„Mai sunt și altele foarte bune”

Luni, Dexonline și-a publicat punctul de vedere despre alegerile de poimâine. Am primit mii de comentarii, pe blog, pe Facebook și pe e-mail. Multe au fost aprobatoare. Multe au fost retardate; să încerci să conversezi rațional cu ei e ca și cum ai conversa rațional cu o găină. Dar unele mi-au atins un nerv, cel puțin mie, pentru că, pe lângă sofismul obișnuit „vă pasă de mersul țării, deci politică, deci rușineeeee”, argumentele lor lovesc în esența a ce este Dexonline și a motivului pentru care ne ocupăm de el.

Iată unul în particular (diacriticele le-am adăugat eu):

Subiect: renunț la dexonline.ro

Pentru că vă implicați politic și invitați la votul unuia din candidații la președinție, nu voi mai folosi dicționarul dvs., mai sunt și altele f. bune. Argumentele unora poate sunt mai  bune, depinde de criterii.

Dar în general, noi punem înaintea argumentelor, afinitățile pe care abia apoi le garnisim cu argumente, altfel nu afișam reclame și nu clacsonam într-un dicționar de limba română.

Ce s-ar întâmpla cu limba română dacă în dicționar ați alege cuvintele după cum vă plac? … desigur,  cu „argumentele noastre”.

Voi afișa pe facebook să vadă toți pagina politică dexonline.ro împreună cu această scrisoare.

 

Iată și răspunsul meu. Îl public pentru că m-am gândit că e reprezentativ pentru două moduri de gândire diametral opuse. De asemenea, micul meschin din mine s-a atacat: „tu afișezi? lasă că afișez eu!” 🙂

Bună ziua,

Încep cu o observație secundară a dumneavoastră: „mai sunt și altele f. bune”.Ba nu, nu mai sunt și altele. Știți ce sunt acelea? Sunt toate copii după Dexonline. De unde știm asta? Pentru că nimeni în afară de noi nu a investit zeci de mii de ore, pe gratis, timp de 13 ani, în timpul lor liber, în weekenduri, în loc să petreacă timp cu familia și cu prietenii, ca să digitizeze dicționare ale limbii române. Iar după ce am făcut aceasta, știți ce am spus? Am spus „oricine dorește poate să descarce programele scrise de noi și definițiile digitizate de noi, și să facă cu ele ce vrea, în orice scop, comercial sau necomercial”. Și unii oameni au ales să folosească aceste date ca să producă opere noi și utile, pentru că dar din dar se face rai. Și au produs studii etimologice, joculețe lingvistice, aplicații pentru telefoane mobile. Alții doar au copiat datele noastre și și-au construit propriul site, ca să ne facă nouă concurență cu propriul nostru produs. Unii ne dau credit, alții nici măcar atât, deși licența noastră îi obligă la acest minim de decență.

Iar noi am spus „este OK și așa”. De ce? Pentru că acesta este civismul. Civismul înseamnă să privești dincolo de micile inconveniențe și să înțelegi ce este bine pentru o țară și pentru concetățenii tăi. Tot din civism ne simțim obligați să tragem acest semnal de alarmă. Căci prețul libertății este vigilența eternă. România ultimilor zece ani a făcut progrese mari spre normalitate, spre un mod de trai în care fiecare își poate urmări idealurile. Considerăm că cinci ani cu Ponta vor fi un regres, vor nărui acest cadru de normalitate abia înfiripat. Și tot ce este necesar pentru acest regres este ca oamenii să-și dea unii altora peste mână, scandalizați: „aoleu, faci politică, anatema!”.

Dumneavoastră săriți ca ars când auziți cuvântul „politică” (apropo, cuvântul nu apare nicăieri în articol; dumneavoastră l-ați pus în gura noastră). V-ați întrebat de unde vine această silă și dacă ea are vreun temei? Nu vă mai luați după ce vă inoculează televiziunile; ele vă vor în această stare de oiță docilă. Interesul pentru treburile cetății este un lucru bun. Este un lucru vital pentru buna funcționare a societății. Încetați să-l mai percepeți ca pe ceva rău. Uitați-vă oriunde în țările cu tradiție democratică și veți vedea greve și mitinguri la tot pasul. Democrația se păstrează cu mâna pe pancarte, pe pix, pe telefon, pe tastatură. Ne-am expus aceste argumente la <http://wiki.dexonline.ro/wiki/Civism_%C8%99i_politic%C4%83>.

Dar am o vagă senzație că vorbesc la pereți.

Din partea echipei DEX online,
Cătălin Frâncu

 

5 thoughts on “„Mai sunt și altele foarte bune””

  1. Catalin, o zicala americana tradusa suna cam asa „nu te lupta cu un porc, te vei murdari si porcului ii va placea”. E laudabil demersul tau dar iti recomand sa nu citesti/raspunzi la comentariile de pe blog si daca ai facut-o sa le uiti – ba chiar as inchide comentariile respectivului post.
    O sa te umpli de amaraciune si dezamagire si ar fi pacat; o sa ai o serie de anonimi care o sa-ti explice ca dexonline e o nimica toata, ca de fapt ca voi nu ati facut nimic toti anii astia, ba ca de fapt site-ul a fost facut ca unul de propaganda in toti anii astia si ca de fapt „Basescu e de vina”, etc…
    Iesi la o plimbare, bea un ceai/bere/vin, deconecteaza-te pana dupa alegeri si vezi-ti de treaba.
    Pastreaza-ti energia sa faci in continuare ceva pozitiv.

    1. „Considerăm că cinci ani cu Ponta vor fi un regres, vor nărui acest cadru de normalitate abia înfiripat.”

      Sincer? daca dupa 10 ani cu Basescu s-a „infiripat” normalitatea in dumneavoastra, imi pare rau pentru viata pe care o duceti si pentru presupusii prieteni de pe blog,dex si facebook pe care-i aveti. Nu cred ca am vazut o propaganda mai mare pe facebook de la o pagina de calibrul DEX-ului. Stiu ca n-am folosit diacritice, sunt o „gaina”, mai bine decat o oaie.

      Nici nu ma astept sa mai gasesc acest comentariu, stati linistiti.

      1. Aveți de gând să-mi spuneți concret ce vă deranjează, sau doar să înșirați niște boscorodeli fără cap și coadă? Mai exact:

        1. Da, Băsescu a fost primul președinte sub care s-a înfiripat un cadru de normalitate post-comunistă. Sau poate vreți să spuneți că Iliescu și Constantinescu au acest merit?

        2. De ce anume vă pare rău pentru viața pe care o duc eu?

        3. Nu știu la ce „prieteni de pe blog” vă referiți, Dexonline este un proiect, nu am „prieteni” direct prin el, iar cont pe Facebook nu mai am de 18 luni. Am prieteni în viața reală, mă mândresc cu ei, au fost întrutotul de acord cu demersul Dexonline, iar dacă vă mai referiți la ei ca „presupuși”, vă acoperiți pe dumneavoastră de ridicol, nu pe mine sau pe ei.

        4. La ce propagandă vă referiți? Ard de nerăbdare să vă răspund. Hai, ridicați-mi-o la fileu, vă implor.

        5. N-am spus că cine nu folosește diacritice este o găină (ce rost au ghilimelele?). Dar voi spune întotdeauna că cine nu folosește diacritice se face mai greu înțeles.

        6. Nu-mi stă în fire să șterg comentarii. La articolul de pe blogul Dexonline din noiembrie 2014 am șters strict o clasă aparte de comentarii – cele care făceau dovada că ne acuză exact de lucrul pe care noi îl explicam pe îndelete în articol. Acele comentarii poluau inutil discuția, făcând dovada că nici măcar nu se obosiseră să citească punctul de vedere pe care îl exprimam în articol.

        Hai, faceți un efort să vă exprimați cu cap și cu coadă.

        1. Draga Cata,
          Intrand acum pe blogul tau (dupa o pauza de peste un an ) am constatat cu z ca cineva care a semnat la fel ca mine exprima totusi in mare parte ideile mele . Sunt si eu surprins ca un tip atat de inteligent ca tine il poate zeifica pe Base numai din pura convingere , stiind foarte bine ca nu ai niciun interes meschin si nici nu ti-ar sta in caracter sa ridici osanale unui personaj care s-a incapatanat sa locuiasca abuziv la Cotroceni dupa ce 87 % din romani l-au trimis acasa. In speranta ca foarte curand justitia isi va face datoria nemaitinand cont de falsa imunitate care l-a protejat pana in prezent si idolul tau va fi pus in la locul pe care-l merita. Argumentele pe care le soliciti cu insistenta fiind atat de numeroase, as prefera sa ti le prezint in tihna, la o bere pe care ti-as oferi-o cu cea mai mare placere la umbra nucului din curtea mea daca m-ai putea onora intr-o zi cu vizita ta la Otopeni.Daca totusi nu-ti gasesti timp niciodata pt mine , m-ai face la fel de fericit daca le-ai da adresa mea chiar parintilor tai pe care nu i-am mai intalnit de la sedintele cu Mitrache……

          1. Bună ziua! Mi-am dat seama că nu sunteți aceeași persoană din tonul exprimării. 🙂 Ar fi tare frumos să ne vedem, într-adevăr. Poate ne adunăm când mai vin „juniorii” prin țară?

            Sunt multe de povestit. Nu am spus niciodată că-l zeific pe Băsescu și, de altfel, el și-a arătat limitele cu destule ocazii. Dar am spus întotdeauna că a fost o soluție net superioară față de alternative (Năstase, Geoană etc.). Ceea ce este o afirmație mult mai obiectivă și care poate fi susținută cu argumente. Iar asta îmi stă în caracter. 🙂

            Cei „87%” au fost mult mai puțini de atât, pentru că regulile acelui referendum au încurajat absenteismul. Doi, timpul va dovedi câte din voturi au fost, de fapt, inventate. Și trei, popularitatea aleșilor tinde să scadă, mai ales în timp de recesiune. Aleșilor li se dă credit, nu le măsurăm zilnic popularitatea și îi demitem imediat ce ajunge la 49%, ca să le permitem să implementeze măsuri benefice pe termen lung.

            Este datoria oamenilor ca dumneavoastră și ca mine să observe jumătățile de adevăr și denaturările și să le denunțe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *