Băsescu, un Făt destul de Frumos pe un cal destul de alb

Carevasăzică mâine e momentul adevărului. Am tot auzit şi citit puncte de vedere în ultima săptămână şi unele din ele m-au mirat. Nu mă refer la cei care votează pentru demitere pentru că ţin cu PSD-ul, vorbim de oameni ne-imbecili la a căror părere ţin.

De exemplu, am auzit oameni care votează pentru demitere pentru că nu se mai simt reprezentaţi nici de Parlament, nici de Băsescu (Dan Bittman, EvZ). Am auzit oameni care votează pentru demitere pentru că consideră că Băsescu se poartă ca un marinar. Şi bineînţeles, oameni care zic că Băsescu a fost centrul tuturor scandalurilor din ultimii doi ani şi că din cauza lui nu s-au dus la bun sfârşit multe lucruri, cum ar fi alegerile pentru europarlamentari.

Mie mi se pare o greşeală enormă să scoţi lucrurile din context în felul ăsta. Da, Băsescu se comportă uneori ca un marinar: l-a numit „găozar” pe un ziarist şi s-a dus la un şpriţ cu echipa Stelei după calificarea în semifinalele cupei UEFA. Da, el şi oamenii lui au fost implicaţi în diverse scandaluri şi au făcut trafic de influenţă (vezi „bileţelul”). Dar, dacă-l dăm jos pe el, pe cine punem în loc? Pe Iliescu, tătuca democraţiei româneşti neocomuniste? Pe Geoană? Pe Becali, care, apropo, e cam al doilea în topul popularităţii? Pe Vadim, care ştim cum s-a comportat la procesul comunismului?

Problema românilor e că aşteaptă un Făt Frumos pe un cal alb de 17 ani. Şi i-am avut pe Ciorbea şi pe Constantinescu, conducători stilaţi şi nepătaţi, şi am văzut ce-au făcut. Ultimul şi-a încheiat mandatul stropit cu cerneală, într-o încununare a neputinţei. Eu prefer la orice oră un om uns cu mai multe alifii, şi nu toate bune, dar care face lucruri bune pentru ţară şi care ştie să-şi arate colţii ca să fie lăsat să le facă. Da, poţi să votezi împotriva lui Băsescu pentru oricare din motivele de mai sus şi să te bucuri că ai penalizat comportamentul birjăresc şi traficul de influenţă. După care peste cinci ani poţi să votezi şi împotriva următorului preşedinte, şi a următorului, şi îţi petreci viaţa dând voturi de blam. Şi poate înainte să mori apuci şi tu un preşedinte desăvârşit. Sau poţi să alegi din ceea ce ţi se oferă, să alegi un preşedinte imperfect, dar care îţi creează ţie cadrul ca să poţi duce o viaţă perfectă, morală, de basm. De la un preşedinte n-am asemenea pretenţii.

2 thoughts on “Băsescu, un Făt destul de Frumos pe un cal destul de alb”

  1. Nu pentru cele de mai sus … ci pentru chestii care intra in randul penalului … poate fi amendat , daca este amendat … spuneai de ce a fost in parlament de condamnarea comunismului … pai si cum trebuie sa tratezi un evenimnt care a fost realizat penibil , cu o groaza de greseli , cu un document incomplet dar care era luat document oficial si pe baza caruia sa poata sa traga la raspundere … Da , nu exista oameni perfecti insa exista o vorba „Este plin cimitirul de oameni indispensabili” asa ca nu e el singurl care poate face treaba . Si am o intrebare ce a facut pana la urma concret el ? Eu nu am vazut nimic .

  2. ce fat frumos omule, este vai de mama lui si ca fizic si ca intelect. am facut greseala de a-l vota pe asta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.