Zilele trecute m-am ocupat să migrez serverul dexonline.ro în România. Aşa că dacă mă mai oftic pe el trebuie să vă rog pe unul dintre voi să vă duceţi să-i daţi şuturi, că eu nu mai ajung. A fost un proces foarte interesant (şi mai continuă, aşa că mai e loc destul pentru surprize).
Am bătut palma cu nişte băieţi din Cluj, Elvsoft. De-a lungul timpului am mai primit oferte de găzduire, iar când am început chiar să caut găzduire, ei au fost cei mai prompţi şi cei mai profesionişti. Desigur, rămâne să vedem cât de prompţi or să fie când o să fac eu vreo prostie şi o să moară serverul la două noaptea 🙂
În primul rând, am periat foarte mult codul ca să fie mai uşor să creez „mirror”-uri (un mirror este o copie fidelă a unui site). Serverul principal va fi cel din România, dar vreau să păstrez o copie şi aici (botezată voronet.dexonline.ro, deşi poate o să caut un nume mai inspirat de genul sufragerialuicatalin.dexonline.ro). Şi mai avem o copie găzduită de Siveco, la dictionare.edu.ro. Şi aceste mirror-uri trebuie să ştie să-şi ia singure cea mai nouă versiune a codului şi a bazei de date, şi deci am avut ceva de muncă la asta. Motivul pentru care vreau să am mai multe mirror-uri este că legătura merge mai repede dacă serverul e mai aproape, sau măcar de aceeaşi parte a oceanului.
Pe urmă, oamenii de la Elvsoft mi-au pus la dispoziţie un calculator cu altă distribuţie de Linux decât ce foloseam eu (CentOS în loc de Fedora). Unele din programe nu erau instalate, altele aveau versiuni diferite, etc. Deci am stat vreo zi să configurez chestii şi să mă asigur că noul server merge bine (cu un nume temporar şi cu o bază de date de test).
Pe la 7 dimineaţa ora României am început operaţia. Dificultatea cea mare este că poate dura între un sfert de oră şi două zile pentru ca toate calculatoarele de pe internet să afle noua adresă a serverului. În acest interval, vizitatorii din toată lumea care tastează „dexonline.ro” în browser pot ajunge la mine în sufragerie sau la Cluj. Deci trebuia ca ambele servere să meargă. Dar moderatorii au dreptul să modifice definiţiile, ori modificările făcute în două locuri diferite se puteau bate cap în cap. Aşa că am dezactivat moderarea în acest interval. Şi am pus un mesaj mare şi roşu în pagina principală, să ştie lumea ce se întâmplă.
Mutarea în sine a fost banală, pentru că aveam deja scripturile făcute (un „script” e cam orice program administrativ, care mută fişiere de colo-colo). După vreun sfert de oră, deja la mine se propagase informaţia în DNS-uri şi deci am putut să tastez „dexonline.ro” şi să văd că chiar merge. Acum totul arată bine, mă uit în logurile de pe ambele servere şi deja majoritatea vizitatorilor au migrat pe noul server (un „log” e un fişier unde sunt trecute toate accesele la un server). Şi noul server e mult mai rapid! Unele căutări complexe care la mine durau 3-4 secunde aici durează sub o secundă.
Probabil mâine când mă scol o să găsesc o droaie de emailuri care-mi spun că ceva nu merge şi o să descopăr că am uitat ceva (aşa e de fiecare dată). Dar în esenţă, ne-am mutat în România!
Gata, promit să mai scriu şi chestii netehnice. De exemplu, ăştia de la Scientific American au scos un număr întreg despre petrol, încălzirea globală, codoi şi criza de combustibil. Ori eu am citit astă-vară „State of Fear”, o carte de Michael Crichton în care el tratează problema foarte sceptic şi susţine, cu referinţe la sute de articole ştiinţifice, că nu avem dovezi clare că temperatura globală creşte şi că ecologia este o ştiinţă bântuită de influenţe politice. Nu vă mai spun ce oripilaţi au fost toţi ecologiştii şi ce i-au terfelit cartea. Şi vreau să încep să citesc din articolele la care face el referire, că doar şi-aşa mă plictisesc îngrozitor de când nu mai am serviciu, nu?
Na, că tot tehnic a ieşit.