Samba pa ti

Cică dăm petrecere sâmbăta asta, şi printre multele pregătiri a trebuit să fac laptopul să vadă restul reţelei din casă (în special voroneţul, care rulează pe Linux şi care are toată muzica mea). Dacă am acces la muzică de pe laptop, avantajul e că pot să-l aşez lângă amplificator şi am rezolvat cu muzica pentru petrecere fără să fie nevoie să trag un cablu prin toată sufrageria.

Acum, laptopul se conectează printr-un adaptor de wireless, şi auzisem eu că ar fi greu de configurat o reţea internă mixtă (ethernet + wireless). Adaptorul de wireless trebuie configurat ca „bridge”, adică să facă astfel încât toate echipamentele care se conectează prin el să facă parte din reţeaua ethernet. Drept care m-am chinuit vreo trei ore să îl fac să meargă, convins fiind că problema este la adaptorul de wireless. Dar nu puteam să văd muzica de pe voroneţ şi pace. După trei ore, mi-am dat seama că de fapt pe voroneţ Samba dădea acces foarte limitat numai anumitor IP-uri şi uitasem să adaug IP-ul adaptorului de wireless (Samba este un program care permite unui calculator Linux să se alăture unei reţele de calculatoare cu Windows). Am făcut asta şi totul a mers strună. Să nu-ţi tragi palme?

Aşa am descoperit că adaptorul de wireless (AirPort Express) e extrem de deştept, funcţionează automat în regim de bridge. Partea cea mai mişto, dar nu ştiu dacă o să mai am răbdare să sap, este că AirPort-ul ştie să emită şi muzică, tot wireless, şi îl poţi controla printr-un software de windows (iTunes). Iar amplificatorul are şi el suport pentru wireless şi poate prelua şi reda muzica. Şi deci nu mai e nevoie de laptop în special, ci de orice calculator cu Windows. Sau poate găsesc software de Linux.

Dar până una-alta, am de şters praful. 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *