Lege anti-cataloage

Caut o asociație care să militeze pentru limitarea prin lege a corespondenței (fizice) nedorite: cataloage, broșuri, pliante, fluturași. Sunt dispus să finanțez acest proiect și să îmi dedic și timp. (Sigur, ar fi util ca o parte din donație să fie folosită pentru a aduce demersul la cunoștința publicului și pentru a strânge fonduri și timp și din alte surse. Nu cred că am destui bani ca să susțin de unul singur proiectul până la trecerea prin Parlament).

Modelul adoptat de multe țări (SUA, Marea Britanie) este o listă națională pe care te înscrii. Din acel moment, este ilegal ca o companie să îți trimită corespondență comercială la acea adresă. Un alt model este un text standard lipit pe cutia poștală. Este ilegal pentru o companie (sau pentru livratorii ei) să ignore acel text. Sunt convins că există multe moduri de a implementa asta, dar cred că bariera este lipsa legislației. Și, mai sus de asta, bariera este una de percepție, căci statul ne consideră deja o nație de gunoieri. Dar cred că putem depăși obstacolul.

Dați, vă rog, mai departe. Vă rog NU postați comentarii în care îmi explicați de ce nu se poate ce vreau eu, că așa e în România, etc. Am scris un mesaj constructiv, îmi doresc comentarii la fel.

2 thoughts on “Lege anti-cataloage”

  1. Super ideea, și eu aș fi dispus să contribui financiar pentru un astfel de proiect. Este de-a dreptul halucinant câte pliante/cataloage/SPAM ajunge în cutia poștală într-o singură zi! În blocul unde locuiesc există o cutie specială de gunoi doar pentru această maculatură – câtă risipă, cât timp pierdut (de ambele părți, atât distribuitorii cât și proprietarii), ca să nu mai spun că este și extrem de periculos deoarece plicuri importante se pot pierde printre mizeriile inutile.

    Soluții extrem de simple există, și la un moment dat mă gândeam să le printez și aici pentru colocatarii mei – de exemplu, în Olanda:
    http://www.gratis.nl/wp-content/uploads/2009/09/ja-nee-sticker.png

    Pur și simplu stickere oficiale cu „Da/Nu” și o lege care pedepsește (aspru!) orice companie care le ignoră. Ar trebui să fie banal de implementat așa ceva… deși, văzând imensul scandal din jurul legii anti-fumat de la noi chiar și ideile de bun simț pot părea imense obstacole :-/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.