Cum să tragi cablu TV

Repatrierea asta e un izvor nesfârșit de inspirație. 🙂 Chiar visam să pornesc un blog cu un gând pe zi din perioada asta, dar mă mai gândesc un pic. Pare totuși că am arhisuficient material. Așadar:

  1. Sun la RDS pentru fibră optică. Face o evaluare, semnăm contractul, buuun.
  2. Dacă tot au evaluare, întreb și de cablu TV. Agentul cu care lucrez pentru fibră optică îmi spune că nu au ofertă de TV. Hm, ok, mă gândesc, înseamnă că sunt în aria UPC.
  3. Trec vreo două săptămâni, îmi cumpăr TV, sunt gata să-mi trag și eu cablu, să intru în rândul lumii.
  4. Sun la UPC, UPC-ul îmi spune că nu au deloc acoperire în zona mea. Dubios!
  5. Sun la RDS, de data asta chiar la numărul de suport clienți, o iau deci de la zero. Și ei îmi spun că nu au acoperire pe strada mea.
  6. Mă scarpin în cap, ușor nedumerit, dar, dacă am învățat ceva în ultimele două luni, este că (1) niciodată să nu spui niciodată și (2) numerele de asistență clienți sunt pentru loseri; e mult mai potrivit să cunoști pe cineva, să ai deci așa, o relație.
  7. Întreb pe cineva de pe stradă de la mine, care-mi spune că are numărul băiatului de la RCS, X îl cheamă, care face lucrările în zonă, că-l vede tot timpul pe stâlp.
  8. Îl sun și eu pe X, vine la mine acasă și în 30 de minute am cablu. Analogic. Ocazie cu care am căscat și eu ochii și am observat că deja cablul era tras până în casă, de la fostul proprietar. Și am suspiciuni că și mergea, probabil cu excepția HBO-ului.
  9. Lămurim și misterul: cei de la RCS nu s-au obosit să-mi detalieze că nu au cablu DIGITAL la mine în zonă, dar au din cel ANALOGIC.
  10. Rămâne să mă duc eu în câteva zile la filiala RCS să semnez și contractul. X îmi promite că până atunci ajung și datele în sistem. Îl cinstesc bine și purced să mă uit la cablu. De împrumut.
  11. Mă duc peste vreo 5 zile la RCS, unde domnul de la vânzări mai să mă bată, că de ce vin eu la semnat contractul când nu s-a făcut încă o evaluare. Încerc să-i explic, că să vedeți, că fibra, că X, că probabil nu mai e nevoie de nicio evaluare, dar nimic. Rămâne să mă sune ei când fac evaluarea. Zic în gând, știi ceva, jemanfiș, am deja cablu, mai căutați-mă voi.
  12. Mă sună după vreo săptămână, victorioși, „gata, am verificat, poftiți să facem contractul!”. Mă duc, semnez, rămâne că mă sună ei într-o săptămână-două să vină să facă instalarea (nu m-am mai obosit să le zic că-mi merge deja, plus că nu voiam să-i fac belele lui X).
  13. După numai vreo două zile, țââââr la poartă. „Am venit de la RCS să facem instalarea”. Bravo, prompți băieții! Dar era un tip necunoscut. O fi fost tura a doua? Îi explic, știți, a venit deja colegul și mi l-a făcut să meargă, totul e ok. Tipul, mirat, „cine?”. Îi spun, „X”. La care el, „păi cum X, că X nu mai lucrează la noi de-o lună!”. În cele din urmă, îi zic că totul merge bine și ne vedem fiecare de treaba lui.

Mișto… Acum am o mare dilemă: prind cam 1/2 din canale cu paraziți, uneori supărător de mulți. Pe de altă parte, prind toate canalele și plătesc numai pachetul de bază. Oare să-i chem sau să nu-i chem? 😀

Dacă am avea un logo de țară, ar fi „Romania. We streamline nothing!”

9 thoughts on “Cum să tragi cablu TV”

  1. Poti sa-ti pui antena DigiTV si atunci si toate canalele digitale, dar pe un singur televizor. Au si oferte cu mai multe LNB-uri, dar nu stiu exact modul de achizitie.

  2. Mi-au spus de oferta de satelit, dar mi-e cam frică. În State comprimau mult mai rău canalele prin satelit decât prin cablu (pentru că banda e mai scumpă) și am auzit că același lucru se întâmplă și în România.

  3. Daca nu te intereseaza in mod exclusiv calitatea programelor HD, nu cred ca conteaza. DISH de exemplu, intr-adevar comprima rau canalele HD, insa cele „normale” sau SD, care sunt majoritaea sunt OK – nu se vede nici o diferenta majora. Diferenta fata de cablu (in State) e ca folosesc MPEG4 in loc de MPEG2 (la un bitrate imens, care e OK pentru cablu).

    … din nefericire Comcast a inceput sa micsoreze bitrateul de MPEG2 la nivele groaznice, incat la canalele „non-prime” mi-e scarba sa ma uit.

  4. HD? Care HD? În .ro (sau cel puțin în București) singura ofertă „HD” e de la UPC-cablu, cu vreo 5 canale ca vai de ele. Mai există și varianta „Over-the-Air” dacă ai TV cu tuner DVB și te pasionează ProTV și TVR1. La RCS nu există momentan nici un fel de ofertă HD, nici pe cablu nici pe satelit.

    Cât despre compresie, _toate_ ofertele digitale prin satelit din .ro (Digi, Boom, Dolce, etc.) au o calitate execrabilă. Dacă ai un televizor analogc vechi sau te uiți pe monitor de calculator de 20in într-advăr, nu se vede nici o diferență și e chiar superioară calitatea. Însă pe o plasmă de 50in o să zici că e youtube…

    Acum, desigur, nici interferențele de pe analogic nu sunt prea plăcute, și mai ales dacă semnalul e slab pot deveni enervante; depinde ce preferi, purici sau macroblock-uri ;-P

  5. Eu am trecut pe digital recent si, surpriza, nu prindeam nimic pe digital din cauza calitatii jenante a semnalului. Pe analog mergea ca aveam un amplificator profesional si se vedeau ok canalele.
    I-am sunat pe aia si dupa vreo ora de discutii cu ei in care le explic ca am facut bine instalarea ca nu sunt batut in cap sa trag un cablu au zis ca trimit pe cineva. Cineva a venit si a inlocuit cablul si totul e ok.
    Cablul vechi avea cel putin 20 de ani vechime si aceiasi situatie pun pariu ca e si la tine. Sugerez sa ii suni si sa te plangi. 😉

  6. Care canale se vad cu purici? Sunt consecutive si din ultima parte a grilei? Inseamna ca e filtrul defect, nu le blocheaza complet nici pe cele din extra, dar nici baza n-o lasa „curata”.

    De la anul se trece la IPTV 😀

  7. eu am facut alta idiotenie:

    -m-am mutat cu chirie, impreuna cu nevasta-mea
    – bani putini, ca de aia stam cu chirie
    – hai sa ne punem upc, internet si televizor
    – ma duc la astia, si in loc srofita de acolo sa imi spuna: domnule, astea sunt toate ofertele de tv si net, alegeti-va, imi spune din prima oferta de tv ca si cum ar fi singura optiune.
    O accept si ma trezesc ca in loc de analogic, sa prin posturile romanesti si inca vreo cateva pe cablu simplu, fara aparat de ala smecher al lui peste prajit, prind 99 de cacaturi straine la care nu ma uit niciodata.

    Bine ai revenit, batrane! Sa ne anunti cand te scarbesti si te cari iar. :))

  8. Mi-a placut …
    Romanii astia au clasa, dom’le, nu gluma, ca bine zisesi, izvor de nesecata inspiratie .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *