliția locală, o șleahtă de incompetenți, nu face decît să-și găsească scuze. Nu încerca să folosește cretinismul lor ca argument pentru ceva.

   2. Cam medocru punctul tau de vedere, Bogdan Dragu. Du-te in SUA cu aceasta mediocritate: sa nu respecti ceea ce trebuie sa respecti daca ai un animal in apartament sau la curte. La a doua reclamatie te muti inapoi in Romania, dupa ce ai stat putin in spatele unei usi.
    Bine ar fi ca, in aceasta ”romanie” sa fie zone strict delimitate: zona pentru locuitori cu animale, si ZONA cu locuitori fara animale. In zona fara animale, atat patrupede cat si bipede, vei vedea curatenie, respect, amabilitate, altruism, empatie, strazi cu multe flori, parcuri amenajate si intretinute ( fara caca si pipi de caine; fara caca si pipi de animale bipede…. fara caca si pipi de caine in fata portii….. URAAA) etc.

 13. Foarte bun blogul,ati lucrat mult la el,este si responsiv,probabil ca sunteti it-ist.Documentatia e voluminoasa si interesanta.Cu prostii si prostia nu puteti lupta.in sxhimb chiar daca pare caraghios ati putea incerca sa-i ignorati si ca o ultima varianta si cea mai buna pentru dumneavoastra sa va mutati.Evident ca la tot pasul dai de prosti.Mai putin padding,border si margin,cateva poze chiar si video nu ar strica,ma uit de pe telefon.Succes.

 14. Buna dimineata,

  Cautand metode de a scapa de zgomotele create de niste cani, am gasit acest blog.
  Locuiesc la periferia Bucurestiului, intr-un complex rezidential si am aceeasi problema . Acum trei ani vecinii de langa mine si-au infiintat o canisa la ei in curte ( nu avem mai mult de 250-300 mp curtea) si au populat-o cu cateva exemplare de caini pomeranieni. Dupa cateva cautari pe google am descoperit site-ul lor in care isi faceau reclama de transport anumale. Cand am avertizat autoritaile de acest lucru (DSV, Primarie, Politie locala) am primit raspuns ca totul e perfect legal din punctul lor de vedere (DSV – conditiile pentru crestere si inmultire caini sunt excelente, Politia Locala si Primaria – ca au toate autorizatiile pentru a desfasura aceasta activitate ). Am sesizat Asociatia de Proprietari si, in urma unei sedinte, au hotarat ca in cadrul complexului nu se accepta desfasurarea de activitati comerciale cu animale, inclusiv transportul lor. In urma acestei hotarari, vecinii sustin ca au inchis canisa, dar cainii au ramas. Intre timp pomeranieni s-au inmultit iar de anul trecut au mai achizitionat 4 bucati buldogi francezi. Nu pot sa descriu in cuvinte ce se intampla la ei in curte!!!
  Am continuat sa fac plangeri scrise la Politia Locala. Toate fara rezultat. Saptamana trecuta am chemat un echipaj de la Politia Locala la orele 23.30. Au venit, au notat datele mele intr-un carnetel si mi-au spus: ” Sunt doar niste catelusi. Chiar nu puteti dormi? „. Nu cred ca e nevoie sa va spun ce sunete inalte emit prin latratul lor, iar cand unul incepe sa latre, pe rand, pe rand, incep si ceilalti.
  Catalin, in urma a ceea ce ai scris, vreau sa te rog sa ma ajuti cu programul creat de tine. Eu doresc sa transmit live, in tot complexul, ceea ce se intampla in spatele casei, acolo unde se afla canisa si unde am dormitoarele.

  1. Eugenia Jarda

   Sunt in aceias situatie.Vecinul de lîngă mine are vre o 30 de cîini, ne terorizează cu zgomot și miros.

   1. S-ar putea ca la o problemă de această anvergură să intervină chiar și Pseudopoliția Locală. Ați încercat să-i chemați?

 15. Salut, Amy,

  Îmi pare rău să aud că și tu ai probleme similare. Deh, „Poliția” Locală are o singură competență: cea de a fi incompetentă.

  Software-ul pe care mi l-am scris este disponibil pe GitHub. Te descurci să îl instalezi/configurezi, sau poți apela la cineva? Nu-mi mai amintesc nici eu toate detaliile, dar îmi pot reaminti dacă este nevoie.

 16. Buna ziua,

  Va multumesc mult ca ati descris aici experienta dnv. nefericita. Multe de invatat!!!
  Si eu sunt intr-o situatie delicata (totusi nu atat de dramatica cum a fost a dnv), din cauza unui patruped (matur) introdus de 3 luni in blocul in care locuiesc si care deja ma terorizeaza. Recunosc, din cauza ca lucrez aprox. 9 ore la program (ore fixe de lucru), ca am un copil mic cu care am facut multe nopti albe din cauze de sanatate, ca nu am ajutor pe nimeni, ca am totusi o varsta cu multe experiente stresante (de viata, de servici) la activ, pur si simplu nu pot dormi daca din ora in ora, in timpul noptii, ma latra cainele din curtea vecinului de la parter (adica sub geamul meu). Toata ziua nu stiu ce face – ca suntem plecati, dar incepand cu 10 noaptea incepe concertul, iar noaptea este presarata de vocalize patrupede. Intr-o noapte de nesomn era cat pe ce sa ma duc la usa omului si sa-l tin treaz, asa cum ma tine cainele pe mine. Sa discutam psihologie: cat rezista un om fara somn???
  Ce este mai dureros e ca in acest cartier, cu multe case – si caini de toate rasele si taliile, DOAR acest caine latra in toata linistea ce se lasa dupa 11 noaptea. Si de cand m-am mutat aici (bloc nou), timp de doi ani pana acum 3 luni era o liniste de vis!!! Am facut eforturi mari (financiare) sa ma mut aici (unul din motive fiind linistea), fericita ca in sfarsit am vecini tineri, civilizati, dar… a fost suficient sa vina o familie de varsta mai inaintata (mii de scuze, dar asta e realitatea) si gata, s-a stricat fericirea. Oamenii raman cu aceleasi mentalitati, si trag dupa ei aceeasi lipsa de respect fata de semeni si proaste apucaturi, din trecut. NU SE POT SCHIMBA. Si culmea, asteapta sa ma schimb eu, adica eu sa accept situatia nesanatoasa pentru mine si copilul meu.
  Ce e mai grav e ca am fost singura – prin sotul meu – care a reactionat dupa prima luna (am sperat, cu rabdare, ca isi dau seama ca deranjeaza), si abia apoi ceilalti vecini (cele 4 etaje deranjate) au semnalizat ca si pe ei ii derajeaza (posibil neavand copii mici si familii, recuperau mai usor orele de nesomn). Noroc ca inca nu sunt brute vecinii cu cainele, au tot promis ca incearca diverse metode, dar se pare ca metoda e sa lase timpul ca noi sa ne obisnuim cu situatia. Mai am inca rabdare, inca n-am ajuns la psihiatre, dar nu mai e mult.
  Povestea nu s-a sfarsit, am inca speranta ca totusi oamenii se mai civilizeaza, atunci cand toti cei din jur sunt asa. Dar toleranta in aceste cazuri, naste monstri. Deocamdata suntem in negocieri. Insa v-am relatat aceasta experienta pentru ca vreau sa atrag atentia ca suntem multi cei afectati profund de latraturile patrupezilor, oameni care au multe de facut cu timpul lor (lucruri impuse de lupta de supravietuire in aceasta tara-oras ca Bucurestiul) , care nu-si permit sa piarda nici o ora din noapte pentru ca nu mai au cand sa o recupereze, iar nesomnul duce la afectiuni si efecte grave, cu repercursiuni si asupra celor din jur. Si eu am avut zile – in aceasta perioada de cand avem caine in bloc – in care am gresit diverse la servici (iar eu nu am voie sa gresesc, lucrez cu cifre, cu institutii europene, etc.), nu am mai putut fi super atenta la copilul meu si era sa se accidenteze grav in parc, am fost deprimata si cu o stare de rau generala. Seri in care copilul meu nu putea sa adoarma pana pe la 12 noaptea si dimineata il trezeam obosit, cu plansete si tipete sa-l duc la gradi (noroc ca era pe final gradinita!!!) .
  Asa cum asociatiile ce apara drepturile animalelor sunt foarte vocale, intrebarea e cine respecta drepturile minime ale oamenilor? Ca doar nu institutiile statului…
  Eu am copil mic, si ca sa il „dresez” sa intre in societate si sa fie acceptat, il invat reguli. De multe ori impotriva vointei lui de 3 ani: cand urla din nimic incerc sa-l temperez si sa invete sa nu mai faca (pt ca deranjeaza – multi se uita urat la tine cand copilul iti zbiara peste 10 minute ), cand da cu picioarele sau musca il invat ca nu se face, il oblig sa stea pe scaun cand merge in restaurant desi i-ar place mult sa stea pe sub mesele oamenilor sau sa se catere pe ceva… etc. Dar cainii nu trebuie sa fie si ei dresati sa putem convietui -oameni si caini- in orase aglomerate? Inseamna ca patrupedele au mai multe drepturi decat copiii in Romania? Bravo noua!! Halal!
  Revenind, am refuzat sistematic sa plec din tara – ocazii au fost si pt mine si sot. Si incep sa regret tot mai mult. Dar trebuie sa schimbam ceva aici, daca nu o facem noi, cine?
  Cum ati propus aici, ar trebui sa infiintam o actiune, ONG, ceva, privind respectarea drepturilor intre vecini. Sa militeze pentru o schimbare de lege, sa propuna o lege- nu ma pricep, sunt economist. Dar daca nu avem lege, nu putem sa ne aparam drepturile la o viata civilizata si respect intre vecini! Stie cineva de asa ceva, de vreo initiativa in acest sens?

 17. Mulțumesc pentru poveste. Poate dumneavoastră veți avea mai mult succes, pentru că dumneavoastră sînteți în majoritate, iar țopîrlanii în minoritate. Și atunci puteți pune direct presiune pe ei, sau puteți apela la „Poliția Locală” și poate în acest caz vor face ceva.

  Eu nu am timp să mă ocup personal de un ONG, dar mi se pare în continuare o cauză bună și aș dona fonduri pentru asta, cît timp altcineva face munca. Pînă atunci, mi-am rezolvat problema la nivel personal (m-am mutat dintre nesimțiți), dar descopăr că în România nu ești niciodată prea departe de o sursă de zgomot. 🙂 De aceea m-ar bucura o rezolvare sistemică a situației, iar asta cere organizare, răbdare și bani.

  1. Ma regăsesc în majoritatea comentariilor și ma bucur ca nu sunt singura care „am o problema” , cum spune vecinul meu proprietar de DULĂU!!!
   A găsit cineva o soluție, în afara de a se muta? Am 3 ani de conviețuire cu acest animal și simt ca sunt la limita puterilor fizice și psihice…
   Va mulțumesc pentru eventualul ajutor.

 18. Si eu am o experienta similara din pacate.
  Un vecin nebun colecteaza maidanezi. Acum 2 ani avea 7, acum spre „norocul” nostru are doar 4, dar care latra la cel mai mic zgomot produs. Daca deschid fereastra de la dormitor ma latra cainii vecinului. Daca inchid fereastra, ma latra aceiasi caini. Daca se aud pasi din curte noastra ne latra aceiasi caini.
  Mentionez ca am un gard de beton de 2,5 m intre curtea noastra si cea a vecinului in cauza.
  Momentan (din 2015 si pina acum) nici o metoda de a rezolva problema in mod civilizat nu a functionat.
  La noi in sectorul 5 politia are probleme mult mai serioase de rezolvat, asa ca nu ne putem baza pe faptul ca vor intreprinde ceva in directia asta.

 19. Buna ziua,nu stiu altii cum sint ,ca sa-l parafrazez pe Creanga ,dar sa aduc atita suferinta si necaz vecinului meu ,nu as fi in stare ,va inteleg perfect si noi ne confruntam cam de sapte ani cu un asemenea ,,tratament” din partea vecinilor si durerea cea mai mare e ca avem o mica pensiune legal constituita si avem atitea probleme din cauza rautatii umane.Nu avem nimic cu animalele (ciinii) sint cu noi inca din epoca primitiva ,demulte ori s-a dovedit mai loial decit noi oamenii,puteam sa l aduc la ,,tacere” de mult dar cu ce mi as fi putut dovedi valoarea facind un asemenea gest ,am incercat atitea si nu au dat nici un rezultat si alti vecini au ciini dar au un comportament normal de animal,pacat de (animalul)din noi ca l hranim cu suferinta semenilor nostrii ,cum s ar putea vecinii sa se transpuna in locul nostru ca sa simta raul pe care l fac ,probabil si lor ca e in spatele casei lor si cred ca si pe ei ii deranjeaza insa nu au putere de a lua cea mai buna decizie.Ne pierdem o piine prin gestul lor nefiresc si nimanui nu i pasa

 20. Eu cred ca, aveti o problema nu cu cainii sau alte zgomote ci mintale … Daca vrei liniste du te in rural sau stai singur … traiesti intr-o capitala sau oras mare accepti si partile bune si pe cele rele daca locuiai in alte orase unde se construiesc non stop si ai sta cu galagia non stop nu doar la ora aia …
  Mai am eu niste vecini care nu pot da drumul la aer conditionat ca , ii deranjeaza zgomotul … unii au probleme grave daca nu pot suporta un aer conditionat sau un catel … cu toate ca ei au geamuri triplex si pot a le inchide si nu aud nimic ..
  Referitor la problema ta fati o camera antifonic si numai auzi nimic la cat te-ai chinuit iti amenajai o camera antifonica si atat daca nu vrei sa te muti .

  1. De fapt e fix invers. Daca vrei sa faci zgomote pleaca tu in padure si traieste ca animalul, de ce sa deranjezi oamenii civilizati care stau la comun in blocuri? A sta la comun in orase inseamna a te supune unor reguli comunitare simple si eficiente, pentru suportabilitatea generala (de obicei romanii se urasc intre ei…n-am inteles de ce). Nu poti sa faci de capul tau la bloc pentru ca nu vei fi tolerat. Mie mi-ar fi jena si m-as simti vinovat sa vina unul la mine la usa toata ziua ca-l deranjez. Nu gasesc nicio placere in a face mai rau ca sa deranjez omul, ba as discuta cu el un program de „zgomot” si un program de „somn” convenabil pentru amandoi. Dar cel mai bine este ca fiecare sa apeleze la bunul simt si metoda „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”. Acum depinde cat de simtit/nesimtit esti.

  2. Dante, camera anitifonica izoleaza sunetul din interiorul camerei spre exterior (gen studio radio). Nu exista camera antifonica sa izoleze sunetul din exterior spre interior, in plus cum rezolvi problema ferestrelor ? un buncar cu pereti/plansee multistrat si goluri de aer grosime 1,0m ar rezolva problema, dar poti sa stai in buncar ….

 21. Din cate vad ,nimeni nu a rezolvat problema câinilor sau a vecinilor gălăgioși
  Intimpin aceeasi problema ca si dvs. Niste „adolescenti „lasati singuri de parinti, tatal la munca in afara tarii, mama o tipa indolenta isi lasa fii impreuna cu nepotii si prietenii lor singuri nopti intregi .
  Nu vreti sa stiti ce limbaj folosesc sau cum se deplaseaza prin casa .zici ca sunt intr o sala de lupte efectiv asa auzim pana spre 4 dimineata cand pica toti obositi.
  Sunt convinsa ca ea , mama se crede cool, pentru ce face dar nu realizeaza ca in afară de faptul ca pe noi ne terorizeaza sunt niste ratati. In noptile cand pleaca toti lasa cainele , un dulau de talie mare care latra non stop cand e singur , deci incearca sa dormi in aceste conditii.
  La fel ca si dvs am chemat „politia locala” care mia spus ” nu putem face nimic pentru ca nu au deschis. Au intrat la noi in casa si au constatat cum se aude muzica , cainele si cu toate astea nu au putut sa faca nimic .
  Mentionez ca sunt in al 3 lea an de teroare.
  Am facut plangere la sectia de politie de care apartin si am primit raspuns ca „monitorizam situatia” , „le a fost adusa la cunostinta legea 61/1991, si „sunati la 112″ cand lucrurile scapa de sub control ” .
  Am crezut ca nu i adevarat mai ales ca tipul de la politie parea ca stie ce spune , iar sfaturile lui erau de genul „sunati la 112, nu trebui sa suportati asa ceva”
  Si am sunat! …
  Si …..am primit amenda 😅
  De ce ? Pentru ca asa au vrut domnii politisti .
  Pentru ca probabil i am deranjat .
  Sfatul meu este ca atunci cand chemati politia sa incercati sa inregistrati ce spun sau sa chemati si o televiziune.
  Sunt dezamagita total .Oamenii cu ceafa groasa si lipsa de bun simt sunt aparati de oamenii legii cei de la care te astepti sa te apere pe tine cetateanul de rand, care merge la serviciu, are un program , respecta celelalte persoane (apropo la fel ca mai sus vecinii le sunt prieteni (unii ) iar altora le e frica de ei.
  Daca cineva a gasit o solutie legala , alta decat cea cu mutatul sunt curioasa .
  In rest sa aveti Liniste in casa !😊

  1. Generatia asta cu parintii despartiti sau plecati la mama dracu la munci sunt cei mai periculosi. Beau, se drogheaza, fac scandal, fac sex (de parca sunt in filme porno), rad in gura mare, injura din toti rarunchii, pun muzica tare, saluta cu „buna ziua” cand e seara (in creierasul lor, „ziua” este sinonim cu lumina de pe scara) :))) si sunt si agresivi/gresit educati. Eu zic ca pentru asemenea specimene trebuie o lege speciala care sa-i lase fara proprietate si sa-i evacueze fortat. Discutiile amiabile n-au niciun efect pentru ca ei nu au „cultul” unei discutii civilizate, ci doar influente tribale de grup.

 22. Imi cer scuze daca am facut greseli gramaticale dar scriu de pe telefon .
  Oricum idee buna sa ne ajutam cumva unii pe altii.
  Trebuie sa facem ceva sa ne facem auziti vazuti simtiti pentru ca in alte cpnditii ne vor asimila idiotii sau vor crede ca pot sa faca orice pentru ca nimeni nu le impune nimic .
  Nu vreau sa spun „in afara tarii ” e mai bine , e civilizatie pentru ca „un clasic in viata” mi a spus : „pe ăstia i au civilizat cu LEGEA SI AMENZILE ” sunt tot oameni doar ca au reguli , le respecta si are cine sa se asigure ca le respecta !”
  Sunt curioasa ? Nimeni nu a incercat sa cheme o televiziune ? Poate expusa in media problema ar putea fi rezolvata mai usor !!?

 23. @Dante, pune-ți o alarmă să sune la ore aleatorii, de 2-3 ori pe noapte, timp de 3-4 ani, și mai vorbim pe urmă. Ai ales soluția perfectă, să-mi spui „hai mă, problema ta nu există”. Asta e boala românilor, știu mai bine unde-l strînge pe altul cizma. Ai zero empatie, ești cumva psihopat? Paralela cu vecinii tăi nu ține. Un aer condiționat, printr-un geam închis, produce (poate) 20-25 dB ca zgomot de fond. Cîinii vecinilor produc, 40-45 dB (în rafală, deci nu există acomodare). Dacă mai ai și alte argumente, încearcă te rog să urmărești firul logic al argumentelor mele, nu să vii cu divagații despre cum crezi tu că ar trebui să mă simt eu.

  @Yali Îmi pare rău să aflu prin ce treceți. Noi între timp ne-am mutat. A fost trist să plec dintr-o casă pe care am iubit-o mult. Dar, odată ce am acceptat că acea casă nu mai există, că în jurul ei cartierul este complet distrus, decizia a fost clară. Aveți dreptate, problema este generalizată și atacarea ei la nivel mic, prin chemarea Pseudopoliției Locale, nu dă rezultate. Cum am mai spus, mă ofer să sprijin financiar orice ONG care vine cu inițiative clare pentru luarea în serios a liniștii în București. Nu stau deloc bine cu timpul, de aceea nu vreau să mă ocup personal. Dar, dacă cunoașteți oameni care vor să preia problema, m-aș bucura să-i cunosc și eu!

  1. Nu cunosc persoane care sa vrea sa se ocupe de aceasta problema. Pana si spiritul civic a murit .Vecinii vad ce se intampla si cand ii intrebi da i normal spun :”nu vreau sa stiu, la mine nu se aude „, dar apoi te intreaba: „cum a fost la voi aseara ca urcau 10 persoane la vecina de deasupra ta ” si cuvantul folosit nu este „persoane” .
   Incerc sa implic o televiziune . Am sa scriu pe whatsapp la cateva posturi sa vad daca pare un subiect interesant .
   Multimesc oricum pentru compasiune (uneori o gasesti acolo unde nu te astepti)

  2. Cata, printr-o experienta ca a ta am trecut si eu. Pana nu m-am mutat, n-am reusit sa scap de teroare. Nu am stat la casa, ci la bloc. Un bloc inconjurat de case. In fiecare curte erau unul sau doi caini, de talie mijlocie sau mare. Cel mai vocal era un caucazian. Nu sunt singurul care s-a mutat. Majoritatea care aveau vederea locuintei spre cainele cu pricina au plecat sau au inchiriat locuinta. Desigur, nici chiriasii nu au rezistat prea mult. La fel ca si in cazul tau, am facut tot ce am putut sa rezist ptr a locui in apartamentul pe care dadusem 52.000 euro, insa cand am simtit ca ajung o leguma si o pot lua razna din cauza privarii de somn, am renuntat si am plecat. Acel caucazian latra cu orele, atat ziua cat si noapte. Ma culcam cu teama stiind ca o sa fiu trezit de un latrat strident si de o intensitate foarte mare. Ceea ce se si intampla. Problema este ca, atunci cand ma trezea, nu mai reuseam sa adorm. Pur si simplu mi-a fost dat peste cap organismul. Eram mort de oboseala, dar daca eram trezit din somn de acel animal, noaptea mea era alba. Ajunsesem sa dorm la munca, cu capul pe birou. Am investit 6000 lei in termopane, de am acoperit tot balconul, dar degeaba. Latratul era prea puternic. Trecea efectiv prin perete. In afara de acel caine – as putea spune un caine idiot- -, ptr ca latra la orice, inclusiv comunica prin urlete cu alti caini de la distanta sau din curtile apropiate, nici ceilalti caini de la curtile invecinate nu erau mai prejos. Latrau si creau disonfort, doar ca aveau o intensitate un mai redusa. Din pacate, cred ca sunt multi care au patit la fel ca noi si nu au impartasit la prea multa lume cele intampinate. Legea nu este facuta pentru oameni, ci pentru animale. Asta este realitatea. Autoritatile nu tin cont ca avem servicii, ca trebuie sa fim apti de munca, sa dam randament, pur si simplu se rezuma in a comunica raspunsuri seci care nu rezolva cu nimic situatia. Nu stiu daca in occident e la fel, sa poti creste caini si sa terorizezi un cartier fara sa raspunzi. Mi-as dori ca multi altii, sa-mi cumpar o casa, insa imi este teama sa revin intr-o zona unde in mod sigur exista cel putin un nesimtit care creste in curtea sa unul sau mai multi caini zgomotosi care iti fac viata un calvar, iar cand il rogi pe respectivul sa rezolve problema, iti spune ca pe el nu-l deranjeaza si ca tu esti stresat si nu poti dormi.

   1. Nu cred ca trebuie sa ne raportam la ce se intampla in occident .Cred ca ar trebui sa determinam autoritatile in masura sa rezolve problema linistii si ordinii publice sa inteleaga ca noi le platim salariile , nu cainii si nici stapanii lor care de obicei sunt niste golani sau „oamenii ai pesterilor” cazati acum intre oameni evoluati . Autoritatile care vin si iti dau tot tie amenda pentru ca le ai deranjat de parca legea este data cumva asa :” tulburarea autoritatilor (politia in special) intre orele 22 si 8 se pedepseste cu amenda.”
    Stiti ce motiveaza un jurist al politiei pentru neacceptarea de catre judecator a plangerii mele? „Nefiind martori politistul are dreptate”. Cu toate ca are acces la înregistrarea 112 se comporta la fel ca vecinii inepti sau ca avocat al acestora.
    Concluzia mea : criteriul de angajare in politie este :indolenta, minciuna si comportamentul de tip Og (vezi desenul animat).

 24. Dragă Dex, îmi pare rău că treci și tu prin asta. Încet-încet ajung la concluzia că problema este generalizată și că mutatul nu ajută (și unde stăm acum avem cîini, din fericire mai puțin zgomotoși și nu pe partea cu dormitoarele). Dar pe undeva asta mă și bucură, căci îmi confirmă că nu sînt eu singurul nebun și că tot restul țării nu trăiește bine-mersi. E un lucru bun că sîntem mulți în situația asta, căci putem spera să schimbăm lucrurile.

  Ca și mai sus, îmi ofer sprijinul dacă cineva vrea să încerce să rezolve problema la modul general. Trebuie activism, trebuie întîi lămurită populația că există o problemă, apoi trebuie îmbunătățit cadrul legal. Deci mă aștept să fie un efort de ani de zile. Dar asta este, toate schimbările cer timp.

  1. Buna ziua,
   Eu din octombrie 2019 trimit mailuri la camera deputatilor, grupuri parlamentarr, guvern ,admin prezidentiala, prim ministru, igpr, mai, cam de 2 ori pe saptamana. Am scris si la min sanatatii si la directia sanatate publica dar fara succes. Eu zic ca daca suntem 10 in tara asta care facem ce am facut eu poate reusim ceva.Nu o sa ma opresc decat cand o sa am liniste in casa si in curte. As fi de acord sa expun aceasta problema a mea si a nostra in presa dar nu stiu la cine sa apelez adica cine din presa ar rezona fara sa aiba un interes financiar si care sa nu aiba caini acasa .

 25. Eu vreau sa scap de vecinii zgomotoși de la bloc (locuiesc in Vitan), si voiam sa ma mut in zona, pe Ioan Vodă Caragea. Acum am citit blogul dvs si mi-e frica. Daca mai sunt si vecini care asculta muzica la maximum, e grav. Unde sa te muți in Bucuresti, daca nici in zona Dorobanți nu exista bun simt?

 26. Ma gandeam serios sa apelez la politia locala. Postarea asta mi-a temperat asteptarile.

  La mine nu e vorba de caini, ci de un ventilator industrial. Merge non stop. Dimineata/Seara.

  😭😭😭

 27. Si eu ma confrunt cu ceva asemanator si caut o solutie de rezolvare a problemei…. Dealtfel, asa ma dat de aceasta postare….
  Parintii mei locuiesc intr-un cartier istoric din Brasov. De cateva luni, intr-o casa vecina s-a mutat o doamna care detine 7 caini. Va puteti imagina zgomotul facut de acestia (toti sunt de talie mare).
  Iese cu ei pe strada, insa doar patru sunt in lesa, ceilalti fiind liberi. Niciunul nu are botnita. De doua ori mama mea s-a speriat groaznic de acesti caini. Mama mea are si boli cronice, a avut si 3 accidente cerebrale. Are 78 de ani. Parintii mei sunt genul care nu fac reclamatii, sunt foarte pasnici. Chiar mi-au spus sa nu ii bag in ceva…. cand le-am spus ca ii fac plangere acestei doamne.
  Insa trebuie sa fac ceva pentru a preintampina vreo nenorocire. Poate fi atacat un copil, un turist sau un localnic…..
  Nu stiu cum sa fac plangerea in asa fel incat sa nu ii implic pe ai mei!

 28. Locuiesc la casa, curte comuna. Vecinii din curte au improvizat un coteț pe care l-au umplut cu cocoși pitici(infernali), găini, un câine care îl tine la nici 2 m de geam, care latră fie ca este ora de liniște, sau nu este ora de liniște. Ce sa mai spun…au pus o scândura in mijlocul curții sa nu mai “zboare” frunze de la vita de vie către ei, au luat capacul de la canal și au pus un bat cu un afiș”atenție canal”(asta chiar nu am mai înțeles).Deci ne luptam cu niște oameni primitivi. Îndrăznesc sa spun așa. Autoritățile competente, zero rezolvare. Sa încercam sa rezolvam între noi.😂😂😂 Ne mai miram ca se ajunge la niște certuri …sau atunci apar și autoritățile competente?

  1. Îmi pare rău că acest articol a colectat atîtea răspunsuri cu „și eu”. E o mărturie că pseudopoliția locală trebuie desființată ca instituție. Cum am mai spus ocazional, dacă cineva dorește să preia acest proiect, eu aș sponsoriza cauza asta.

 29. Și eu am o problemă asemenea. În dimineața aceasta m-am adresat la vecin cu această situație fără nici un rost. Ma înjurat și a plecat, un gest foarte urât. La poliție nu mai am chef să mă duc…

  Felicitări pentru acest blog! Am citit totul și este scris foarte frumos.

  Ceva noutăți? Ați mai depus plăngere la poliție? Ați mai primis răspunsuri? Sau vați mutat deja din țară? 🙁

  1. Eu acum am găsit pe internet o soluție pe care cu siguranță voi incerca; căutați: outdoor ultrasonic bark control. Aparate electronice cu baterie care se activează numai când aude latrat de caine. Sunt de mai multe feluri. Unele sunt atat de mici încăt pot să fie ascunși in apropierea vecinului.

   1. Le-am încercat… merită încercate, dar rezultatele depind de la caz la caz. Aparatele de pe piață nu bat foarte departe. Ultrasunetele nu trec prin gard, au nevoie de o linie dreaptă neobturată (nici prin frunze nu trec foarte bine – se comportă mai mult ca lumina decît ca sunetul). Iar cîinii pot fi surzi de bătrînețe sau pur și simplu nederanjați de acea frecvență. De asemenea, este important ca aparatul să se declanșeze *doar* la lătratul cîinelui, nu și la voci de om, zgomote de șantier, mașini de pe stradă etc. Altfel cîinele nu va asocia acest țiuit neplăcut cu propriile lătraturi și deci nu va învăța nimic.

    1. Ceva noutăți? Ați mai depus plăngere la poliție? Ați mai primit răspunsuri? Sau vați mutat deja din țară?

 30. Buna seara,
  Urmăresc cu interes blocul dvs cu speranța că o persoană va intra aici si va spune : „hei, eu am rezolvat problema câinilor care urla noaptea , si a vecinilor gălăgioși uite asa !” Se pare însă că voi rămâne cu speranța!

 31. Haideti sa facem petitii online sa organizam meetinguri in strada pt ca sa schimbam ceva, in strainatate esti obligat sa tii animalul in casa iar in romania poti sa mori de la stres si nopti nedormite ca nimanui nu i pasa de cetateanul simplu ci doar de spagile primite de la proprietarii cainilor, eu nu am facebook dar cineva care are ar putea face ceva. Haideti sa nu stam ca momaile in tara asta jepata .

  1. ”Haideti sa facem petitii online sa organizam meetinguri in strada pt ca sa schimbam ceva…”
   Din tot ce am citi aici, propunerea de mai sus ar aduce cateva rezultate, chiar si partial. Daca va amintiti, locatarii de la blocuri care au in apartament animale, au iesit in strada si au protestat impotriva inscrierii patrupedului la cheltuieli… si au obtinut ce au cerut. De asemenea, la acele mitinguri au fost si dintre acele animale bipede care au cerut ca patrupedul lor sa nu poarte botnita pe spatiul public, si nici in scara blocului, pentru ca…. ”nu este din rasa agresiva”. Va spun, daca vom iesi in strada, la nivel national, pentru a protesta impotriva acestui calvar produs intregii societati de catre aceste animale: bipede si patrupede (pentru ca si anumalele bipede produc acest calvar), si sa cerem aplicarea/ impunerea, intr-o maniera drastica a normelor de convietuire, atunci se va misca ceva. Intrebare: cine va aplica, in maniera drastica, aceste reguli/norme de convietuire?
   ”Deh, „Poliția” Locală are o singură competență: cea de a fi incompetentă.”

 32. Salut! Este strigator la cer ca o fiinta umana care locuieste intr-o comunitate sa nu gaseasca rezolvare cu ajutorul autoritatilor statului intr-o astfel de problema. M-as fi indreptat totusi si catre judecatorie dat fiind faptul ca situatia devenea din ce in ce mai critica. Imi pare rau sa aud ca ai fost nevoit sa iti vinzi locuinta.
  @Yali Eu am avut norocul acum ceva ani (9-10 sa tot fie) cu ajutorul celor de la ecarisaj Braila si am rezolvat problema care consta in faptul ca o doamna care se mutase intr-o casa de pe strada unde locuiam, „mare iubitoare de animale”, a inceput sa creasca catelusi care au deveniti semi-vitei inevitabil si dupa cca 1 an de zile noptile erau cu somn si nu prea. Norocul meu a fost ca doamna cu pricina nu crestea cainii in curtea ei ci bineinteles in strada iar pe aceasta strada se afla o scoala primara si gimnaziala si cand am chemat hingherii au observat si ei ca latrau chiar si la copii. Cateva saptamani a durat pana au fost stransi toti cainii, in fiecare dimneata la ora 4-5 veneau hingherii caci bineinteles doamna incepuse sa ii bage in curte. Problema s-a rezolvat, anii au trecut, eu m-am mutat la bloc si bineinteles vecinii de sub mine au in catelus care latra „dramatic” de fiecare data cand le intra cineva pe usa. Recunosc problema nu nici macar la jumatate fata de cazul relatat de mine mai sus. Insa, vreau sa incerc un aparat cu ultrasunete profesional care sa treaca prin betonul dintre etaje de cca 20 cm, cele de 100 de lei nu reusesc sa strapunga betonul. 🙂 De aceea daca auziti ceva chiar si mai scump dar care sa isi faca treaba, va rog sa il faceti cunoscut aici.

  1. Orice ar fi, nu este normal ca noi sa scoatem bani din buzunar iar stapanii sa nu faca nimic. Chiar si pe timpul zilei latratul poate fi enervant, mai ales daca lucrezi de acasa, sau ai o durere de cap si vrei sa te odihnesti pur si simplu. Singurele autoritati care iti bat la usa sunt cele pentru protectia copilului. CUnosc o persoana care s-a trezit cu protectia copilului la usa deoarece vecinii facusera plangere din cauza urletelor plodului. Poate asa se invata si romanii, ca indiferent ce au in casa, copii sau animale,. ar trebui educate

 33. Bun, intru si eu in formatie! Am probleme cu vecina de sub mine, ce detine un pet shop exact sub apartamentul nostru. N-ar fi asta problema, ci faptul ca are pet hotel si tine cainii peste noapte. de doi ani am certuri si scandaluri cu ea. Nu intelege macar sa puna un sistem cateilor sa nu mai latre… am sunat la politia locala, au venit, au verificat acte, cica este totul in regula si ei n-au ce sa faca. CUm se poate da autorizatie pentru un pet hotel intr-o unitate locativa, nu stiu. Am discutat asa printre picaturi cu un avocat care, nu pare f incantat de caz, ca vezi doamne, daca eu chem politia iar catelul nu latra, e nasol pentru mine… Ce este de facut? Cum procedam cu ONG-ul si eventual sa schimbam legea? mentionez ca stau intr-un bloc nou, si colac peste pupaza, la etaj 2, am o familie de turci cu 5 copii. SA va spun ce tambalau fac in casa pana la 1 noaptea? Nu vreti sa stiti…

  1. Revin dupa mult timp😪
   Andrei nu cred ca putem face nimic Daca iti povestesc prin ce am trecut eu (cu politia locala, cu vecinii idioti, cu …probleme medicale in timpul asta si cu ajuns la judecatorie ) poti sa scrii o carte.
   Nu cred ca rezolvam cumva problema zgomotului si a vecinilor care ar trebui să trăiască în junglă.
   Imi pare rau de situatia ta, a mea s-a mai ameliorat odată cu pandemia 😊

   1. Buna ziua,
    ma intereseaza detalii legate de procesul de judecata. Cum a decurs si cum s-a finalizat. Ce ati invocat dvs si cum au motivat paratii si judecatorul sentinta.
    Multumesc,
    Mi-ati fi de mare ajutor deoarece doresc sa incep un proces similar impotriva vecinilor mei

 34. Ca e mediu rural sau urban, acesti caini exista si latra. Dupa 25 de ani de mediu urban am trecut in rural. Caini fara stapan sunt si in rural multi de tot.
  Din experienta acumulata functioneaza doar o metoda, care nu e foarte la indemana: teren mare si casa pozitionata la distanta cat mai mare de vecini si…iti iei si tu un caine mai mare ca al vecinilor. Latra ai vecinilor pe unde inalte, incepe si al tau pe bas. Daca sunt 2 caini mari, se inteleg, in plus cu cat sunt mai mari nu au frici canine si nu latra prea des. Dupa vreo luna, aia mai mici se cumintesc.
  Avantajul terenului mare vine din faptul ca un zgomot auzit din departare e mai usor de tolerat de organism. Apoi, pisicile nu se aventureaza pe „teren deschis” sa riste sa fie inhatate si uite asa nici ele nu ii provoaca vreun latrat nervos cainelui tau.
  In Bucuresti nu exista inca solutii reale.
  Partea buna ca exista cainii este ca tin la distanta rozatoarele. Aruncati un ochi in marile metropole si chiar in Bucuresti (s-a redus considerabil nr cainilor fara stapan).
  Nu le gasesc scuze stapanilor de patrupede de la bloc, dar ganditiva ce singuri se simt si indepartati de natura daca aleg sa fie „la ordinul” cainelui: du-l afara zilnic de 2 ori, la veterinar, cumpara mancare, spala-l etc. (Chestia cu scos cainele afara zilnic mi se pare de departe cea mai grea treaba, plus strans dupa el imbracat/a fiind „de oras”, plus priviri dezaprobatoare ale mamicilor cand face pipi cainele…si au dreptate, e horor ca al lor copil sa puna mana pe vreun pipi uscat).
  Concluzie: vrei confort, muncesti la greu, iti creezi conditii mai umane (spatiu in primul rand, care devine un lux) si dormi in sfarsit linistit. La bloc…pt mine e chinuitor. Se aude tot prin peretii aia – si parchetul vecinilor si cand deschide apa! Cainele care latra sub tine e…cireasa de pe tort.

  Zi frumoasa!

 35. Foarte interesant blogul.
  Felicitari pentru initiativa de a pune in scris greaua incercare de lupta cu institutiile statului roman, impotente si senile!
  Haideti sa va povestesc ceva. In urma cu aprox doi ani, intr-o calatorie prin Europa, m-am cazat intr-un fel de pensiune(prin booking-dar locuiau si proprietarii acolo) la marginea Munchen-ului. Aveau un caine, ciobanesc mioritic, o imensitate, cumparat din Romania(coincidenta) si il tineau numai in casa, desi aveau curte. Imi amintesc ca nu mi-a placut aspectul, lasa mult par si nu mi s-a parut igienic. Dar aveau un motiv. Tinut afara, cainele latra, iar legea in Germania spune ca un caine poate fi luat de autoritati daca latra mai mult de 10min continuu sau mai mult de o jumatate de ora pe zi.
  Ma gandesc acum la cel care v-a facut „nebun”, pe dvs si pe toata Germania. Nu, nu dvs sunteti cel nebun, ci ei sunt; sunt multi, sunt rai, sunt prosti si traim cu ei, in Romania. Din pacate, autoritatile se raporteaza la ei.

 36. Salut , nu am sa incep si eu ca toata lumea sa-mi expun problema( mutat de un an la casa,concomitent cu mutarea mea vecinul si-a cumparat caine, parca intentionat)Din ce vad la vorbitorii de mai sus rezolvarea problemei prin discutii cu vecinul iese din peisaj ( o sa primesc un raspuns de genu: n -am ce-i face , sau poate ma iau la injurat cu el) la otrava inca ma gandesc( de un an) insa nu e moral. Singura solutie viabila si de mare ajutor o vad in lege. O lege care sa-i traga la raspundere pe cei ce incalca dreptul la liniste si viata sanatoasa.Cum se poate atrage atentia asupra acestei probleme? cum se face ca o lege sa ajunga sa fie legiferata si pe cine trebuie sa inghiontim pentru acest lucru nu stiu.Cert este faptul ca s-ar merita efortul , in schimbul noptilor nedormite si a timpului pierdut cu plangeri pe la diverse institutii(nu mai pun la socoteala sanatatea).Eu personal sunt dispus sa investesc din timpul meu insa in ceva palpabil, iar acest lucru nu se poate realiza decat prin unirea fortelor.Daca are cineva idei cum se poate face acest lucru(ONG, petitii etc) sa spuna .Faptul ca au trecut 5 ani fara ca problema ta sa fie rezolvata …e nasol si sincer otraveam de mult cainii , trecand peste orice jena , mustrare sau lege.Lectia invatata apoi de stapan era nepretuita.Ti-l faceai dusman , dar nepretuita.Sau renuntai la casa si la pagubele aferente si bagai in casa niste „domni cu bun simt”, „buni vecini”, „buni samariteni” pana il terorizau si se muta singur.Cam acestea sunt solutiile….Daca are cineva altele mai bune …..sa zica.

 37. Si eu am avut recent niste probleme similare si dupa ce am reclamat in mai multe randuri la Politia Locala a trebuit sa reclam Politia Locala la Primarie. Pana la urma s-a rezolvat cat de cat situatia, in sensul ca aia de la Primarie i-au presat pe aia de la Locala sa il preseze pe vecinul nesimtit sa inceapa sa isi dreseze cainele – insa povestea a durat vreo 8-9 luni si la inceput m-am umplut de draci.
  Cred ca intr-adevar cainii – si cei fara stapan, si cei cu stapan – sunt o problema in Romania si parerea mea e ca daca nu se rezolva e pt ca nu se aplica legea. Legea 69 pe care ati pomenit-o si dvs. acopera problema, i.e. zgomotele produse de animalele de companie care tulbura linistea publica pot fi asimilate zgomotelor produse de unelte – desigur, nu pt. ca ar fi de aceeasi natura, ci pt. ca in ambele cazuri raspunderea revine altuia, respectiv posesorului/stapanului, si nu sursei. Desi platite din banii nostri Politia locala si Politia normala au insa alt scop decat aplicarea legii, si anume sa depuna cat mai putin efort pentru cat mai multi bani si din cauza asta in general nu fac decat ceea ce sunt absolut obligati sa faca: inregistreaza plangerea, se duc la usa reclamatului, isi cer mii de scuze pt deranj, ii pun aluia in vedere ce si cum si dupa aia pleaca, adica nu il amendeaza. Trebuie sa gasiti o modalitate de a-i constrange, in cazul meu s-a rezolvat pana la urma ceva din cauza ca am facut un fel de deal cu ei dupa ce i-am prins mintind si i-am inregistrat. Mai precis m-au mintit la telefon ca au avut o multime de procese pierdute in instanta fiindca ar fi dat amenzi pt tulburarea linistii publice in astfel de spete (caini care latra constant), am inregistrat convorbirea si le-am cerut ca in baza legii 544 sa-mi indice spetele respectivele. A 2-a zi m-au sunat si m-au rugat sa-mi retrag cererea, pe care o trimisesem cu cc la Primarie si le-am zis ca ok, o retrag, dar numai daca se duc peste nesimtitul cu cainele si rezolva problema. Ce va pot recomanda e sa faceti niste research juridic, sa le sugerati o rezolvare si sa ii inregistrati insirand un noian de motive false pt care nu pot rezolva problema in maniera respectiva. In cazul de fata eu am vazut ca in destule situatii s-a aplicat Legea 69 cu succes, asa ca le-am sugerat sa asimileze latratul cu zgomotele produse de unelte/aparate din motivul pe care vi l-am zis mai sus. Mi-au zis ca s-au gandit si ei la asta (aiurea), dar ca au pierdut de multe ori in instanta etc. si cu asta i-am prins. O alta cale de urmat e sa va asociati mai multe persoane – ca si in cazul dvs., de cate ori am incercat sa fac ceva de genul asta singur concluzia a fost ca sunt nebun. In sfarsit, alta strategie la care ma pot gandi e sa faceti problema cat mai publica – de exemplu, sa faceti cumva sa ajunga in presa. Incercati insa sa nu va enervati, daca va enervati pierdeti inainte de a incepe.

  1. AVETI PROBLEME PSIHICE!!!..
   NU SUPORTATI ZGOMETELE NATURALE. LATRATUL UNUI CAINE, MIAUNATUL UNEI PISICI, CANTATUL COCOSILOR…
   NICIUNUL DIN ASTIA CA VOI NU TIPA CA NU SUPORTA MASINILE PE STRADA, TRAMVAIUL…POLUAREA…DOAR CA LATRA CAINELE!!SI NUPOATE SA DOARMA!
   CRESCUTI IN CUSTI SUNTETI SUPARATI PE OAMENII CARE IUBESC UN CAINE!SI CARE LATRA!

 38. Scuze ca revin. Eu in Germania n-am stat, am stat insa in UK si in Spania mai multi ani si n-am auzit vreun caine latrand ever, deci in caz ca va ganditi ca dvs sunteti problema va spun si eu ce va spune Dan mai sus: conationalii nostri irationali sunt problema, nu dvs., insa institutiile publice nu se „identifica” cu dvs. ci cu ei pentru ca oamenii din respectivele institutii nu seamana cu dvs ci cu ei. Cultura noastra e o cultura violenta, in pofida statisticilor care ne dau crestini in proportie de 90% oamenii de la noi tind sa se solidarizeze cu agresorul si nu cu victima – fie ca e vorba de situatii ca cea descrisa de dvs., fie de altele mai grave. De-aia treceti drept nebun.

 39. Felicitari pentru initiativa de a documenta atat de bine o asemenea situatie, situatie cu care destul de multe persoane se confrunta. Si eu sunt unul dintre aceste persoane. Poate ca ar trebui sa initiem o petitie pentru reglementarea mult mai stricta a poluarii fonice -de acest tip- .
  Sa inteleg ca din 2014 pana in 2021, nu ati reusit sa gasiti o solutie ?

  1. Din păcate nu, dar în 2017 am ales să rămîn întreg la cap și m-am mutat din acel cartier. De atunci, nu am mai investit timp în rezolvarea problemei. Dar îmi exprim în continuare disponibilitatea să susțin financiar un efort concret de rezolvare a problemei. Și eu cred că zgomotul (din diverse surse) este o problemă reală, dar ignorată de autorități.

 40. sănătate și un an mai bun!
  v-am trimis un mail anul trecut.. nu știu daca v-apare
  corespondența primită via blog (posibil tratat ca fiind spam)
  las numele și site-ul + adresa de mail
  cu rugămintea de a iniția un contact .
  o soluție adoptată în orice colț al țării ..produce efecte
  în toate administrațiile locale
  doamne ajută!

 41. Cautand cu disperare solutii pentru situatia mea, am gasit istoria dumneavoastra. Tocmai vroiam sa sun la Politia Comunitara pentru noptile albe, multe, din ultimile luni….Doi cocosi pitici canta isteric la circa doi metri de geamul meu, dar in curtea vecinilor. Canta si din ora in ora, toata noaptea. I-am inregistrat, am vorbit cu stapanii, cu rudele stapanilor, totul cu un rezultat nul, chiar negativ. Mi s-a confirmat cat cantaresc argumentele logice, de bun simt, de civism in ochii lor. Banuiam ca este grav, dar m-am ferit sa recunosc acest lucru. A fost absolut umilitor.
  Concluzia a fost ca am ceva cu ei, cum, nu ma supara si avioanele care zboara pe deasupra caselor noastre….”las-o ma in pace, ca vine mama din Anglia si rezolva”
  Acum cred ca ii voi da in judecata, oricum trebuie sa merg la Sectia de Politie si vorba fiului meu, sa construim un dosar solid (inregistrari, filmari…) Deja, fiul meu se gandeste sa construieasca un robotel Arduino,cu senzori.. Acum sunt topita de oboseala si nu vad nicio rezolvare.

  1. Cînd instituțiile cărora le-am încredințat datoria de a menține ordinea și buna vecinătate nu-și mai fac această datorie, cred că sîntem moralmente justificați să ne facem singuri dreptate. Iar Pseudopoliția Locală a demonstrat cu brio că este o instituție răuvoitoare și incompetentă. Dacă sînteți într-o situație de „ori eu, ori ei”, nu cred că vă poate nimeni reproșa nicio măsură, oricît de drastică.

   În caz că nu e clar: mă refer la otravă.

  2. Buna ziua, cred ca daca sunteti dispuși să mergeți în instanță e ok .
   Pe mine politia nu m-a ajutat , ba chiar mi-a facut rău.

 42. Buna ziua!
  In ideea de a strange date despre poluarea fonica cauzata de cainii vecinilor mmi-am instalat o camera video de supraveghere care inregistreaza si sunetul. Nu cred ca e o solutie acceptata de instantele judecatoresti, dar e mai mult decat nimic. Problema e urmatoarea: acum trebuie sa parcurg cele 8-9 ore de inregistrare din fiecare noapte sa delimitez portiunile unde se aude un zgomot mai puternic. Stie cineva o aplicatie software care sa poata analiza fisiere mp3 sau direct mp4 si sa indice momentele de timp unde exista zgomot ?(in linistea noptii, singurele zgomote fiind in mare parte doar latraturile, ma astept la o acuratete buna de detectare a acestora). Multumesc!

  1. În mod sigur trebuie să existe unelte pentru asta. Eu folosesc doar Linux, care preferă comenzi text, mai rar programe cu interfață grafică. Comanda ffmpeg știe opusul, să identifice porțiunile de liniște, dar prin excluziune tot ce rămîne este zgomot. Vedeți aceste instrucțiuni (vă trebuie cîteva cunoștințe de Linux sau puteți apela la un prieten).

   1. Multumesc mult!
    Azi am comandat de un sonomentru capabil sa inregistreze parametrii de sunet pentru 17 ore – cu scop doar pt a afla daca are sens sa apelez la lege si respectiv la niste masuratori acreditate. O sa revin cu un „update” cand am ceva date achizitionate cu el. Daca e de folos, in urmatoarele luni trebuie sa ajung in Bucuresti si vi-l imprumut.
    Multumesc!

 43. si eu ma confrunt cu aceeasi problema de ani de zile, singur lucru care ii face sa taca cateva ore sunt petardele ! probabil ca se sperie si stau linistiti ceva timp.

  1. Buna seara .Ma bucur ca exista un grup de acest fel ,sustin si eu din tot sufletul initiativa ONG ,imi doresc si eu liniste in cartier ,am trait un an la Londra,asa galagie legat de caini n-am auzit niciodata .Trebuie sa facem cumva sa aducem si in Romania aceasta lege de minim bun simt cu privire la latratul ca-n padure a cainilor ,in cartierele de case .Se poate ,sunt convinsa ,dar trebuie sa fim cat mai multi si adusa discutia cat mai repede la nivel inalt prin intermediul televiziunilor .O seara linistita daca este posibil .

 44. Buna seara,

  Din pacate suntem multi in aceasta situatie. Am un vecin care de 4 ani isi tot construieste casa, nu sta decat ziua la locatie, seara probabil doarme linistit pe unde o fi. Sunt nopti si nopti. Are 4 caini de talie mare. Cu 3 dintre ei a mai rezolvat ceva, in sensul ca in tarcul unde ii tine a montat un aparat antilatrat cu ultrasunete. Pe aia parca nu ii mai aud. Al 4-lea este liber prin curte si latra in continuu. Tocmai ce a fost politia (cred ca locala), a constatat si a ramas sa ne vedem la sectie peste 3 zile. Nu imi fac mari sperante, dar incerc. „Locul faptei” , Ilfov, Dragomiresti Vale. Acum, daca tot „ne-am gasit” aici, as propune sa facem o petitie (fizica nu on-line) si sa o trimitem la toate birourile de pralamentari din zone unde locuim. Daca legea nu ne ajuta, poate o schimbam. Desi sansele de rezolvare sunt infime.

 45. Salut eu chiar acum trec prin aceasta problema dar e mai mare . stau la casa duplex ( casa cu poereti in comun ) dobitocii au deschis hotel de animale fara acordul meu in plus mai au si 3caini ai lor deci ma intelegi toata noaptea plang urla pe mortii lor 😛 scuze de expresii dar e stresul . vecinii vorbesc de galagie arunca petarde etc etc . dar nimeni nu depune plangere . ok am decis muzica la maxim in fiecare noapte si nimeni nu mai zice nimic . Asta e una dar nu este ceea ce imi doresc pe termen lung . urmatorul pas va fi picioare si pumni in usa sa ii sperii sa cheme politia singuri =) P.S aceasi sectie de politie sa ne intelegem pantelimon aceleasi raspunsuri .

  1. Si eu tot pantelimon, din pacate politia m a amenintat cu amenda daca ii mai deranjez….nici o sansa cu politia

 46. Ma bucur sa gasesc un topic tat de competent, sunt iubitor de animale insa problema ce o am de un an jumate ma exaspereaza. 2 Caini de talie mare, latra DOAR noaptea, in FIECARE noapte, TOATA noaptea. Solutia: dopuri de urechi, dormit in bucatarie, de-astea romanesti. Nu pot apela la o masura drastica, nu pot, insa am cumparat doua tipuri de aparate cu ultrasunete, unul se potoleste, insa celalalt nu. 10 minute catam rabdarea sa stau cu ele pornite cand pe rand, cand amandoua odata si sa ascult latratul continuu il fac pe unul din ei sa taca, insa pe celalalt nu, care dupa alte 10 minute il intarata din nou pe celalalt. Consider ca singura explicatie a acestei probleme este cretinatatea stapanilor, de la care nu am auzit vreodata macar 1 data sa le faca o observatie, considerand ca asa este normal, intrebarea mea fiind:” ei oare cum reusesc sa doarma ?”
  Felicitari pt topic, este obligatia noastra sa il ducem mai departe pt a arata celor patiti ca noi ca nu sunt singuri in treaba asta.

 47. Salut si respect pentru efortul tau in a rezolva problema de educatie a acestor babuini. Din pacate nu gasesc un raspuns in tot acest demers surd. 🙁
  Sunt intr-o situatie mult mai rea, in sensul ca, doamna doctor de pe smurd de aceasta data, posesoare de 2 caini bolnavi care latrau permanent, a adoptat alti 5 caini. Nu mai detaliez despre mizerie, miros si sobolani. Unde mananca 7 caini, incap si zeci de sobolani. Femeia, singura, a iesit la pensie si cel mai probabil se plictisea. Are in prezent 7 caini de talie mare si cateva familii de sobolani.
  doamna doctor este o prs. aroganta si de o nesimtire iesite din comun. Mai mult, se hraneste cu situatiile conflictuale. Nu stiu ce sa fac…..Eram curios daca s-a rezolvat problema ta si cum? Probabil/sper ca au murit cainii aia din 2017 si pana acum.
  Astept si eu sugestii, intrucat legea si bunul simt le-am eliminat. Poate sa ne adunam intr-o asociatie si sa impingem putin adoptarea unor legi care sa reglementeze convietuirea in comunitate si din perspectiva animalelor.
  Toate cele bune si sanatate!

  1. Salut și îmi pare rău să aflu încă o situație (a cîta?) de neaplicare a legii. Eu m-am mutat din Vatra Luminoasă într-un cartier mai liniștit. Timpul va dovedi dacă este doar un noroc temporar.
   Îmi exprim în continuare disponibilitatea de a sponsoriza o asociație care să militeze pentru corectarea și/sau aplicarea mai bună a legii. Va fi nevoie de avocați, de somații etc. și mă aștept să fie un proces de durată, de aceea nu mă ofer să îmi dedic și timpul pentru această cauză.

  2. ”Poate sa ne adunam intr-o asociatie si sa impingem putin adoptarea unor legi care sa reglementeze convietuirea in comunitate si din perspectiva animalelor”
   Si, cine sa le aplice (eficient) Mihai?
   ”Deh, „Poliția” Locală are o singură competență: cea de a fi incompetentă.”

 48. Hey, Cătălin!
  Exista o lege din 2018 referitor la nr max permis de decibeli. Conform legii, ar trebui sa se tina cont de situație, nu știu dacă ai reușit să rezolvi ceva intre timp.

  Și eu sunt abuzata într-o oarecare măsură de această situație.
  E un cartier de tineri cu vârste între – 30-45 ani.
  Vecinul de lângă noi, are un cativa căței, dar unul dintre ei (deși mediu că statura) latră insuportabil (e o cățea). O perioada am zis treacă meargă de la mine că vreau relații bune, ulterior am transmis mai subtil mesajul către, mi s-a zis că nu au are ce face, că așa sunt câinii și latră dar că încearcă să rezolve. Ulterior am insistat să se găsească o soluție și a ales zgarda, nu eu am propus-o. Bineînțeles, că nu e o situație convenabilă pt el, s-a simțit obligat, și atunci a încercat o alianță împotriva mea cu alti vecini care au căței, am auzit de la alții cum s-a bârfit, cat de mult a denaturat adevărul în favoarea lui. Cum spuneai și tu, daca zici ceva își asmuta și mai tare câinii.
  Eu când ieșeam in curte și mă vedea, asta făcea, asta înainte de discuție, mă tortura intenționat, apoi după discuție continua cumva mai subtil, doar că au fost influențați și alti vecini (o familie) să facă același lucru, adică să tortureze.
  Este incredibil sa vezi asemenea oameni, dintr-o altă generație, la care te gândești că totuși poate au mai multă multa minte, înțelegere, că sunt mai tineri. Liniștea e foarte esențială. A încercat tot felul de manevre și încă încearcă dar incerc și eu să ignor și mă folosesc și eu de ce pot.
  Ce e trist, că înainte de toate, acest comportament nu e de un om normal. Pe mine nu mă afectează cealaltă familie, că îi este alaturi folosind câinele pe post de armă împotriva mea.
  Și eu iubesc câinii, nu sunt eu de vina pt ce se întâmplă, de vina sunt stăpânii lor care au o totală lipsă de responsabilitate.
  In urma a ceea ce se întâmplă legat de cățeaua vecinului meu, m-am ales cu:
  1. Hipertensiune
  2. Anxietate
  3. Atacuri de panica
  4. Depresie
  5. Dureri fizice cauzate de toate acestea (colon iritabil etc.).
  6. Tulburări de somn
  Momentan sunt pe tratament de câteva luni dar e groaznic să îți fie măcinată viața de un animal, iar aici nu mă refer la cățea, ci la stăpân, la răutatea pe care o are în el (cu toate că se declară salvator și iubitor de animale), la răutatea pe care vrea sa o resimt și din alte părți.
  Sper din suflet, sa nu se mai înmulțească astfel de generații de manipulatori și abuzatori. E o tortura, prin asta nu se deosebesc cu nimic fata de un criminal. Criminalul omoară instant fara sa te chinuie, iar ei te omoară cu zilele in chinuri. Îmi pare rău că am fost nevoita sa fac aceasta asemănare, dar nu am găsit ceva mai indulgent.

 49. buna ziua
  si eu sunt intr-o situatie similara cu cainii vecinului care si-a confectionat un tarc la cativa metrii de casa noastra, acestia latra noaptea ore intregi aproape in fiecare noapate din saptamana. am discutat cu vecinul, a fost pierdere de timp, in prima faza a promis ca face ceva dupa care nu a mai raspuns la telefon. Politia locala la fel, pare ca este o pierdere de timp, sustin ca nu au cadrul legal care sa sanctioneze vecinul ptr zgomotele produse de caine. momentan ma gandesc la un aparat cu ultrasunete si ma pregatesc / informez in vederea unui proces, sa il dau in judecata. de aceea intrebarea mea pentru cei care au incercat deja, care au fost rezultatele? multumesc!

  1. Buna tuturor,
   Subscriu pierderea de vreme cu Politia Locala (pe mine m-au sfatuit prieteneste sa inchid geamurile pentru a atenua zgomotul).
   M-am consultat cu un avocat si urmatorul pas ar fi sa imi dau vecinul in judecata.
   A mai apelat cineva la măsură aceasta?
   Multumesc

   1. Buna tuturor si Craciun Fericit oriunde v-ati afla !
    Subscriu la toate relatarile de mai sus , cu niste vecini atat de deraiati psihic incat nu numai ca inmultesc niste caini de rasa comuna (incalcald legea 155 privind sterilizarea OBLIGATORIE a cainilor de rasa comuna/metisi , norocul fiind ca uneori mai dispare cate unul,doi, selectati pe cale naturala – parvoviroza) dar sunt sustinuti si protejati de catre „politia” locala . Desi le-am comunicat ca le pun la dispozitie nenumarate dovezi (foto, video, audio-din care reiese clar ca DOAR CAINII VECINILOR se aud) legate de toata „aventura” canina, nu numai ca nici macar nu acceseaza dovezile, dar nici nu vor sa vina la domiciliul meu, sa le rulez personal inregistrarile. La toate sesizarile noastre , petitii si plangeri catre diverse „organe” ale administratiei pu(b)lice, raspunsurile halucinante ale politiei locale (la ei ajungand invariabil toate sesizarile noastre) sunt trase la indigo, corespunzand intocmai celor relatate de alti vizitatori/cititori ai acestui blog. Precizez ca eu insami detin un exemplar de Ciobanesc German, pe care l-am sterilizat si educat cu mare drag si placere (nu emite un „ham” tot timpul cat istericii canini din curtea vecina efectiv zbiara toata noaptea , desigur ca latra ocazional ziua la stimuli – masini care opresc in fata portii, alti caini pe strada etc ) , deci nu sunt impotriva detinerii sau existentei cainilor. Sunt curioasa daca ati rezolvat ceva pana la acest moment pe cale judecatoreasca, deoarece intentionez sa ii chem in instanta atat pe vecini , cat si pe cei de la „politia” locala .
    Desi aveau obligatia sa aplice amenzi contraventionale ptr incalcarea legii 155 Articolul 13^2 Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special ” si efectele incalcarii acestei prevederi fiind deja produse (2 serii de pui fatati de cand am sesizat prima oara inmultirea cainilor de rasa comuna si mai ales zgomotele infernale produse de toti cainii), desi aveau obligatia sa aplice contraventii ptr incalcarea legii 61 – tulburarea linistii si ordinii publice, raspund invariabil : acei caini sunt tinuti in conditii bune . Toate bune !

 50. Eu nu am rezolvat nimic, din fericire unul din cainii care latra noaptea a murit, au urmat alti 2, il locul lor au aparut alti doi care latrau ocazional dar des. Acestia au reusit sa fuga din curte si s-au pierdut, aparand alti 2 care latra doar in prezenta stapanei lor acasa. S au perindat in 5 ani 7 caini prin curtea vecina(in cateva randuri fiind toti laolalta). Eu suspectez ca le face ceva, cainii sunt extrem de stresati si latra numai cand femeia este acasa…..Cred ca singura solutie este instanta sau eliminarea acelor animale cu probleme prin orice mijloace! Nu putem fi abuzati de niste animale, ca vorbim de caini sau stapani! Scuze pentru atitudine dar sunt satul de politically correctness si consider ca la astfel de comportamente te poti impune doar cu forta.

 51. Buna Ziua,

  Experienta mea este diferita. sunt detinatoarea unui caine, dresat si desi stau la curte sta in casa. Mentionez ca este un caine de paza si de talie mare. il scot la plimbare conform legii lesa si botnita ( desi nu este nevoie). Mentionez ca stau langa o scoala primara, un liceu si o gradinita. Singurele ore posibile in careimi pot scot cainele la plimbare este 6 dimineta. Explicatia motivelor este urmatoare: stand langa atatea institutii si multi parinti sunt socati de marimea cainelui am decis ca aceasta este o ora buna. Ma veti intreba de ce nu seara. Nu pot sa imis cot cainele sera pt ca sunt multi vecini care isi alsa caini liberi pe stradacaini acre pot deveni agresivi ( fiin de tali mica) . Astazi am primit o reclamatie ca imi plimb cainele la 6 dimineata si atat caini din cartier. Imi va rog sa imi spuneti ce pot face in cazul acesta.
  Multumesc mult

  1. Cred că este fantastic că sînteți atît de responsabilă. Părerea mea este că nu aveți nimic în plus de făcut, faceți deja suficient. Persoana care v-a reclamat probabil nu este foarte inteligentă. Cu ce sînteți dumneavoastră de vină că alții își lasă cîinii să latre ca niște bestii? Cîinii sînt ființe complexe, pot fi educați să nu se poarte așa. De vină pentru zgomot sînt proprietarii acelor cîini (și intenția cu care am scris acest articol, acum mulți ani).

 52. Buna ziua,
  In acest moment ma aflu in aceeasi situatie ca a dvs. M-am gandit sa apelez la o firma specializata in analiza zgomotului, apoi in baza raportului sa merg la un mediator si in functie de rezultatele medierii sa ii actionez in judecata.
  Avand in vedere ca sunt multe lacune legislative in domeniu consider ca as putea avea sanse minime de castig doar daca voi avea parte de un avocat bun dar si de un judecator corect. As dori sa pot lua legatura cu dvs si sa ne putem consulta, mai ales ca aveti o experienta mai mare cu lupta cu autoritatile in acest domeniu.

  1. Buna ziua, ati mers mai departe cu mediarea/actionarea in judecata? Ati gasit un avocat bun?
   Am nevoie de recomandari!
   Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *