R.I.P. Gogu

Aseară am vândut Golful! E un pic trist, îmi închipui că ne-am legat de el cum se leagă alții de un cățel. Dar e ok, ne dăm singuri două palme și ne reamintim că nu-i decât un obiect.

Mai interesant e că m-am apucat, într-o doară, să socotesc câți bani am băgat în mașina asta, cât costă într-adevăr să ai o mașină (medie spre bună) după ce incluzi toate cheltuielile:

 • Costul mașinii propriu-zise: $18,188. O parte a fost avansul, o parte ratele, iar după vreo doi ani de rate am plătit-o complet.
 • Costul la vânzare: -$4,800.
 • Reparații: $11,277. Acestea includ serviceul la fiecare 10,000 mile, plus ce s-a mai stricat ocazional.
 • Benzină: $14,666. Aceasta a fost cel mai greu de socotit, pentru că, evident, nu am păstrat atâtea chitanțe, iar prețul benzinei și consumul mașinii variază destul de amplu. Am socotit un consum mediu de 24 mpg (9.8 l/100km). Gogu scoate, chiar și acum, 28 mpg pe autostradă, ca în prima zi, dar în oraș scoate doar vreo 20 mpg. Prețul benzinei l-am socotit cam la $3.20, bazându-mă ochiometric pe graficul ăsta și pe faptul că eu pun de obicei benzină de 91, care e mai scumpă decât cea de 87.
 • Înregistrare: $910 – cam $130 vreme de 7 ani.
 • Asigurare: $11,445. E mult, cam $1,760 / an în medie, dar în primii ani nu aveam vechime în SUA, iar în ultimii ani mi-a crescut pentru că l-am pupat pe unul în fund și am mai și condus ca maniacul și am luat o amendă.
 • Amenzi de viteză și de parcare: $600
 • Cheltuieli avocat: $1,250 – care au meritat, că altfel îmi creștea asigurarea și era și mai rău.
 • Apartenența la AAA: $300
 • Spălări: $1,400. Asta include vreo 4 detailing-uri de care îmi amintesc, de vreo $250 bucata, plus (estimativ) 80 de spălări la vreo $5.

Total: $54,736.

Mașina avea 6 ani și 227 de zile și 109,618 mile la bord (176,413 km). Așadar costul pe milă este de fix $0.50 (nici dacă le potriveam cu mâna nu ieșea așa rotund). Asta face cam 0.90 lei / km la cursul zilei. Pe an, mașina asta a costat cam $8,265.

Mi se par destul de interesante cifrele astea, poate și vouă. Să trăiești Gogule, ne-ai slujit bine!

8 thoughts on “R.I.P. Gogu”

 1. Mi-amintesc c-am citit prin nu mai ştiu ce carte cu sfaturi pentru finanţe personale, cum că e bine să chibzuieşti înainte de a-ţi lua maşină, dat fiind că oricum ai suci-o sub CAD$ 0.25/km n-o să-i scoţi costul final… Ceea ce pare destul de apropiat de calculele tale (dacă e să faci conversiile CAD/USD km/mile).

 2. Uite ca deja m-a luat nostalgia :-), asa ca am aterizat pe blogu’ tau. Ce faci tu aici e TCO (Total Cost of Ownership, sau True Cost to Own, pick and choose). Are si Edmunds unu’, da’ nu prea e folosibil in cazul tau, ca al lor e forward-calculator, adica face what-if scenarios, pe cand tu faci after the fact 🙂 Si da, iese mult, da’ asa-s masinile astea… singuru’ caz cat de cat fericit e ala in care o iei la sweet spot (nu prea veche, nu prea condusa, da’ devalorizata), si ai si bulan sa nu se strice mai nimic.

  Astept sa vad ce iei in RO 🙂 Sugerez Maybach Ranga, ca iesi ieftin cand repari usa 🙂

 3. Ar fi interesant sa scrii o postare (sau mai multe) despre motivele ce te-au facut sa te intorci in Romania, avand in vedere ca multi vor sa faca drumul invers.

 4. Mă rog, e un pic cu dus și întors. Când închiriezi o mașină, trebuie încă să plătești benzina și amenzile. 🙂 Ceea ce e o fracție semnificativă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.