Opinie despre colectarea de date: o scrisoare deschisă către senatoarea mea

Am trimis o copie a următorului mesaj și pe adresa de e-mail a senatoarei mele, Anca Boagiu. Puteți citi opinia lui Bogdan Manolea, care include și detalii și legături către proiectul de lege la care mă refer.

Stimată Doamnă Senatoare,

Sunt un alegător al dumneavoastră din colegiul uninominal nr. 4 București. Doresc să-mi exprim îngrijorarea față de proiectul de lege privind obligativitatea colectării și stocării datelor personale ale utilizatorilor de cartele prepaid și rețele wi-fi deschise.

Această inițiativă legislativă, dacă trece, va încălca grav dreptul la intimitate al cetățenilor. Înțeleg principiul că un stat poate îngrădi libertățile cetățenilor săi, dar numai când societatea în ansamblu câștigă. Nu este cazul aici.

Motivația adusă de CSAT se bazează pe doi piloni:

  1. alinierea datelor colectate despre utilizatorii de prepaid cu cele despre abonați;
  2. combaterea criminalității și a terorismului.

Primul motiv este o absurditate. Dacă o clasă de cetățeni este oprimată, iar libertățile lor sunt călcate în picioare, soluția nu este să-i oprimăm și pe restul.

Al doilea motiv este o vânătoare de vrăjitoare și o minciună. Nu există terorism în România, punct. Există studii care arată că măsurile similare din SUA și Marea Britanie (supravegherea în masă instituită de NSA, respectiv de GCHQ) nu au avut vreo contribuție semnificativă la depistarea unor comploturi de natură teroristă. Tehnica este veche de când lumea: inculcă frica în rândul maselor, ca să nu protesteze când le răpești libertățile. Din nou, ce câștigă societatea care să justifice pierderea dreptului la intimitate?

Nădăjduiesc că veți combate cu fermitate acest proiect de lege. Vă mulțumesc pentru modul în care administrați bucățica mea de România.

Vă mulțumesc,
Cătălin Frâncu
http://catalin.francu.com

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *