Cum să nu ceri bani, episodul 2

Am tot amânat, dar iată noutăți despre disputa mea cu Societatea Română de Radiodifuziune privind taxa radio pentru persoane juridice (puteți citi episodul 1 aici).

Am început să caut un avocat ca să văd ce pot face. Norocul a fost că am dat peste cineva deosebit de competent care era la curent cu un proces vizând exact această taxă radio. În 2010 și 2011 a fost o firmă din Cluj care a dat Guvernul României în judecată solicitând anularea acestei taxe. SRR a fost intervenientă în acest proces. Firma a câștigat procesul în aprilie 2010 și recursul care a urmat în 2011, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus anularea unor prevederi-cheie din hotărârea de guvern care permite SRR să colecteze această taxă. Toate aceste lucruri au fost publicate în Monitorul Oficial.

În concluzie, Codex Publicus (firma care deține proiectul DEX online) a trimis o scrisoare către SRR prin care solicită anularea datoriilor cerute și un document care să ateste acest lucru.

raspuns2-1 raspuns2-2
Am primit un răspuns prompt, civilizat și personalizat. Am apreciat acest lucru, dar scrisoarea evită exact cerințele esențiale ale scrisorii mele. SRR face referiri la acte din 2003, 2004, 2009, însă ocolește actele din 2010 și 2011 pe care Codex Publicus le-a menționat inechivoc.
raspuns3-1 raspuns3-2

Sunt pur și simplu stupefiat de această respingere puerilă a unui adevăr evident („mă fac că nu există”). M-am consultat din nou cu avocatul, care mi-a recomandat să aștept până să apară un titlu executoriu, pe care apoi îl putem contesta în instanță. Cât timp există doar o înștiințare de plată, ar fi prematur să intentăm un proces.

În dreptul român, precedentul nu are valoare juridică, dar, din fericire, demersul firmei din Cluj a realizat mult mai mult decât să creeze un precedent anulând taxa pentru o singură firmă. Prin publicarea în Monitorul Oficial, decizia ne servește pe toți.

Sper ca aceste informații să ajute și pe alții. Documentele de mai sus indică actele relevante și adresele unde pot fi descărcate.

5 thoughts on “Cum să nu ceri bani, episodul 2”

  1. Pingback: Cum să nu ceri bani | Mi-am tras și eu blog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *