Mă tâmpesc…

Azi am descoperit cu oroare că nu mai ştiu să fac cubul 🙁 Pe care ştiam să-l fac la trei ani. Prima faţă e banală, iar pentru inelul din mijloc încă îmi mai amintesc algoritmul, dar pentru ultima faţă, nimic! Şi dacă greşeşti la ultima faţă e nasol, că strici tot ce ai făcut până acolo şi trebuie să o iei de la capăt. Şi am un cub paradit, nici nu ştiu de unde, dar precis e din România, că trosneşte îngrozitor şi curge un praf negru din el când îl manevrez (şi taie morcovii în cinci).

Aşa că m-am dus pe Wikipedia şi am început să citesc, dar pe parcurs m-am pierdut prin tot felul de poveşti. Se pare că în la începutul anilor ’80 a fost o adevărată manie în toată lumea, cu concursuri de rezolvat cubul şi cu vânzări uriaşe, de care pe noi ne-a ferit cu grijă Ceauşescu. Şi întâlnirile dintre doi pasionaţi erau mai ceva ca întâlnirile dintre nerzii zilei de azi, doar că în loc de World of Warcraft vorbeau despre cub. Am dat peste istoria romanţată a unei tipe care a conceput cel mai rapid sistem de rezolvare a cubului, cică nebunii au ajuns la 13 secunde (media din 5 rezolvări), şi tipa susţine că în Cehoslovacia în 81 era imposibil să găseşti cubul de vânzare.

Următoarea chestie pe listă e matul cu cal şi nebun, că precis l-am uitat. Şi e păcat de el, l-am învăţat în liceu şi n-am avut niciodată nevoie de el 🙂

5 thoughts on “Mă tâmpesc…”

  1. Daca stii felul de a face ultimul rand cu mijlocurile mai intai te put ajuta. Poti folosi formulele astea pt colturile la ultimul rand:

    http://ero5hin.org/cube/

    Daca vrei formulele la al doilea rand si mijlocurile la al treilea rand, zi-mi si le postez (sunt doar trei).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.