Copiii români o duc rău

UNICEF a publicat un studiu despre bunăstarea copiilor din 29 de țări industrializate. Există și un document PDF pe care eu îl găsesc mai util, fiindcă vorbește mai mult despre cum sunt calculate diversele scoruri. Sunt analizate cinci categorii:

  1. Bunăstarea materială
  2. Sănătatea și siguranța
  3. Bunăstarea educațională
  4. Comportament și riscuri
  5. Casa și mediul
România ocupă un loc 29 solid la patru categorii (1, 2, 3, 5), mult în urma penultimului loc. La categoria 4 suntem pe un onorabil loc 27. Comparativ cu media scorurilor, noi suntem cam cu 3 deviații standard mai jos. Dacă nu aveți noțiuni de statistică, este ca și cum românii ar fi mai scunzi cu 20 cm și mai slabi cu 25 kg decât media planetei (deviația standard a înălțimii este cam 7 cm, iar a greutății cam 8 kg pentru femei și 10-11 kg pentru bărbați). Iar asta este în condițiile în care noi înșine suntem parte din medie, deci o tragem zdravăn în jos. (Aș fi recunoscător dacă cineva și-ar găsi timp să calculeze mediile și abaterile României de la medie pentru țările cu excepția României).
Câteva din cifrele care pe m-au șocat sunt:
  • 3% din fetele între 15 și 19 ani nasc copii (câte, pe lângă acestea fac avorturi, nu știu)
  • 1,2% mortalitatea în primul an de viață
  • 10% din copiii de 11-15 ani fumează
  • 18% din copiii de 11-15 ani s-au îmbătat mai mult de o dată
  • 6% din copiii de 11-15 ani au fumat iarbă
  • 24% din adolescenți nu fac liceul
  • 40% din adolescenți nu mănâncă zilnic fructe sau legume (asta ține și de stil de viață, nu neapărat de sărăcie)
  • La 72% din copii le lipsesc două sau mai multe elemente dintr-o listă fundamentală: trei mese pe zi, fructe și legume zilnic, cărți, biciclete, jocuri, o cameră liniștită în care să-și facă tema, două perechi de pantofi, sărbătorirea zilei de naștere etc.
Ce mă irită cel mai tare este că doar jumătate din site-urile de știri și posturile TV s-au obosit să preia știrea (am căutat sumar). Știu că nu conține bombe, țâțe și gherțoi, dar e o știre care chiar contează. Dacă ar defila pe toate posturile timp de o zi întreagă, ar fi un început bun.

2 thoughts on “Copiii români o duc rău”

  1. Inegalitatile dintre sansele copiilor din diferite tari sunt intr-adevar imense! Cu toate astea, datorita faptului ca in studiu sunt inluse numai tarile din Europa, plus State, fara Asia, stau sa ma intreb: de ce or fii platit oamenii astia atatia bani? Care este scopul? Oricum cele 29 de tari o duc foarte bine comparat cu multe altele.

  2. Sa nu uitam ca statul le aloca acestor generatii o suma foarte importanta pe care ei o au de cheltuit lunar. 40 de RON e mai mult decat nimic dar este o suma ce poate fi tradusa in MAXIM 10 E (8E si ceva).
    Eu am impresia ca statul de fapt prin aceasta „alocatie” nu face altceva decat un fel de evidenta a populatiei, pentru ca banii acestia se varsa in conturi curente acum, in conturile parintilor de exemplu … si parintii ar trebui sa-si creasca copii cu aceasta contributie din partea statului – HA!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *