Pentru cine am muncit / Toată viaţa mea

Mă deranjează o chestie teribil de tare de vreo săptămână, deşi poate nu ar trebui, în fond nu e o noutate că presa e idioată, dar tot mă deranjează ca om care are de trăit într-o societate.

A apărut recent un dicţionar urban online la http://123urban.ro/. Proiectul este lăudabil şi binevenit (spun asta de la început, ca să nu se creadă că cu ei am ceva). Este un dicţionar de jargon/argou care începe de acolo de unde se termină DEX-ul. Este indiscutabil o necesitate şi chiar e păcat că DEX online nu s-a ocupat deloc şi de segmentul ăsta al limbii, dar noi am avut destul bucluc cu dicţionarele propriu-zise. Pentru ei, jos pălăria.

Ce m-a deranjat este că mass-media parcă au înnebunit de tot pe tema proiectului, nu e zi în care să nu primească vreo recenzie, de parcă naţiunea română era pe cale să se destrame şi noroc cu dicţionarul de jargon, c-o mai ţine în loc. Ultimele articole au fost cele din Adevărul de azi şi din Cotidianul, tot de săptămâna asta.

Nu vreau să mă-nţelegeţi greşit, nu e vorba de invidie. Nu mă deranjează faptul că DEX online a fost, în mare parte, ignorat în toţi cei cinci ani ai săi (nici n-am fi visat noi un articol în ziar când aveam vreo 1000 de definiţii, pe vremea aia nici Academia nu ne răspundea la emailuri). Nu mor eu să-mi văd neapărat copilu’ dat la ziar (mai ales la aşa ziare). În definitiv, DEX online e un proiect liber, non-profit, şi n-avem ce face cu popularitatea, ci cu utilitatea – iar utilitate avem, o arată numărul de vizitatori. Eu zic mersi că suntem primii la o căutare pe Google după „dicţionar explicativ”.

Dar mă dezamăgeşte foarte tare că, prin comparaţie, un site care se ocupă de periferia limbajului este propulsat în topul ştirilor. Mi-am pierdut şi ultima urmă de respect pentru presa românească. Pentru că ea nu vede ceea ce-au văzut băieţii de la 123urban.ro când s-au apucat de muncă: un segment nedocumentat al limbii române. Ea vede vulgaritatea, şocul, scandalul şi se grăbeşte să-şi hrănească cititorii cu ele.

Şi e trist, pentru că românii sunt mari cititori de ziare şi uite ce primesc de citit.

5 thoughts on “Pentru cine am muncit / Toată viaţa mea”

  1. Este cel mai probabil cautarea de senzational, dar pe mine unul ma fascineaza partea asta a limbii nesanctionata de academie, nu doar ca Gica contra, ci si din punct de vedere pur lingvistic. Poate asta se datoreaza si faptului ca nu mai traiesc in Romania de aproape 17 ani si vreau sa stau la curent cu neologismele, bune si rele.

  2. salut. ma bucur ca faci parte din proiectul „dexonline” si te felicit pe aceasta cale. ma numar printre fanii site-ului si il recomand tuturor prietenilor care mai au „scapari” in exprimare. nici eu nu sunt un academician, dar site-ul ocupa un loc fruntas in „my favorites” de cativa ani.
    ai pus bine punctul pe i… in legatura cu atasamentul celor din media fata de vulgar si scandal. asta e societatea in care traim, ne place sau nu… trebuie sa o acceptam.
    felicitari pentru dexonline!
    keep on walking.

  3. Felicitari pentru „dexonline”! E un site care ma ajuta extrem de mult, mai ales ca la varsta mea (17 ani) sunt in formare si vreau sa invat foarte multe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *