Lilypond se întoarce

Mi-a luat câteva zile să învăţ să lucrez cu Lilypond, dar rezultatele sunt fenomenale! Partiturile care rezultă şi integrarea cu restul cărţuliei (că sunt şi bucăţi de text) sunt incomparabil mai bune decât orice altceva am încercat, inclusiv versiuni demo de la programe de sute de dolari. Uite ce am făcut până acum (laudă-te gură):

http://catalin.francu.com/Music/liturghia/

Ceea ce vreau eu este destul de complex, pentru că vreau să tehnoredactez partituri în contextul unei cărţi. Asta înseamnă că unele partituri trebuie sparte în mai multe pagini în funcţie de cât loc există pe acele pagini. Din cauza asta, aveam nevoie de un editor de partituri care să ştie să se integreze cu editorul de texte. Şi exact asta face Lilypond, se integrează cu LaTeX.

În spiritul hipioto-comunist al software-ului liber, am decis şi eu ca documentul rezultat să fie liber disponibil oricui vrea să-l folosească (asta vrea să spună notiţa de la pagina 2).

4 thoughts on “Lilypond se întoarce”

 1. Nu am email, incerc sa aflu (daca raspunzi tot pe blog) ce se intampla. Am mai scris prin blog, ai primit? Cred ca face Cristi ceva cu serverul lui.
  Am ascultat „cantecelele”, am reusit sa ascult, nu stiam ce extensie sa dau, ce am ascultat era pt winamp implicit asa ca…

 2. Buna.Am dat si eu intamplator peste blogul tau si am vazut ca lucrezi in lilypond. Mi se pare destul de complex programul dar si greu de folosit. Cred ca pentru ceea ce vrei tu sa faci ti-ar fi mult mai de folos programul Finale (in caz ca nu l-ai incercat si nu ti-a placut), in care te poti ocupa mai usor si de ce tine de paginatie. Personal, mi se pare cel mai bun soft de tehnoredactare muzicala la ora actuala.

 3. Salut Sorin,

  Îmi sună foarte cunoscut, sunt aproape sigur că m-am uitat şi peste Finale un pic şi am dat peste o problemă prea mare ca să pot trece peste ea. Dacă-mi amintesc bine, nu puteam tasta diacriticele româneşti.

  Pe urmă, mai e şi problema că Finale nu e software liber. Nu în sensul de gratuitate versus contra cost, ci în sensul că, dacă aş fi produs documentele cu Finale, nimeni nu ar fi putut să încarce acele documente şi să le modifice conform propriilor nevoi, decât dacă îşi cumpărau şi ei Finale. Nu că acum s-ar înghesui lumea, dar măcar principial e posibil 🙂

  Iar greutatea de folosire e o chestie relativă. Eu sunt obişnuit cu acest model, de a scrie un fişier text kilometric pe care apoi îl compilezi pentru a obţine ceva util. Nu e foarte diferit de limbajele de programare.

 4. da, exact la chestiile pe care mi le-ai spus ma gandeam si eu, mai putin partea cu diacriticele (care pot fi scrise), dar mi-am dat seama dupa ce m-am mai uitat la tine pe pagina.Intr-un fel iti dau dreptate. Poate ca eu nu sunt obisnuit sa lucrez cu programe de genul lilypond si din acest motiv mi se pare ca necesita un volum de munca suplimentar.
  In ceea ce priveste partea cu modificatul dupa placul fiecaruia, exista softul Finale NotePad, care poate fi descarcat in mod gratuit de catre oricine si care suporta fisiere *mus, doar ca este foarte primitiv in comparatie cu finale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.