Bizarro World

În emisfera sudică, colecțiile de toamnă apar în februarie, iar cele de primăvară în august. Or fi cu șase luni înaintea modei sau în urma ei?

În emisfera sudică, în general, ora de vară se aplică din octombrie/noiembrie până în martie/aprilie. Argentina, în particular, nu schimbă niciodată ora; au încercat, dar nu le-a ieșit bine.

În emisfera sudică, mușchiul crește pe latura de sud a copacilor.

În emisfera sudică se văd cu totul alte stele. Carul Mare, Carul Mic și Steaua Polară nu se văd aproape niciodată, aproape de nicăieri.

În emisfera sudică, soarele răsare la est, descrie un arc de cerc spre nord, apoi apune la vest (în emisfera nordică, soarele trece pe la sud). Asta m-a derutat în timpul unui traseu, pentru că, din reflexele dezvoltate în emisfera nordică, mă așteptam ca soarele să fie la sud-vest la 4 după-amiază, când el de fapt era la nord-vest.

În România, șoferii trec pe galben, portocaliu și uneori mușcă și roșul. În Buenos Aires este exact pe dos: șoferii opresc grijulii imediat ce se face galben, iar cei de pe strada perpendiculară pornesc când la ei este încă roșu. O fi și asta de la emisfere?

În emisfera sudică, apa se scurge din veceu rotindu-se exact la fel: într-un sens dictat de geometria vasului și de orientarea jeturilor de apă, nu de forța Coriolis, care este neglijabilă. Ha!

Buenos Aires e în continuare frumos, dar marți și miercuri a plouat mai tot timpul. Așa că, ce să facem, am fost pe la cumpărături. Dar am făcut și lucruri utile; am văzut o expoziție de Steve McCurry, am fost la MALBA (Muzeul de Artă Latinoamericană), am fost la un spectacol de tango la El Viejo Almacen și am făcut câteva plimbări prin Recoleta, un cartier foarte verde, în ciuda ploii. Și între fiecare două activități ne-am oprit la o berică, să nu ne surmenăm.

3 thoughts on “Bizarro World”

  1. Asta cu daylight savings a foarte tare.

    In Chile au amanat schimbarea cu cateva saptamani dupa cutremur, sa aiba lumea mai mult timp sa reconstruiasca.

  2. În emisfera sudică, stând cu faţa spre soarele amiezii, răsăritul este în dreapta şi apusul în stânga. Mult am mai înotat până la acest ţărm, Mulţam !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *