Eram mic, dar n-am uitat

Nu votez cu Geoană pentru că, acum 20 de ani, Ion Iliescu a pregătit trenuri pentru mineri și i-a primit la București cu brațele deschise ca să-i snopească în bătaie pe protestatarii pașnici din Piața Universității, în special pe studenți, pe intelectuali și pe orice oameni cu ochelari, mapă, blugi sau plete. Dacă Geoană îl învinuiește pe Băsescu că „inventează lupte cu trecutul”, atunci este mai prostănac chiar și decât i s-a dus buhul, pentru că ne ia pe toți de amnezici. Ceea ce s-a întâmplat acum 20 de ani nu este, din păcate, o invenție. Eram mic și n-am înțeles pe moment ce vedeam la televizor, dar am ținut minte, pentru că asta fac copiii, și am înțeles mai târziu.

Faptul că pentru PSD candidează un neica nimeni pe nume Geoană mă lasă rece. Chiar dacă n-ar fi marioneta lui Iliescu și a tagmei din PSD, chiar dacă ar fi un om pe picioarele lui, simplul fapt că stă de bună voie în partidul lui Ion Iliescu este, pentru mine, un semn fie de prostie, fie de aviditate de putere mai presus de orice morală.

Sigur, nu cred că o revenire a PSD-ului la putere înseamnă, textual, noi mineriade și noi vremuri de teroare. Dar asta nu din cauză că PSD-ul s-ar fi remaniat, ci doar datorită faptului că vremurile s-au schimbat și că lumea este mai conectată și mai cu ochii pe ei. Nimic nu scuză nici nu schimbă adevărul lucrurilor petrecute în anii ’90. Atunci, Ion Iliescu a renunțat la subțirea spoială de adept al democrației și a arătat cât de înrădăcinat este în dictatură și în metodele ei. El a scăpat cu fața curată și a condus România timp de 10 ani pentru că românii… se dumiresc mai greu. Moștenirea lui Iliescu este o plagă, o ciumă, o devastare care se întinde, poate nu la infinit, dar în mod sigur mai departe de 20 de ani, mai ales câtă vreme el este încă în partid.

Dacă aveți de gând să votați cu Geoană duminică, ați face bine să nu-mi spuneți, pentru că am să o interpretez ca pe un afront personal și am să am o părere mai proastă despre voi. Nu cred că a fost vreodată în istoria post-decembristă a României o situație mai în alb și negru decât acum. Un vot pentru Mircea Geoană este echivalent cu invadarea Poloniei de către Hitler.

7 thoughts on “Eram mic, dar n-am uitat”

 1. Intr-un fel ai dreptate, dar situatia nu este mereu in alb si negru. Exista numai nuante de gri…

  Domnul Iliescu aducea minerii, domnul Basescu era ministru al transporturilor 🙂 Asta-i viata.

  Am vazut ce guvern „Boc” a impus domnul Basescu si nu mi-a placut: doamna Udrea sau doamna Ridzi… De asemenea, a fost tare promisiunea ca PD-L va majora salariul profesorilor cu 50%, iar dupa alegeri nu le-au mai dat nimic; era tare cand inaintea campaniei il acuzau pe domnul Tariceanu ca „nu vrea” sa la mareasca salariile.

  Pana una-alta, un guvern cu domnul Johannis suna bine, cel putin acum. Deci mi se pare ok daca va castiga domnul Geoana.
  De asemenea, alegerile parlamentare anticipate, la care se va ajunge daca va castiga domnul Basescu, iar mi se par un rezultat bun.
  Per total, cred ca natiunea va castiga, oricare va fi rezultatul acestor alegeri prezidentiale.

  Iti inteleg parerea, nici mie nu-mi convine cum arata turul 2. Mi-l doream pe domnul Antonescu in turul 2.

  Concluzie: Life ain’t perfect. Luptam cu ce unelte avem la dispozitie si inventam/descoperim altele mai bune intre timp si le folosim.

 2. Bine spus, din păcate mulți însă nu vor înțelege… Ce mi se pare mai trist este să văd oameni care l-au votat pe Antonescu în primul tur cum „sar” imediat în ograda lu’ Geonel din simplul motiv că „integrul” PNL-ist îi împinge de la spate. Am acum în față o scrisoare electorală primită înainte de primul tur, în care Antonescu îl face cu ou și cu oțet pe Băsescu pentru că s-a aliat cu PSD-ul, iar pe Geoană îl numește „un om slab și manipulabil”. La doar câteva zile mai târziu, am uitat totul și suntem buni prieteni cu PSD-ul și Geonel și toată tagma lor. Cum mai poate în acest caz un om integru și cu bun simț să voteze pe oricare dintre trepădușii care se perindă pe scenă, când e atât de evident că sunt toți împreună în aceeași echipă, diferă doar culoarea tricourilor :-/

  E adevărat și ce scria Liviu mai sus, Iliescu e un bolșevic ordinar, dar nici Băsescu nu e tocmai un „democrat”, și cu atât mai puțin „liberal”, în ciuda modului simpatic în care și-a numit partidul. Așa că, din punctul meu de vedere, singura acțiune moral corectă va fi să merg la vot pentru a-mi anula buletinul. Este modul meu de a spune „none of the above”. Sincer cred că dacă rezultatul votului ar fi de x%/y% și apoi 50% voturi anulate, s-ar mișca ceva în mințile înghețate ale politicienilor… Dar realitatea este că cei mai mulți votează din inerție – ca să nu mai spun de sutele de mii de voturi „în plus” din varii motive. În cele din urmă, acesta e rezultatul democrației – președintele pe care poporul îl merită, nici mai mult, nici mai puțin.

 3. Noroc ca a aparut o „europa libera” pe TV, emisiunea „nasul”, ca sa mai aflam si noi unele-altele. Dupa dialogul intre presedinti de aseara s-au spus multe la „europa libera” dar nu toata lumea are urechi.
  Basescu, in timpul guvernarii, nu prea a spus chiar tot, ascunzand ce ar putea face rau daca s-ar stii pe bune ce se petrece. Dar basescu macar a ascuns, nu a facut rele. Iar cand a ajuns sa explice de ce a facut cutare lucru i-am dat dreptate sa fi tacut la momentul respectiv.
  Bravo, Cata, bine ca mai exista si oameni care gandesc cu propriile capete evenimentele care se petrec. Pacat ca lumea nu intelege ce se petrece. Desi sper din toata inima sa avem acelasi presedinte inca 5 ani s-ar putea ca clica Geoana&CO sa aiba castig de cauza, caci multi vad, putini pricep.
  mama

 4. În 1990, Băsescu nu era decât un director în ministerul Transporurilor şi apoi subsecretar de stat. În orice caz, era membru al unui guvern criminal şi n-a zis nimic împotriva mai marilor din FSN, altfel n-ar fi ajuns Ministru al Transporturilor un an mai târziu.

 5. Scumpa noastra democratie ne-a adus in situatia in care trebuie sa votam intre doi nenorociti. N-avem ce facem decat sa-l alegem pe cel mai putin nenorocit. Mi-e imposbil sa sustin unul din candidati astfel incat trebuie sa analizez care a facut cel mai putin rau. Cand vine vorba de tunuri financiare, PSD-ul nu are cum sa fie intrecut pentru simplul motiv ca tara nu mai are ce sa vanda. Ridzi si Udrea, saracele, tot sunt scoase in fata ca fiind capul rautatilor din PD-L. Pai neregulile facute de ele sunt bani de buzunar pentru Nastase. Corectati-ma daca gresesc. L-am votat pe Antonescu iar acum imi sterg flegma de pe fata din partea domniei sale. Cand a fost rugat in dezbatere sa nu se lege de ultimii 20 de ani, de comunism si de perioada PSD-ului, Crin urla ca n-are cum sa nu faca asta. Ca el are principii si nu poate uita ce s-a intamplat. In 24 de ore si-a scos certificat medical pe care sta scris amnezie. Mai rezist inca 5 ani cu Base, Udrea, Ridzi, Videanu and co. Inca nu s-au prins cum sa fure in stil mare. PSD are mana facuta, intra in paine direct.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.