Știrile care nu contează

În general, mă simt vinovat față de mine însumi pentru că nu citesc destule știri românești. E țara mea, am ales să mă întorc în ea și ar fi bine să știu mai multe despre țara în care trăiesc. O excepție notabilă a fost în perioada suspendării, în lunile iulie-septembrie, când chiar am petrecut cam o oră pe zi citind știri românești, iar televizorul a mers non-stop cât am fost pe acasă. Sigur, asta s-a întâmplat și pentru că eram mult prea scârbit și deprimat ca să mă pot concentra pe muncă.

Și totuși, știrile din România au o problemă inerentă, care îmi justifică dezinteresul: sunt știri care nu merită citite. Sunt știri despre oameni care regurgitează unii cuvintele altora, care sunt celebri pentru că televiziunile i-au făcut celebri. Am avut ocazia să descopăr asta într-un mod foarte constructiv.

S-a întâmplat, din cauza câtorva săptămâni în care am fost mai aglomerat, să rămân rău de tot în urmă cu citirea blogurilor. Aveam peste 1.000 de posturi acumulate. Azi am început să recuperez și mi-am reamintit ceva ce știrile românești nu menționează: dacă scoți capul din știrile românești cu fanfaroni idioți, descoperi o lume fascinantă, o lume în care se inventează, se cercetează și se produc lucruri formidabile.

Iată numai câteva exemple, alese din multele pe care le-am citit pe sărite. Sunt vești bune și rele, dar sunt diverse, sunt interesante, sunt toate importante pentru calitatea vieții mele și n-am auzit o vorbă despre ele în România.

  • Viteza rețelelor WiFi ar putea crește de 10-20 de ori, folosind aceleași echipamente. Limitarea curentă provine din faptul că, la viteze mari, pachetele încep să se piardă, iar tot fluxul de date se congestionează așteptând un pachet pierdut. O echipă a MIT a conceput un algoritm de codare a pachetelor de date care permite ca pachetele pierdute să poată fi recuperate prin metode algebrice.
  • Gustul berilor în SUA devine (și) mai prost. Un conglomerat de beri a ajuns să dețină multe din mărcile pe care le apreciam, în frunte cu Stella Artois, și a început să le producă în SUA în loc să le importe din Europa. Cunoscătorii spun că gustul este execrabil.
  • Nici Obama nici Romney nu au suflat vreo vorbă despre poziția lor în ce privește încălzirea globală. Moartea-i pe noi cât capra, dar noi continuăm să ignorăm elefantul din încăpere.
  • Statele americane Colorado și Washington au legalizat marijuana. Aceasta este o victorie mică, dar importantă, în războiul împotriva războiului împotriva drogurilor. Cât timp drogurile sunt ilegale, vor exista piețe negre, omoruri, carteluri suficient de puternice ca să cumpere guverne, vieți distruse din cauza lipsei ajutorului medical și psihologic.
  • Încep să apară telefoane Android cu cerneală electronică. Ele sunt mai ușor de citit în lumină puternică și bateria ține mult mai mult decât pe ecranele curente.

1 thought on “Știrile care nu contează”

  1. Mie în ultima vreme îmi place să urmăresc meciul politic între Băsescu și Ponta-Antonescu, deși recunosc că citesc mai mult titlurile știrilor pentru că, așa cum spui și tu, conținutul lasă de dorit. 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *