Campionatul Mondial de Șah

Pentru cine nu știe: de mîine (vineri) începe Campionatul Mondial de Șah! Joacă Carlsen cu Caruana, primii doi clasați în clasamentul FIDE, iar pronosticul este relativ strîns.

Eu cred că voi urmări meciurile pe canalul Clubului de Șah din Atlanta, pentru că îmi place foarte mult de GM Ben Finegold. Dacă el nu comentează live, atunci Clubul de Șah din Saint Louis este o alternativă bună și mult mai notorie.

Meciurile încep de la 17:00 ora României, două zile de meciuri cu una de pauză. Se joacă 12 runde, iar în caz de egalitate 6-6 se recurge la o serie de partide rapide.

Știu, mă extaziază chestii pe care alții le găsesc plicticoase. 🙂

3 thoughts on “Campionatul Mondial de Șah”

  1. Cum adica pentru a nu lasa dexonline sa divulge informatii despre mine unei terte parti trebuie sa platesc 50 de lei?!???? Asa jos ati ajuns?

  2. Aș vrea și eu să subliniez că nu-mi place că Microsoft a cumpărat GitHub! Dar aleg să nu fac asta de-a-n boulea, pe o pagină care n-are legătură cu subiectul. Pe tine văd că asta nu te împiedică. 🙂 Ce legătură are nemulțumirea ta cu articolul de mai sus, care este despre șah? Dar, ca să nu crezi că evit subiectul, îți răspund și aici.

    În primul rînd, ca lecție de viață, cînd vrei să afli un răspuns, formulează întrebarea civilizat. Dacă începi cu un șut în genitale de genul „așa de jos ați ajuns”, e greu ca de aici să construim o discuție utilă. În mintea mea, tu ești ăla care mă consideri pe mine un gunoi. De ce ți-aș datora eu politețe?

    Tu crezi că dexonline este un site ticălos pentru că divulgă informații despre tine. Bună dimineața, asta este distopia Internetului. Toate site-urile fac asta de vreo 20 de ani. Dimpotrivă, dexonline este singurul site despre care știu că are modul confidențial. Și crede-mă că ne-am dori ca acesta să fie singurul mod de a exista. Dar atunci am avea zero venituri. Nu am avea bani să plătim digitizarea de noi dicționare. Am fi blocați încă la DEX 1998 (și așa sîntem în urmă, la ediția 2009, deși au apărut 2012 și 2016 între timp). Nu mai vorbesc de digitizarea altor dicționare, istorice sau de nișă. Nu ne-am putea face munca de structurare (exemplu). Nu am putea plăti nici măcar găzduirea.

    Acceptăm și donații (căci avem și o asociație). Veniturile din donații sînt la vreo 10% din veniturile din reclame. Și nu mă plîng. Știu că lumea are treburi, familii, cheltuieli; și eu probabil folosesc nu știu cîte servicii gratuite și doar ocazional îmi dă prin cap „băi, oamenii ăștia chiar merită o donație”. Oricum, la nivelul de venituri despre care vorbim muncim gratis. Și fac asta de 18 ani, vreo 20 de ore pe săptămînă în medie. Aș prefera doar să nu fiu înjurat în timp ce fac asta.

    Da, Internetul de azi e complet bușit și marile companii ne spionează cu nesimțire. Spionajul este înrădăcinat în modelul lor de business. Vrei să luptăm împotriva acestei ciume? Bravo, ai tot sprijinul meu! Dar nu e ceva ce putem face la nivel mic, de proiect cu 6-7 oameni. E nevoie să luptăm la nivel de politică de stat. Tu cînd i-ai scris ultima oară alesului tău ca să-l rogi să militeze pentru oprirea colectării de dosare despre toți utilizatorii de Internet? Ceva-mi spune că niciodată. Pentru că e greu. Cere timp și cere coerență. Ai ales calea simplă, să mă înjuri pe mine.

  3. Sunt impresionat de promptitudinea cu care mi-ai răspuns, apreciez. O să încerc să răspund, dar înainte de asta o să clarific un aspect important:
    Nu te-am înjurat, nu te consider un gunoi. E foarte departe de mine gândul ăsta. Mă poți considera chiar un fel de fan, te urmăresc de mult timp, ți-am citit toate articolele de pe blog din ultimii ani. Te admir, ești unul dintre puținele modele pe care le am, niciodată nu mi s-a întâmplat să nu fiu de acord cu ce spui legat de un subiect sensibil pentru mine până acum.
    Acum că am clarificat asta, o să încerc să îți răspund și la restul mesajului.

    Mi-am spus oful aici, deși ce am scris nu e legat de șah, pentru că e ultimul articol scris de tine, asta mă făcea mai vizibil aici.

    Există o grămadă de site-uri care nu vând informații colectate unor surse terțe, îmi e foarte greu să cred că nu știi despre ele.

    Nu știam de problemele digitizării dicționarelor de după 2009 etc. Ce mi-ai explicat tu mie putea fi scris pe dexonline undeva vizibil. Poate sunt naiv, dar eu, în locul vostru, aș fi scris pe site că ne confruntăm cu probleme, că este mare nevoie de bani și de voluntari, dar că serviciul va rămâne gratuit, fără reclame și exportare de date dacă bifezi o căsuță. Simplu și demn, stil Wikipedia, care, apropo, e un site care nu vinde informații unei surse terțe.

    Dacă voiați mulți bani pentru site, cred că puteați pune reclame pentru videochat uri românești. La ce trafic are dexonline cred că ați fi câștigat mai bine, dar sper că ești de acord că ar fi fost o soluție deosebit de josnică.

    Știu că voi credeți în niște valori corecte, se vede asta chiar din link-ul despre „modul confidențial”. Tocmai de-asta am decis să scriu aici, cred că îmi înțelegi motivele și profunda dezamăgire.

    Legat de modelul de business bazat pe spionaj pe internet, poate aș fi scris alesului meu politic să facă ceva în privința asta, doar că oricum PSD-ul e la putere peste tot, nu alesul meu. Până atunci încerc să conving lumea că e greșit să fii spionat fără acordul tău chiar dacă nu ai nimic de ascuns și că există variante mai etice pentru serviciile folosite: Duckduckgo pentru Google, Mozilla Firefox pentru Chrome, sau Bitbucket pentru Github, care e și o alegere mai ieftină. Sper să nu fiu nevoit să găsesc alternative și pentru dexonline.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *