Ochiuri în pâine

Tocmai am terminat de mâncat, prima oară după vreo 10 ani de zile, ochiuri în pâine. Au fost meseriaşe! Na şi reţeta, că n-am găsit pe Google chiar nimic despre ochiuri în pâine şi nu e acceptabil, mâncarea asta era la mare cinste în familia Kolonati.

Se cumpără ouă şi o pâine cu felia mare (nu baghetă). Se taie câte o felie de pâine pentru fiecare ou, groasă (aproape de două degete). Se scot miezurile de la felii (nu lăsaţi coaja prea subţire că se rupe). Se pune ulei în tigaie, după cât de sănătoasă vă e inima, că pâinea urmează să absoarbă cam tot. Se tăvălesc feliile prin lapte şi se pun la prăjit în ulei. La început trebuie plimbate prin tigaie, că se lipesc. Noi le-am pus la foc destul de mare. Când se rumenesc pe fund se întorc pe partea cealaltă. Când sunt aproape gata şi pe partea asta, se sparge câte un ou în mijlocul fiecăreia. Ochiul se face în sub un minut. În final, se mai întorc o dată dacă e cazul (altfel noi n-am putut convinge ouăle să se închege până sus). Se mănâncă. Cu miezul scos la început se şterge farfuria 🙂

Reţeta asta am completat-o din amintiri, cu multă creativitate. Citiţi şi comentariile, mama sigur o să aibă ceva de completat 🙂 Daria acum e în bucătărie, pregăteşte o replică pe cinste, o salată de ţelină, iar într-o cratiţă sfârâie nişte cârnaţi! Şi tocmai le-a adăugat nişte votcă!

Acest post face parte din categoria „mi-au mers la inimă”.

2 thoughts on “Ochiuri în pâine”

  1. Bine inteles ca am remarci de facut:
    1. poti inmuia painea si in apa, important e sa o storci bine (sau sa nu o inmoi prea tare).
    2. Nu se plimba prin tigaie feliile. Se dezlipesc singure cand sunt prajite (daca exista destula grasime! grasimea trebuie sa mai si ramana in tigaie, deci nu ati pus destula grasime). Ca la clatite, clatita se dezlipeste dupa ce se mai incheaga, daca incerci inainte se rupe.
    3. Oul se sparge in paine imediat ce intorci felia. Astfel va avea timp si oul sa se inchege. Oricum, se poate pune capac dupa ce se pune oul, ca sa se inchege. Sau se pune cu o lingura ulei din tigaie peste ou (in timp ce se prajeste).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.