Ce tipuri de plastic pot să reciclez?

Încercarea mea de a recicla e tot mai pirpirie. Acum mă izbesc de lipsa documentației pentru București. Am căutat pe internet, dar există foarte, foarte puține resurse. Din câte știu, municipalitatea este cea care decide ce containere să amplaseze și ce ai voie să pui în fiecare container, pentru că în final municipalitatea este cea care colectează aceste containere și le reciclează pe fiecare corespunzător. În special plasticul este parșiv, există zeci de feluri de plastic și, dacă vrei să fii ortodox, nu le poți pune pe toate la grămadă, pentru că nu toate se reciclează la fel.

Pentru San Francisco există zeci de pagini de informații, cam în genul ăsta (dați click și pe „green cart”, că și acolo e interesant). Noi aveam și o fițuică de o pagină pe care o țineam pe frigider și ne uitam pe ea ca să vedem dacă un plastic se putea recicla sau trebuia aruncat.

Știe cineva ce tipuri de plastic pot recicla în clopotele din București? Momentan, nu pun decât sticle de plastic (cum ar fi de apă minerală). Știu că dacă pui tipuri de plastic nepotrivite, poți face mai mult rău decât bine.

6 thoughts on “Ce tipuri de plastic pot să reciclez?”

  1. Din pacate, la noi nu prea se recicleaza. Continutul acelor clopote ajunge in aceiasi masina de gunoi si apoi in aceiasi groapa (erm, „centru de procesare”)
    Este posibil sa se schimbe asta pe viitor, dar ultima data cand am verificat cam asta se intampla.

  2. Hehe 🙂 Eu sunt femeia aia cu 9 tomberoane în față, cu o hârtie împuțită în mână, întrebându-se „ce fac cu asta? nu știu ce să fac cu asta!”.

    Acum pe bune, Penn & Teller trebuie luați cu un dram de îndoială. Nu cred, de exemplu, că fabricile de reciclare bine făcute arată așa urât pe cât le-au descris ei, nici că produc un „slimy sludge” cum zic ei. Și pot să înțeleg că în State toată industria reciclării a pornit de la un administrator EPA panicard, dar în restul lumii reciclarea a evoluat independent și nu prea cred că sunt toți nebuni. Poate în alte țări reciclarea chiar este viabilă dpdv economic? (Caz în care se pune întrebarea, de ce nu-mi dă și mie cineva o parte din câștig).

    Cel mai caraghios este în București nu se reciclează tocmai singurul material despre care Penn & Teller spun că generează profit economic: cutiile de aluminiu. 🙂

  3. Sa fim seriosi. Gogoritza cu reciclatu’… poate merge in vremuri de razboaie mondiale, cand comertul cu materii prime nu functioneaza la scara globala. Ori cand ne ia Al Da Sus mintile… si schimbam sistemul politic de guvernare, si ne apucam sa punem copiii sa colecteze fier vechi, hartie, ori ce mai vrei tu, fiindca economia nu mai functioneaza.
    Treaba cu reciclatu’ e o contradictie in termeni: daca ai ceva ATAT de ieftin incat il folosesti ca AMBALAJ la apa de la robinet, apai poti tu sa fii sigur ca VALOAREA respectiva e aproape de zero barat. Evident, costul de a colecta, transporta, sorta si prelucra ORICE cu valoare REALA minuscula depaseste valoarea „reciclarii”…
    Vaicareala mondiala cu: „…vaaaiii, saraca planeta noastra, ce murdara e, ia s-o curatzam” nu e decat un exemplu de imbecilitate ridicata la rangul de religie, cu diferenta e ca religia te indeamna sa crezi si sa nu cercetezi, ca n-are rost – nu face sens, in contextul religiei, in vreme ce reciclarea nu e in esentza decat un truc ieftin, o scamatorie rasuflata, fix ca nenea ala care scate iepuri din palarie pe scena, si lumea cade in extaz.
    As mai latra, da’ tocmai am citit revolta ta fata de pretul mare al jocurilor video-computeristice – care aparent te determina sa le le furi cum poti, pe ideea „ce pla mea, de ce sa-i imbogatesc io?”
    Nu-s sigur ca asa ai calculat – alaturarea celor 2 posturi – zic, dar ironia delicioasa a situatiei m-a indemnat sa comentez… 🙂

    @svalentin: Hai sa te intreb… asa, prieteneste: ce-i aia…”Din pacate, la noi nu prea se recicleaza…”?
    Unde-i pacatul?
    Unde-i tragedia?
    Ce-i gresit in a arunca la gunoi ceea ce de drept, apartine la gunoi?
    (fara poze cu peturi la Sinaia, si rauri de gunoaie la Pitesti, te rog: alea sunt exemple de mentalitate, nici un fel de program de reciclare nu o sa schimbe asta… nici macar un program gandit de Stalin, organizat de Pol Pot si executat de trupe SS in frunte cu Hitler).
    Deci?
    Ce e rau sa aruncam gunoiul la gunoi, intreb? 🙂

  4. Bun. Nu am avut rabdarea necesara pentru a citi ceea ce a putut scris ultimul comentator al postului. E posibil sa fie de vina cele 9 ore state la serviciu… Zic, nu dau cu parul.
    Cand vrei sa arunci plastic, poti pune pet-uri, dar fara dop (e un alt tip de plastic) si pungi de polietilena (din alea de care primesti la magazin). Nu se pot pune ambalaje de chimicale, nu pentru ca sunt de chimicale, ci pentru ca au alta consistenta, coloranti etc.

  5. 1.Continutul clopotelor ajunge in aceiasi masina de gunoi dar nu ajunge la groapa, ci la fabrica de sortare. Poate sa fie o sigura masina, care le ia pe toate 3 odata (repet nu ajung la groapa) dar se va schimba la o masina pe material ata in functie de cantitate. Momentan Romania reicleaza 1% din desurile de la populatie.
    2.reiclarea depinde de INDIVID, pentru ca tu arunci selectiv gunoiul pe care il faci. ai nevoie de amenzi, de pedepse? tine de responsabilitate personala pana sa ajungem la Stat.
    3.in Romania sunt 12 gropi ca cele din Penn & Teller, restul de 340 sunt gauri poluante
    4.la clopotele din Romania se recicleaza doar
    – recipiente bauturi plastic (PET)
    – recipiente detergenti, cosmetice
    – spalate in prealabil – caserole de plastic si polistiren, farfurii de plastic, pungi de plastic,
    – dopuri metalice
    – conserve de metal
    – doze de aluminiu
    – spray-uri alimentare si cosmetice
    – pungi de hartie
    – cutii de carton
    – ambalaje pentru sucuri si lactate
    – sticle si borcane
    5. mai multe informatii pe eureciclezasta.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *